A blockchain technológia meghamisíthatatlan nyilvántartási rendszert hoz létre

Forrás: MTI

Címkék: blokklánc-technológia


A blockchain technológia ("a zárt lánc") minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy a belsősök manipulációinak.

A blockchain technológia használatával meghamisíthatatlan nyilvántartási rendszer jön létre, a rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az alkalmazás által kezelt teljes adatállomány, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud - mondta Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője kedden.
 
Kiemelte: a blockchain technológia ("a zárt lánc") minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy a belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál magasabb szintű titkosítást garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók - fejtette ki.

Elmondta: a blockchain számos területen használható majd, a legfontosabb a pénz és pénzügyi termékek piaca, a nagybankok gyorsan "lecsaptak" a blockchainre, és maguk is fejlesztenek ilyen megoldásokat, a fintech cégekkel pedig igyekeznek együtt dolgozni az új, innovatív pénzügyi megoldásokon.

A másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos,.

Szilágyi Imre rámutatott: emellett a blockchain-technológia újraírhatja a politikai választások lebonyolításának forgatókönyveit is a világon. A meghamisíthatatlanságba vetett bizalom ezen a területen kiemelt jelentőségű, a blockchain-alapú rendszerek lehetővé teszik, hogy mindenki ellenőrizze, valóban az került-e be a rendszerbe, ahogyan ő maga szavazott, vagy éppen nem szavazott.

Az ingatlan-nyilvántartásnál a blockchain révén a szerződő felek maguk írhatják át a nyilvántartásokat, jegyezhetnek be jelzálogot vagy széljegyet. Egyszerű szerződésmintákkal akár a tulajdonosváltás is megtörténhet mindenféle külső szereplő - például ügyvéd, vagy hivatal,  közjegyző - közreműködése nélkül.

Jelentősek a blockchain adta lehetőségek az egészségügy területén is, ahol a betegadatok könnyű hozzáférése, egyszersmind tökéletes titkosítása kulcsfontosságú. Itt nagyon sok egymástól független szereplőnek kell hozzáférnie nagyon érzékeny adatokhoz, hiszen a páciens korábbi leletei és kórtörténete fontos információt jelent - mutatott rá.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra