A kkv-k megerősödését segíti az új közbeszerzési törvény

Forrás: MTI

Címkék: jogszabály változások, közbeszerzés, kkv


A kkv-k számára a versenybe való könnyebb belépést több elv is biztosítja. A normatív alkalmasság lényege, hogy fixen meghatározzák, az ajánlatkérő mit kérhet referenciaként és árbevételi követelményként. Korábban egy 100 forintos munkára akár több 100 forintnyi referenciát is elő lehetett írni, mert a törvény csak azt rögzítette, hogy arányos legyen. Az új jogszabály szerint azonban a verseny és az átláthatóság növelése érdekében 100 forintos munkára maximum 75 forintos referenciát lehet előírni.

A november elsején hatályba lépő új közbeszerzési törvény katalizátor szerepet tölthet be a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) megerősödésében, segíti belépésüket a közbeszerzések piacára - mondta Császár Dániel, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerdán. 
 
Császár Dániel kiemelte: az új közbeszerzési törvény megalkotását egyrészt európai uniós kötelezettségek indokolták, másrészt az, hogy a kormány a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusra új szemléletű törvényt kívánt alkotni.   
 
A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a kkv-k számára a versenybe való könnyebb belépést több elv is biztosítja. A normatív alkalmasság lényege, hogy fixen meghatározzák, az ajánlatkérő mit kérhet referenciaként és árbevételi követelményként. Korábban egy 100 forintos munkára akár több 100 forintnyi referenciát is elő lehetett írni, mert a törvény csak azt rögzítette, hogy arányos legyen. Az új jogszabály szerint azonban a verseny és az átláthatóság növelése érdekében 100 forintos munkára maximum 75 forintos referenciát lehet előírni.    
 
Ezenkívül nem írható elő az előző három évre összesen a becsült értéknél nagyobb árbevétel, vagyis például egy 100 forintos munka esetén az ajánlatkérő maximum azt írhatja elő, hogy az ajánlattevő a megelőző három évben rendelkezzen a becsült értéknek megfelelő, vagyis 100 forint árbevétellel.     
 
A műszaki ekvivalencia elvének érvényesülése azt jelenti, hogy "aki hasonlót épített, arról feltételezzük, hogy a jövőben is tud hasonlót építeni", például egy szállodaépítést kollégiumépítésnél is elfogadnak referenciaként.     
 
Jelentősen csökkennek az adminisztratív terhek, így kevesebb dokumentumot kell benyújtani, rövidülnek a határidők, ingyenes elektronikus dokumentáció lesz. Ezenkívül az eljárásban csak nyilatkozniuk kell az ajánlattevőknek, és elég a végén benyújtaniuk az igazolásokat. Fontos, a kkv-kat segítő újítás, hogy a jogorvoslati díjak a felére csökkennek.
 
A legalacsonyabb összegű elfogadott ajánlat hosszú távon nem mindig volt a legkedvezőbb az ajánlatkérőnek, ezért az új törvény az értékelési szempontok közé beemeli a minőségi kritériumokat. Példaként említette a helyettes államtitkár annak rögzítését, hogy mennyi lesz a rezsiköltség, mennyibe kerül majd a fenntartás, vagy milyen minőségű anyagokat épít be, illetve milyen kvalitású emberekkel dolgoztat a vállalkozó.     
 
A helyettes államtitkár kifejtette: növelni kell a felelősséget is, ezért a szerződések ellenőrzésére is új szabályokat vezetnek be. A közbeszerzési eljárás eredményeként kötött szerződések teljesítését is ellenőrizni fogják; mind az ajánlattevő, mind az ajánlatkérő oldaláról - fűzte hozzá.    
 
Az új közbeszerzési törvényben változnak az értékhatárok. Árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén a korábbi 25-ről 18 millióra csökken az értékhatár az úgynevezett "háromajánlatos" eljárásban, az építési beruházásoknál pedig 150 millióról 100 millió forintra mérséklődik. 
  
Ezzel párhuzamosan legalább négyre emelkedik a meghívandók létszáma, vagyis az eddigi legalább "háromajánlatos" eljárás minimum "négyajánlatos" lesz. A helyettes államtitkár elmondta: az új törvény alapján az ajánlatkérő négy, általa alkalmasnak gondolt ajánlattevőt kell hogy felszólítson az ajánlattételre, de az ajánlatkérő nem köteles vizsgálni az alkalmasságot a legalacsonyabb, vagyis a 18, illetve 100 millió forint értékhatáros kategóriában.     
 
Császár Dániel a 18 és 60 millió forintos értékhatár közé eső kategóriáról (áru- és szolgáltatás beszerzések), illetve építési beruházásoknál 100 és 500 millió forint közötti kategóriáról elmondta: itt az ajánlatkérő felhív legalább három, általa alkalmasnak vélt ajánlattevőt, de ezzel egyidejűleg a közbeszerzési hatóság honlapján is közzéteszi a felhívás egy rövidített változatát. Így aki azt gondolja, hogy alkalmas, szabadon csatlakozhat; ez óriási nyitás a verseny szélesítése, a transzparencia és az átláthatóság növelése érdekében - hangsúlyozta Császár Dániel.     
 
A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy az eredményes együttműködés érdekében a Miniszterelnökség kiemelt figyelmet fordít a közbeszerzésben érintettek mind szélesebb körű tájékoztatására és felkészítésére. Ezt a célt szolgálja a 2015. október 29-én a Miniszterelnökség közbeszerzésért felelős szervezeti egysége által megrendezendő Közbeszerzési Workshop, amelynek keretében az ellenőrzési szervek, a közbeszerzés szabályozásért felelős szervezeti egység, valamint a közbeszerzési tanácsadói szakma képviselői tájékoztatást kapnak az új szabályozási keretekről. 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra