Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Keresés az Ügyvezetők Klubja adatbázisában

Legfrissebb témák

A koronavírus felgyorsította a cégek digitális átállását, de kiberbiztonsági problémákat is okoz

Digitalizáció

A digitális átállás nem mindig sikertörténet, és a felmérés alapján jellemzően három fő akadályba ütközhet. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a régi működést sok esetben bonyolult összeegyeztetni az új, elektronikus rendszerrel.

Jövőre egyszerűbbé válik az e-számlázás

Adózás

Az e-számla 2021-ben minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető lesz, hiszen jövőre az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

ITM: December 11-ig igényelhető az ágazati bértámogatás

Támogatások

A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. A munkáltatóknak járulékokat sem kell fizetnie a novemberi munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatják kompenzációként, ha nem bocsátják el a munkavállalót, és munkabérét kifizetik.

További híreink

Ügyvezetők Klubja prémium cikkek

Változásfigyelő
Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája a zárva tartás idejére

Az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja 27 százalékos áfával terhelt tétel. A vendéglátóhelyekre nem vonatkozik az este hét órás bezárás, onnan este 8 után is házhoz lehet szállítani az ételeket-italokat

Tovább a cikkhez

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején

A kormány rendelete számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz: ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.

Tovább a cikkhez

Járvány elleni védekezésre is felhasználható a tao-támogatás

A tao-támogatás teljes egészében felhasználható lesz például lázmérő, maszk, gumikesztyű, teszt, kézfertőtlenítő, egészségügyi védőruházat vásárlására vagy egészségügyi vizsgálat finanszírozására.

Tovább a cikkhez

Készülhetnek a webáruházak, jönnek az új áfa szabályok

A kormány által a parlamentnek benyújtott, 2021-re vonatkozó adócsomag tartalmazza az e-kereskedelemre vonatkozó új áfa szabályozást. A törvény elfogadása jövő héten várható, a jelentősebb módosítások többnyire 2021. július 1-jén lépnek hatályba.

Tovább a cikkhez

Cégvezetés
Külpiacra jutás KKV-knak

A különféle növekedési lehetőségek között sokféle elméleti modell kínál választási lehetőséget, ad tanácsot abban, hogy a meglévő piacainkon próbáljunk tovább erősödni, vagy új piacokat hódítsunk meg, esetleg a termék/szolgáltatás fejlesztésbe öljünk időt, energiát. Sokan döntenek úgy – kihasználva az Európa Unió adta kedvező gazdasági lehetőségeket -, hogy külpiacokon jelennek meg.

Tovább a cikkhez

A használtautó-piacot nem rázta meg a járványhelyzet

A céghez tartozó telephelyek alig győzik kiszolgálni a megnövekedett ügyfélforgalmat, a DasWeltauto már az idei első háromnegyed évben 15 százalékos növekedést ért el, 6306 járművet adtak el az egy évvel korábbi 5470 után.

Tovább a cikkhez

ITM: a mesterséges intelligencia alkalmazását vállalkozásoknál segítő központok jönnek létre

Ha egy vállalkozásnál speciális, kutatói munka bevonását feltételező MI technológiai igény merül fel, a Nemzeti MI Labhez lehet majd fordulni.

Tovább a cikkhez

KPMG: a munkaerőkockázat került az első helyre a cégvezetők szerint

A digitalizáció fontosságáról a járvány hónapjai megerősítették a cégvezetőket: kiemelt figyelem jutott erre a területre a karanténidőszakban. Év elejéhez képest felerősödtek bizonyos meglévő trendek: a fenntarthatóság, a digitalizáció, a rugalmas foglalkoztatás vezérfonallá váltak az üzleti stratégia kialakításában. Kedvező fejleménynek nevezte azt, hogy a vállalatok átfogó és nem "szigetszerű" informatikai fejlesztéseket valósítanak meg vagy terveznek megvalósítani.

Tovább a cikkhez

Pénzügyek
Terminál nélkül, okostelefonnal is fogadhatnak kártyás fizetést a magyar kereskedők

A magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat fizetésnél kártyaelfogadásra, így akár terminál igénylése nélkül tehetnek eleget a másfél hónapon belül életbe lépő szabályozásnak, amely kötelezővé teszi legalább egyfajta elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online kasszával rendelkező kereskedőknek

Tovább a cikkhez

Új részletfizetési szolgáltatást vezet be az Erste Bank

A kártyabirtokos bolti vásárlásnál a bankkártya elfogadó terminálon, az online fizetésnél egy felugró ablakban választhatja ki, hogy a szokásos módon egyben, vagy fix részletekben szeretné kiegyenlíteni a vételárat

Tovább a cikkhez

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig. A Kormány meg fog határozni egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbíthatóvá válik a hiteltörlesztési moratórium.

Tovább a cikkhez

KAVOSZ: már igényelhető az új Agrár Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ

A hitel fix évi 0,5 százalékos kamattal, akár 6 éves futamidőre, 1 milliárd forint maximális hitelösszegig igényelhető, a támogatás a teljes futamidőre jár.

Tovább a cikkhez

Támogatások
ITM: December 11-ig igényelhető az ágazati bértámogatásÚJ

A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. A munkáltatóknak járulékokat sem kell fizetnie a novemberi munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatják kompenzációként, ha nem bocsátják el a munkavállalót, és munkabérét kifizetik.

Tovább a cikkhez

Már igényelhetik a szálláshely-szolgáltatók az elmaradt foglalásaik utáni 80 százalékos támogatást

Mostantól visszaigényelhetik a november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80 százalékát a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével kérhetik a támogatást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) még ebben az évben folyósít

Tovább a cikkhez

Támogatásra pályázhatnak divat- és dizájnipari kkv-k

A "Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című pályázatra a támogatási kérelmeket 2021. január 5-én 9.00 órától lehet majd benyújtani

Tovább a cikkhez

Megjelent a hátrányos helyzetű településeken működő vállalkozásokat támogató pályázat

A pályázaton kifejezetten a legkisebb méretű vállalkozások, mikro- és kisvállalkozások vehetnek részt. A pályázó vállalkozások 70 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amelyet elsősorban új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanfejlesztésre, munkabérre, alkalmazottaik képzésére, IT fejlesztésre fordíthatnak.

Tovább a cikkhez

Marketing
Változások kora – a marketingben isÚJ

Egy jelentős gazdasági válságban és nemzetközi járványban egy dolgot biztosan leszögezhetünk: jelentős változások vannak, és voltak már eddig is. Két kiemelkedő irány látszik, amely megváltoztatja a cégek piaci viselkedését és megváltoztatja a használatos és hatékony marketinget.

Tovább a cikkhez

Egy példa a jogsértő reklámra

Az élelmiszerekkel kapcsolatban alapvetően tilos egészségre vonatkozó állítást tenni, kivéve, ha az megfelel a rendeletben meghatározott feltételeknek és szerepel a tudományos ismereteken alapuló, engedélyezett állítások tételes EU-s listáján.

Tovább a cikkhez

A magyarok több mint fele az interneten keres szakembert egy kutatás szerint

Honlap, felhasználói értékelések, online elérhetőség, átlátható módon feltüntetett árak és díjak azok a kritikus tényezők, amelyek a legtöbbet nyomják a latban, amikor a magyarok kisvállalkozót választanak.

Tovább a cikkhez

Imázs és zárva tartás

A 2020. év olyan kihívások elé állítja a cégvezetőket és marketingeseket (meg persze a dolgozókat is), amelyekre előzetesen senki sem számított. De itt vannak ezek a helyzetek, és nemcsak azonnal, tűzoltó módon szükséges megbirkózni velük, hanem arra is gondolni kell, hogyan hatnak a most hozott intézkedések a cégek jövőbeli életére és megítélésére.

Tovább a cikkhez

Munkaügyek
Személyesen is bekopoghat a főnök ellenőrizni a távmunkát

A feltételek teljesülését a munkáltatónak ellenőriznie kell, és kötelező meggyőződnie arról, hogy adottak a távoli munkavégzéshez szükséges körülmények a beosztottak számára. Erről a foglalkoztató akár személyesen is megbizonyosodhat vagy kérhet a helyszínről fotókat.

Tovább a cikkhez

Új szankciók jönnek a foglalkoztatási szabályok megszegése esetén

A törvényjavaslat értelmében a foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek a jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Az új rendelkezések 2021. március 1-jétől léphetnek életbe.

Tovább a cikkhez

11 százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest

A középvezetők körében 4 százalékos volt az átlagos bérnövekedés. A harmadik negyedévben 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint.

Tovább a cikkhez

Az európai munkavállalók többsége mozgásszervi panaszokkal küzd

„Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” címmel kétéves tájékoztató kampányt indít az Európai Munkavédelmi Ügynökség a munkavégzéssel kapcsolatos mozgásszervi betegségek megelőzéséről

Tovább a cikkhez

Adózás
Jövőre egyszerűbbé válik az e-számlázásÚJ

Az e-számla 2021-ben minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető lesz, hiszen jövőre az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

Tovább a cikkhez

KIVA-kalkulátor a Pénzügyminisztériumtól

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő, a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását. A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint a 70-80 százaléka, több tízezer vállalkozás jobban járna a PM elemzése szerint

Tovább a cikkhez

Adócsalás esettanulmányok - fkitív munkaerőkölcsönzés

Az elsősorban vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó vállalkozások dolgozóit fiktíven, tudtuk nélkül bejelentették, majd onnan látszólag visszakölcsönözték őket tényleges munkáltatóiknak. Ezzel a valódi foglalkoztatók elkerülték a munkabért terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettségük teljesítését, továbbá valótlan tartalmú számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentették általános forgalmi adójukat.

Tovább a cikkhez

Divat lehet jövőre a KIVA

Jelentősen megnőhet azon vállalkozások száma, amelyek adónemet váltanak és a kisvállalkozási adót (KIVA) választják az októberben benyújtott adócsomag könnyítései révén. Kiknek lehet előnyös a KIVA és ki választhatja?

Tovább a cikkhez

Jog
Üres helyiségek a járványhelyzetben: felmondható a bérleti szerződés?ÚJ

A közelmúltban kihirdetett korlátozó intézkedések eltérnek a járvány első hulláma alatt bevezetett intézkedésektől, azonban ezek is érzékenyen érintik az ingatlanbérleti jogviszonyokat. Mekkora a mozgástér a bérleti szerződések módosítására?

Tovább a cikkhez

A reklamáció jogát nem lehet kizárni online vásárláskor sem

Online vásárláskor is a tisztában kell lennie a fogyasztónak, hogy kitől vásárol. A webáruháznév mögött mindig kell lennie konkrét cégnek, pontos székhelycímmel, telefonszámmal, adószámmal. Ha ilyet nem találnak, akkor arról a weboldalról jobb nem vásárolni

Tovább a cikkhez

Meghosszabbította az Országgyűlés a veszélyhelyzetet

A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. E rendeletek tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - meghosszabbítja a hatályukat. Ezt a felhatalmazást adta meg kedden a Ház.

Tovább a cikkhez

Mit kell tudni a fizetési meghagyásról?

A tévhitekkel ellentétben nem lehet megúszni egy jogos követelés megfizetését azzal, ha az adós nem veszi át az erről szóló fizetési meghagyást, a jogszabályok alapján ebben az esetben úgy kell tekinteni, mintha elismerte volna a követelést a magánszemély.

Tovább a cikkhez

Digitalizáció
A koronavírus felgyorsította a cégek digitális átállását, de kiberbiztonsági problémákat is okozÚJ

A digitális átállás nem mindig sikertörténet, és a felmérés alapján jellemzően három fő akadályba ütközhet. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a régi működést sok esetben bonyolult összeegyeztetni az új, elektronikus rendszerrel.

Tovább a cikkhez

Online vásárlási csalások -"Gondolkodj, mielőtt kattintasz!"

Körültekintően kell az online a tranzakciókat indítani, mert a kiberbűnözők mindenhol jelen vannak. Jellemzőjük a hamis biztonságérzet kialakítása, igyekeznek elhitetni a felhasználókkal, hogy ellenőrzött weboldalról rendelnek, sokszor a biztonságos oldalakhoz nagyon hasonló arculati elemeket használnak

Tovább a cikkhez

Digitalizáció a cégben - hogyan ítélik meg a cégvezetők?

A magyar cégek nem egységesen ítélik meg a pénzügyi digitalizációt: a válaszadók jelentős része tart attól, 37 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy plusz költségeket okozna vállalatának. Azt ugyanakkor a többség elismeri, hogy a digitalizáció jelentősen megkönnyítené a könyvelést és gyorsítaná a fizetéseket.

Tovább a cikkhez

A mérettel arányosan nő a digitalizáció szintje a kkv-szektorban

A mintegy nyolcszáz magyar kis- és középvállalkozás körében végzett kutatásban hat témakörben - digitális jelenlét, digitális mindennapok, vállalkozásvezetés, értékesítés és marketing, digitális pénzügyek, illetve informatikai biztonság - mérték fel a vállalkozások digitális képességeit. A magyar kkv-knál a pénzügyek digitalizálása áll az élen, míg a sor végén az értékesítés és marketing áll

Tovább a cikkhez

Vezetői felelősség
400 milliós kárt okozó költségvetési csalás ügyben meg lehetett egyezni 2 év felfüggesztettben

Az egyik vádlott, mint az egyik magyarországi fesztivált szervező gazdasági társaság főszervezője, 2013 és 2016 között - hat társának közreműködésével - nem fizette be az online és külföldi jegyértékesítésből származó bevételek általános forgalmi adóját. A törvényszék öt vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést és emellett egyikükkel szemben pénzbüntetést, valamint két vádlottal szemben pénzbüntetést szabott ki, továbbá az egyik vádlott esetében vagyonelkobzást rendelt el

Tovább a cikkhez

Támogatási csalás esettanulmányok - támogatás újként feltüntetett használt gépekkel

Felszámolás alá került konzervüzemek gépeit vásárolták fel, a használt gépeket felújították. Ez elsősorban újrafestést, átcsiszolást jelentett, illetve hamis táblákat szereltek a gépekre, azt a látszatot keltve, hogy azokat újként vásárolták. A gépekről egy cége állította ki a valótlan tartalmú és túlárazott számlákat, majd azokat benyújtották a támogatást elbíráló hivatalnak.

Tovább a cikkhez

Cégek fiktív adásvétele

Az elsőrendű vádlott 2009 és 2013 között - mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe fogott volna - köz-, illetve szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott. Országszerte újsághirdetésekben keresett megvételre "adóssággal terhelt" vállalkozásokat.

Tovább a cikkhez

Veszélyes vizeken - cégvezetés fizetésképtelen helyzetben

Hitelkérelmeit a pénzintézetek elutasították, mert a cég készpénzállománya alacsony volt és túlzottan eladósodott. A vállalkozás 2015. június végétől olyan tartozásokat halmozott fel, amelyeket már nem tudott kifizetni, ezért a tulajdonukban lévő, korábbi hitelek fedezetéül szolgáló ingóságokat értékesítettek. A fizetőképesség hiánya ellenére az alkalmazottakkal továbbra is köttettek szerződéseket gabonafelvásárlására. Mindezek miatt hárommilliárd forintos csalással vádolja a Tatabányai Járási Ügyészség egy tatabányai gabonakereskedő cég két vezetőjét,

Tovább a cikkhez

Kiállítás - Konferencia
Január elején rendezik meg az Educatio szakkiállítást Budapesten

A közlemény szerint a január 9-11-i kiállításon tizennyolc ország felsőoktatási intézményei és csaknem kétszáz kiállító mutatkozik be a Hungexpo "A" csarnokában, 20 ezer négyzetméteren.

Tovább a cikkhez

Automotive Hungary járműipari beszállító szakkiállítás 2019

A Hungexpo az idén hetedik alkalommal rendezi meg az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást. Vele egyidőben rendezik az Autótechnika-Autodiga szakkiállítást is, így az autógyártás teljes spektruma jelen van.

Tovább a cikkhez

Idén is megrendezik a hazai középvállalatok csúcstalálkozóját, a BÉT50 konferenciát

A szeptember 19-ei konferencián a tőzsdei cégek, illetve az idei új belépők mellett a korábbi BÉT50 kiadványokban szereplő cégek tulajdonosai, cégvezetői, hazai kereskedelmi bankok, brókercégek, tanácsadó cégek vezetői és külföldi előadók vesznek részt.

Tovább a cikkhez

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

A tanácskozáson bemutatták a portugáliai Alqueva duzzasztógát és Európa legnagyobb mesterséges tavának a mezőgazdaságra gyakorolt hatását. A 250 négyzetkilométeres vízfelületű tó az "öntözés csodája" lett, s a korábbi sivatagos térségben ma narancs- és olívaligetek zöldellnek

Tovább a cikkhez

Gazdaság
Javultak a mezőgazdaság kilátásai a Takarékbank szerint

A javulás annak köszönhető, hogy az érintettek az új körülményekhez alkalmazkodva stabilizálták a helyzetüket, kedvezően hatott rájuk a vendéglátás, és az idegenforgalom fellendülése a nyári hónapokban, és összességében a forint euróval szembeni gyengülése is előnyükre vált, hiszen javította a külföldi értékesítés jövedelmezőségét.

Tovább a cikkhez

A fővárosi irodapiac kínálati oldala bővül, a keresleti azonban visszaesett

A bérleti díj változások várhatóan külön irányt vesznek a korábban épült irodaházaknál - különösen ott, ahol nagyobb területek akár albérletként is elérhetőek -, és az új projekteknél, ahol bár az építési költségek emelkedése lefékeződött, de a gyengülő forint drágítja az import építőanyagok beszerzését.

Tovább a cikkhez

Helyreállt az ingatlanforgalom a harmadik negyedévben

Szeptemberben ugyan elmaradt az ingatlanforgalom az egy évvel korábbihoz képest mintegy 5 százalékkal, de az egész negyedévet nézve már nyoma sem volt a korábbi visszaesésnek, és a piac az egy évvel ezelőtti intenzitást mutatja.

Tovább a cikkhez

Az építőipari cégek szakemberhiánnyal és a megrendelések elmaradásával küzdenek

A megkérdezett 400 építőipari kivitelező, tervező vállalkozás 48 százaléka számolt be arról, hogy árbevételük csökkent az első fél évben az előző hat hónaphoz képest, míg 23 százalékuk stagnálást, 29 százalékuk pedig növekedést jelzett.

Tovább a cikkhez

Cégmenedzselés Cikkek

Kiemelt témák