Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Keresés az Ügyvezetők Klubja adatbázisában

Legfrissebb témák

A közösségi média nélkül ma már nincs sikeres személyes márka

Cégvezetés

Ha azt akarja az ember, hogy ismert legyen, beszéljenek róla, s személye által az üzletéről, a vállalkozásáról, a termékeiről, nos, akkor mindenekelőtt jelen kell lennie a közösségi médiában. Ehhez pedig ismernie kell a logikáját, azt, hogy mi működteti ezt a rendszert. És meg kell tanulni a közösségi média leghatékonyabb eszközeinek az alkalmazását. A digitális siker módszerét.

Family Finances - a pénzügyi tudatosságot fejlesztő startup

Cégvezetés

A Family Finances innovatív megoldásokat biztosít, amelyeken keresztül különböző tranzakciós, megtakarítási, illetve személyes pénzügyek menedzsmentjét elősegítő funkciókkal bővülhet a pénzintézetek szolgáltatási portfóliója

Indul az Ipar 4.0 támogatási program idei kiírása

Támogatások

A program az új technológiák mellett új üzleti modellek kialakítását, bevezetését, a nagy hozzáadott értéket termelő szolgáltatások megjelenését is segíti. A támogatás elérhető nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint képző intézmények számára is. A támogatási kérelem benyújtására a meghirdetés napjától, 2019. május 22-étől 2019. június 25-ig van lehetőség.

További híreink

Ügyvezetők Klubja prémium cikkek

Változásfigyelő
Júniusban indul a turisztikai adatközlő rendszer regisztrációja

Az online ntak-rendszer - amely valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait - 2020 január elsejétől lesz teljes. Addigra a mintegy 44 ezer szálláshelyszolgáltatónak kötelező lesz bevezetni.

Tovább a cikkhez

Vízjogi engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák

Az intézkedést a szárazság miatt vezette be a kormány, a gazdák így külön engedély nélkül 1200 köbméternyi vizet használhatnak fel mintegy 100 hektárnyi területen legfeljebb egy hónapig, a tartósan vízhiányos időszakban

Tovább a cikkhez

Kötelező szerződéskötés az alma- és meggy felvásárlására

A termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény 2019 április 28-tól hatályos módosítása szerint az idei évtől minden magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni.

Tovább a cikkhez

Online számla – májustól már csak új formátumban fogadja a NAV az adatokat!

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban. Innentől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hét maradt az 1.1 verzióra való átállásra.

Tovább a cikkhez

Cégvezetés
Family Finances - a pénzügyi tudatosságot fejlesztő startupÚJ

A Family Finances innovatív megoldásokat biztosít, amelyeken keresztül különböző tranzakciós, megtakarítási, illetve személyes pénzügyek menedzsmentjét elősegítő funkciókkal bővülhet a pénzintézetek szolgáltatási portfóliója

Tovább a cikkhez

Mikor jogsértő az ármeghatározás?ÚJ

A cég iparági szokás szerint ajánlott fogyasztói árakat tett közzé a forgalmazóknak, amely önmagában nem sérti a versenyjogi előírásokat. Azonban közvetve minimum árakat is meghatároztak, azzal, hogy a forgalmazók közreműködésével rögzítették az ajánlott árakhoz képest megengedhető legnagyobb kedvezmény mértékét is az online értékesítésekre vonatkozóan. Az ilyen kikötések azonban különösen súlyos versenykorlátozásnak minősülnek, hiszen végső soron a fogyasztói árak növekedéséhez vezet, ha a viszonteladók nem versenyezhetnek egymással az árak csökkentésével - emelte ki a GVH.

Tovább a cikkhez

Egy kkv-cégfelvásárlás anatómiája

Az érintettek meglepően sok információt hoztak nyilvánosságra. Egy 3,2 milliárd forint árbevételű cégcsoportot 700 millió forint vételárért vesznek meg. A felvásárlás zárása 3 évet vesz igénybe. A hétszázmillió forint kétharmad részét az első ütemben, egyharmad részét a második ütemben fizetik ki.

Tovább a cikkhez

Startupok nemzetközi terjeszkedését segítő program indult Budapesten

A cseh Whalebone kiberbiztonsági megoldása védi a hálózatokat a fertőzött weboldalaktól és rosszindulatú szoftverektől. A lengyel Renderro nagy tárhellyel és jelentős teljesítménnyel rendelkező felhőalapú munkateret biztosít animáció- és filmkészítőknek, grafikusoknak, mérnököknek és építészeknek. Ugyancsak szoftveres megoldásokat kínál a magyar H4 ipari, gyártó vállalatok audit és minőségbiztosítási területein alkalmazhatóan. A szlovák Virtual Everything virtuális és kiterjesztett valóságot használó megoldásokat kínál vállalatoknak, a sales, a marketing, a termékfejlesztési és a munkavállalói továbbképzési tevékenységet támogatva

Tovább a cikkhez

Pénzügyek
MNB - Azonosítani kell a banki ügyfeleket június 26-ig

A pénzintézetek ügyfeleinek azonosítania kell magukat június 26-ig, mert ellenkező esetben zárolják a számlát. Ez jellemzően azokra vonatkozik, akik az elmúlt két évben nem jártak személyesen a bankjuknál. A többiek adatait ugyanis időközben valószínűleg egyeztették.

Tovább a cikkhez

Erste: a fix kamatozású forrásokat keresik a vállalkozók

Azt mondják, minél nagyobb a vállalkozás árbevétele, illetve minél tapasztaltabb a cég- vagy a pénzügyi vezetés, annál nagyobb a kereslet a fix kamatozású források iránt

Tovább a cikkhez

Hét új magyar vállalat csatlakozott a BÉT Elite programjához

Újabb hét hazai cég kezdte meg a Londoni Tőzsdecsoport és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) együttműködésében megvalósuló, a középvállalkozások szintlépését elősegítő, nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzést, az Elite programot. nAz újonnan csatlakozó vállalatok: a CoreComm SI Kft, a Kométa 99 Zrt., az ELME Automatika Kft., a Via Bérautó Kft., a Somogyi Elektronic Kft., a Gulyás Tüzép - GSV Kft. és a Mortoff Kft.

Tovább a cikkhez

Korszakváltás a vállalatok finanszírozásában

A növekedési kötvényprogram (nkp) elindításával elkezdődhet egy egészséges verseny a bankhitelek és a kötvénypiaci forrásbevonás között, a vállalati-kötvénypiac likviditásának növelése a tőkepiaci finanszírozás előszobája lehet

Tovább a cikkhez

Támogatások
Indul az Ipar 4.0 támogatási program idei kiírásaÚJ

A program az új technológiák mellett új üzleti modellek kialakítását, bevezetését, a nagy hozzáadott értéket termelő szolgáltatások megjelenését is segíti. A támogatás elérhető nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint képző intézmények számára is. A támogatási kérelem benyújtására a meghirdetés napjától, 2019. május 22-étől 2019. június 25-ig van lehetőség.

Tovább a cikkhez

Pályázat napelemes rendszerek telepítéséhez a kis- és középvállalkozásoknak

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak napelemes rendszerek telepítéséhez a kis- és középvállalkozások. A támogatási kérelmeket június 17-e és 2020. szeptember 30-a között lehet benyújtani

Tovább a cikkhez

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő projekt indult a Közép-Dunántúli régióban

A képzést eredményesen elvégző, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, vállalkozásukat megalapító fiatalok maximum 4 573 800 forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak induló vállalkozásuk költségeinek támogatására, amelyet a Magyar Államkincstár nyújt.

Tovább a cikkhez

Május végén jelennek meg a kkv-k számára elérhető napelemes pályázatok

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztéseket támogató pályázatok május végén jelennek meg - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)

Tovább a cikkhez

Marketing
Amikor jogsértő a szlogen

Versenyhivatali figyelmeztetést kapott az otthonterkep.hu portál működtetője az oldalon közzétett „több mint 455.000 ingatlan elérhetősége” jogsértő szlogenje miatt. Ezt nem tudta igazolni.

Tovább a cikkhez

Munkaerő megtartása – mit segíthet ebben a marketing?

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, problémája a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása. A marketing mindig tud néhány megoldást, amely előrébb viheti a cégeket.

Tovább a cikkhez

Véleményvezérek reklámtevékenysége a közösségi médiában

A Gazdasági Versenyhivatal útmutatóját közöljük. Az elvárások lényege, hogy a véleményvezér egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően hozza a fogyasztók (követők) tudomására, ha a posztot ellenszolgáltatásért (pénzért, próbatermékért, egyéb kedvezményért stb.) tette közzé. A reklám megjelölésének elmaradásáért egyaránt felelősséggel tartozik a poszt közzétevője és a termék értékesítője.

Tovább a cikkhez

Hogyan lett belőlem igazán jó értékesítő?

Ha valaki igazán úgy félt az értékesítéstől, mint az Ördög a szenteltvíztől, hát az én voltam. Bénáztam és szenvedtem! De csak azért is csináltam. És folyamatosan tanultam a nálamnál jobbaktól. Így aztán egy idő után már jól ment az értékesítés.

Tovább a cikkhez

Munkaügyek
Nőttek a fizikai és középvezetői órabérek

A munkaerő megtartása érdekében a munkáltatók a korábbinál nagyobb szerepet szántak a kiegészítő bérelemeknek: bónusz, jutalom, bérpótlékok, stb. - amelyeknek az alapbérhez viszonyított aránya a középvezetők javadalmazásában az egy évvel korábbi 16-ről 22 százalékra emelkedett. Mindez annak is köszönhető, hogy sok munkáltató a cafeteria-elemek adózásának jelentős idei szigorítása ellenére igyekezett fenntartani a cafeteria-juttatások korábbi mértékét.

Tovább a cikkhez

Átlagosan nettó 1200 forint órabér körül kereshetnek a diákok

Tovább nőttek az órabérek a diákmunka szegmensben 2019 első negyedévében, a nappali tagozatos diákok által megkereshető átlagos órabér Budapesten nettó 1200 forint, vidéken 10-30 százalékkal kevesebb

Tovább a cikkhez

Cafeteria: Idén a SZÉP-kártya és a készpénz mellett döntött a munkavállalók zöme

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát

Tovább a cikkhez

Munkába járás költségtérítése 2019-ben

Munkába járás tömegközlekedési eszköz igénybevételével ■ Munkába járás gépjármű igénybevételével ■ Hazautazás

Tovább a cikkhez

Adózás
E-mailben kötött szerződés megítélése helyi iparűzési adóbanÚJ

A helyi iparűzési adó alapját csak írásban kötött szerződés alapján lehet csökkenteni az alvállalkozói teljesítésekkel. E-mailben kötött megállapodás ezt csak abban az esetben válthatja ki, ha megfelel az adótörvény formai követelményeinek, vagyis fokozott biztonságú e-aláírással látták el.

Tovább a cikkhez

Razziás az offshore

Az offshore gazdasági társasági forma önmagában nem törvényellenes, de alkalmas lehet adókerülésre, vagyon, jövedelem elrejtésére vagy tranzakciókban résztvevő személyek vagy szervezetek leplezésére. Ezért aztán az érintettek razziákkal számolhatnak mindenhol.

Tovább a cikkhez

Új eszköz az adóhatóság kezében: az áfacsalást azonosító uniós eszköz (TNA)

Már használják az uniós tagországok illetékes hatóságai a tranzakcióshálózat-elemző (TNA) eszközt, amelynek köszönhetően gyorsabban tudják azonosítani és felszámolni az áfacsalással összefüggő gyanús tevékenységeket

Tovább a cikkhez

Adócsalás esettanulmányok - kávé, cukor, csokoládé behozatala

A közösségi beszerző, belföldi továbbértékesítő vagy a termékeket végül felhasználó cégek számára a cégláncolatok kialakítása a kedvező adózási pozíció elérése miatt volt jelentős. A termékeket az Európai Közösségek területéről megszerző és a behozatalt "papíron" végző gazdasági társaságok az első belföldi forgalomba hozatal során felmerülő általános forgalmi adó összegét ugyanis nem fizették meg.

Tovább a cikkhez

Jog
Több feladat, kevesebb forrás – nehéz helyzetben a vállalati jog területeÚJ

A jogi osztályoknak olyan jelentős változásokra kell felkészítenie a vállalatokat Magyarországon is, mint például a GDPR okozta paradigmaváltás. A jogi osztályokat is intenzíven be kell vonniuk a szervezet digitális fejlesztésébe.

Tovább a cikkhez

Adatvédelem - Az 1 éve hatályba lépett GDPR tapasztalatai

Tavaly 244 incidens-bejelentés érkezett a hatósághoz. A bejelentések legjelentősebb részét téves címzés miatti félrepostázások, illetve téves címzett részére küldött elektronikus levelek adták, de sok volt a több címzettnek küldött e-mail is, ahol a címzettek nem "titkos másolatban" voltak felsorolva, így megismerhették egymás e-mail címeit.

Tovább a cikkhez

Milliós bírságra számíthat, aki nem foglalkoztat fogyasztóvédelmi referenst

A szabály nagyrészt a nagyvállalatokra érvényes, a kis- és középvállalkozásokra (KKV) elméletileg nem. De minden kis- és középvállalkozás legyen figyelemmel a KKV értékhatárokra.

Tovább a cikkhez

Hogyan állunk a GDPR megfeleléssel?

A cégek eddig sok esetben csak üzleti partnereik elvárásai miatt foglalkoztak a rendelettel. A GDPR ugyanis szigorú követelményeket ír elő az adatkezelőkkel kötött szerződésekre vonatkozóan. Azok a szervezetek, akik továbbra sem tudják megfelelően kezelni ügyfeleik információit, már nem csak bírságra számíthatnak, hanem jól működő üzleti hálózatukból is kieshetnek.

Tovább a cikkhez

Digitalizáció
Díjazott ötletek Kkv-k digitalizációjáraÚJ

A Vállalkozás a vállalkozásokért díjat az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. nyerte a munkaügyi ellenőrzésekre való felkészülést segítő, honlapba illesztett hotline funkciójával. A Business Tuning díjat Szabó Gábor László egyéni vállalkozó kapta egyedi készítésű bútorok online értékesítését támogató megoldásáért, az Innovációs díjat pedig a felhasználók által személyre szabható, design cipőket árusító Sevenem Hungary Kft. nyerte.

Tovább a cikkhez

Google: a turizmussal kapcsolatos keresések felét mobilról indították tavaly az érdeklődők

A turizmussal kapcsolatos keresések felét mobiltelefonról indították a magyarok tavaly, idén ez az arány várhatóan tovább nő, így a mobilbarát weboldallal nem rendelkező cégek vendégeket veszíthetnek - összegezték a Google Magyarország ágazati szakértői sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

Tovább a cikkhez

Hódít az okostelefonos életforma

Ötvenéves kor alatt már az internet a leggyakrabban használt napi információforrás vagy legalább holtversenyben van a televízióval. A húsz év alattiak 95 százaléka az internetről értesül a számára fontos dolgokról, a tévé már csak tízből három fiatalnál része a napi rutinnak, a nyomtatott sajtó és a rádió pedig szinte eltűnt (1-1 százalék).

Tovább a cikkhez

Esettanulmány egy vállalati digitalizációra

Az online berendezések adatainak hálózati továbbítása meggyorsítja a vízmű irányítási folyamatait, és hatékonyabbá is teszi azokat. A felügyeleti és a karbantartási tevékenységekhez szükséges információk és adatok megszerzéséhez a szakembereknek nem kell személyesen, egyenként a gépekhez elmenni, minden rendszerinformáció azonnal, online láthatóvá és mérhetővé vált, és a megújult rendszer a központból távoli vezérlést, beavatkozást is lehetővé tesz.

Tovább a cikkhez

Vezetői felelősség
Vádemelés cégpiramis létrehozása és áfával trükközés miatt

A cégláncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották. Ugyan a dolgozókat bejelentették, a bevallásokat is benyújtották, adót és járulékot nem fizettek. A lebukás elkerülése érdekében az alvállalkozókat rendszeresen lecserélték, azokat "strómanok irányítására bízták.

Tovább a cikkhez

Esettanulmány Vezetői felelősségről - Gazdasági tanácsadásra kötött szerződés megítélése

Az Ügyészség azzal vádolta az elsőrendű vádlottat, hogy indokolatlanul szerződött egy céggel, amelynek feladata bér- és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tanácsadás lett volna, valamint indokolatlanul kötött szerződést, mivel az intézmény dolgozói is elvégezhették volna az általa ellátandó feladatokat.

Tovább a cikkhez

Felelősség fiktív cégláncolat létrehozásáért

Egy cukor- és étolaj-kereskedelemmel foglalkozó cég irányítója annak érdekében, hogy versenyelőnyre tegyen szert és a belföldi termékértékesítése után keletkezett általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét csökkentse, valótlan tartalmú beszerzési számlákat fogadott be, amelyeket adóbevallásaiban szerepeltetett.

Tovább a cikkhez

Folyamatosan emelkedik a cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma

A cégbíróság jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

Tovább a cikkhez

Kiállítás - Konferencia
Ismét lesz Debrecenben Hajdúép és Energoexpo

Az építőipar és a lakberendezés teljes termékskáláját a "betontól a függönyökig" bemutató kiállításon alternatív energetikai megoldásokkal is találkoznak majd a vásárlátogatók

Tovább a cikkhez

Nemzetközi startup ötletversenyt tartanak Szegeden

Nemzetközi startup ötletversenyt rendeznek Szegeden március 27-29. között Idea Challenge V4+Balkán néven.

Tovább a cikkhez

Április 3-7. között rendezik meg a Construma építőipari szakkiállítást

Az épületgépészeti szakkiállítás részeként felépül az ÖkoCity bemutatóház, ahol a látogatók a közel 0 energiafelhasználás innovatív megoldásokra kaphatnak gyakorlati jellegű válaszokat.

Tovább a cikkhez

Idén is megrendezik a Startup Safari Budapest fesztivált

Az érdeklődők helyszínről helyszínre vándorolva ismerkedhetnek meg a számukra érdekes cégekkel, szakmákkal, elsősorban az infokommunikációs szektor, a kreatívipar, a startup-kultúra, valamint az ezek köré csoportosuló üzleti szolgáltatások és társadalmi ügyek területéről. Időpont: április 17-19.

Tovább a cikkhez

Gazdaság
KSH: mezőgazdasági adatgyűjtés kezdődött az egyéni gazdaságok körében

A válaszadás a mintába kerültek számára kötelező, a felmérést a gazdák önállóan is kitölthetik vagy kérdezőbiztos segítségével, mindkét esetben elektronikusan. Az önkitöltésre május 15. és 26. között van lehetőség. Akik nem önállóan töltik ki a kérdőívet, azokat május 27. és június 15. között igazolvánnyal ellátott, a KSH által megbízott összeírók keresik fel, és elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését.

Tovább a cikkhez

Termőföldárak 2018

Tavaly egy hektár termőföld országos átlagára 1,437 millió forint volt, 12 százalékkal nőtt a 2017-es átlagárhoz képest. A szántó átlagos hektáronkénti ára tavaly 1,551 millió forint volt.

Tovább a cikkhez

Trendszerűen csökken az ingatlanbefektetések hozama

A lakáskiadással elérhető hozam Budapesten 5,29 százalék, a megyeszékhelyeken 6,47 százalék, a nagyobb vidéki városokban pedig 5,89 százalék, azonban az elmúlt hónapokban a hozam mindenütt mérséklődött.

Tovább a cikkhez

Hogyan emelkedtek a lakásárak 2018-ban?

A lakásárak éves növekedési üteme az előző időszaki 20,8 százalékról 23,5 százalékra gyorsult a fővárosban 2018 harmadik negyedévében, a vidéki városokban a fővároshoz képest alacsonyabb, 17,3 százalékos, a községekben 5 százalékos volt a drágulás az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint.

Tovább a cikkhez

Cégmenedzselés Cikkek

Kiemelt témák