Az Európai Bizottság kezdeményezést fogadott el a gyakorlati képzések fellendítése érdekében

Forrás: MTI

Címkék: gyakorlati képzés


Az Európai Bizottság a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítését célzó kezdeményezést fogadott el, amely hozzájárul a minőségi és befogadó oktatáshoz és képzéshez, valamint az egész életen át tartó tanuláshoz való jog biztosításához - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a kezdeményezés 14 olyan alapvető kritériumot határoz meg, amelyet a tagállamoknak és az érdekelteknek a minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések kialakítása érdekében alkalmazniuk kell. A bizottsági ajánlás hozzájárul a gyakornokok foglalkoztathatóságának és személyes fejlődésének előmozdításához, és ezáltal a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, magas szintű képességekkel és képzettséggel rendelkező munkaerő biztosításához is.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa kijelentette, a gyakornoki állások sok fiatalt segítenek hozzá szakmai karrierjük megalapozásához. Az egyes tagállamok oktatási és képzési rendszereinek különbözőségeit tiszteletben tartva a bizottság arra törekszik, hogy megkönnyítse a fiatalok belépését a munkaerő-piacra. 

Marianne Thyssen a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos elmondta, a bizottság azt kívánja biztosítani, hogy a fiatalok elsajátítsák a munkához szükséges készségeket, ugyanis az oktatás végeztével a gyakornokok kétharmada azonnal állást talál.

A tanulószerződéses gyakorlati képzés az iskolai oktatás és a munkahelyi képzés ötvözése, amely megkönnyíti a fiatalok számára az átmenetet az oktatás és képzés világából a munka világába.

Jelenleg Európában mintegy 3,7 millióan vesznek részt tanulószerződéses gyakorlati képzésben. Az egyetemi hallgatók száma körülbelül 20 millió. Uniós felmérések szerint a gyakornokok 60-70 százaléka kap állást közvetlenül a szakmai gyakorlatot követően, és néhány esetben ez az arány akár a 90 százalékot is eléri.

A tanulószerződéses gyakorlati képzésnek is köszönhetően az utóbbi három évben az ifjúsági munkanélküliség gyorsabban csökkent, mint a teljes munkanélküliség: a 2014-es 21,4 százalékról idén 16,7 százalékra, de még mindig jelentősen magasabb az uniós átlagnál, ami 2017 augusztusában 7,6 százalék volt - közölte a bizottság.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra