Cégvezetés hírek, információk
Jog kategória hírei

GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása

Jog

A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. A GVH elnöke a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, annak érdekében, hogy a minden érintett számára megnyugtató garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésekbe.

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Jog

Az új szabály értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A jogszabályt az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ezt követő kihirdetése után a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Több ponton módosulhat a versenytörvény, új hatásköröket kaphat a GVH

Jog

Többek között német mintára bekerülhet a versenytörvénybe az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés, amely preventív megközelítéssel segítheti a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén.

Ismét eljárást indít a GVH az eMAG-gal szemben

Jog

A vállalkozás kereskedelmi gyakorlatával több ponton is megtéveszthette a fogyasztókat.  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az Extreme Digital-eMAG Korlátolt Felelősségű Társasággal (eMAG) szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

AM: már hírlevélben is tájékozódhatnak a fogyasztók a termékvisszahívásokról

Jog

A lakosság még gyorsabb és közvetlen tájékoztatása, ezáltal hatékonyabb védelme érdekében ezentúl hírlevél formájában is megosztja a vásárlóktól visszahívott termékekkel kapcsolatos információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Lépett a GVH: versenyfelügyeleti eljárás indul a Temuval szemben

Jog

Nem létező kedvezményeket, pszichés nyomásgyakorlást és félrevezető zöld üzeneteket is alkalmazhat az online piactér

Változnak a webáruházakra vonatkozó csomagküldési szabályok

Jog

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.

Ügyészi fellépések a webáruházak téves tájékoztatása miatt

Jog

Tipikus hibaként fordult elő, hogy tartós fogyasztási cikkeknél a vállalkozás arról adott tájékoztatást, hogy a jótállási idő egy év. Az egyéves határidő azonban csak a 10 ezer forintot elérő, de 100 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén irányadó. Ezen értékhatár felett 250 ezer forint vételárig két év, ennél drágább termékek esetén pedig három év a kötelező jótállási idő.

Egyre nagyobb arányban zárulnak megegyezéssel a Budapesti Békéltető Testület előtt lévő ügyek

Jog

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 10 százalékkal több eset került 2023-ban, mint az előző évben, ezek háromnegyede mindkét fél megelégedésével zárult, amivel jelentősen (mintegy 400-zal) nőtt az egyezséggel véget érő ügyek száma tavaly - közölte a kamara

A fogyasztóvédelmi felelősségről szervezett online workshopot a GVH

Jog

Online workshop keretében vitatták meg a fogyasztóvédelmi felelősség legaktuálisabb kérdéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakemberei és hazai magánjogi szakemberek. A rendezvény keretében elsősorban az influenszeri felelősség és a platformfelelősség témaköreit járták körbe a résztvevők.

BKIK: kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek

Jog

Január 1-jétől kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és az érvényesíteni kívánt igény nem haladja meg a 200 ezer forintot. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint az általa működtetett Budapesti Békéltető Testület a jogszabály kiterjesztését szorgalmazza a kisvállalkozásokra is.

Bővülnek a GVH jogkörei, itt vannak a 2024-től hatályos változások

Jog

Februártól kötelezően alkalmazni kell a digitális szolgáltatásokról szóló, úgynevezett DSA-rendeletet, márciustól pedig bővülnek a nemzeti versenyhatóság jogérvényesítési lehetőségei: már az eljárása során intézkedhet a kártékony honlapok lekapcsolása iránt


Vissza az előző oldalra