Szabadalmak, védjegyek megszerzéséhez kaphatnak támogatást az innovatív magyar vállalkozások

Forrás: MTI

Az uniós kis- és középvállalkozásokat segíti a szellemitulajdon-jogaik védelmében az Ideas Powered for Business kkv-alap támogatási programja, amely a védjegyek, dizájn oltalmak, szabadalmak vagy növényfajta-oltalmak megszerzésére biztosít forrást - jelentette be közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A kkv-alap az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) pályázata, amely 2023. december 8-ig tart.

A pályázat lehetővé teszi, hogy a vállalkozások utalványt kérjenek, amelyet később az oltalom igénylését követően beválthatnak. A támogatást igénylő vállalkozások visszakapják az európai uniós vagy hazai védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjának akár 75 százalékát, míg az EU-n kívüli védjegyek és dizájn oltalmak díjának a felét igényelhetik. Szabadalmaknál is az újdonságkutatás díjának és a bejelentéssel kapcsolatos díjaknak a háromegyede igényelhető vissza hazai és európai szinten, míg a közösségi növényfajta-oltalomnál 50 százalékos visszatérítés járhat az online bejelentési díjból - részletezte a hivatal.

Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese a közleményben kiemelte, hogy a pályázati lehetőségek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kkv-k oltalmi bejelentéseinek száma tovább növekedjen anélkül, hogy ehhez nagyobb anyagi terhek társulnának. A hivatal rendelkezésre áll bármely vállalkozás számára, amely információt, gyakorlati tájékoztatást igényel az forrásokhoz való hozzáférésről - tette hozzá.

A tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető, és a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra, illetve a kapcsolódó kutatási szolgáltatásokra lehet felhasználni, a díjak 75 százalékának visszatérítésével - ismertette pénteki közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra