Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Prémium cikkek

   

Nagyobb állattartói felelősségvállalást követel meg az új kártalanítási rendelet

Változásfigyelő

Az Agrárminisztérium (AM) módosította az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról szóló rendeletet, amely nagyobb felelősségvállalást követel meg az állattartóktól

Az új hulladékgazdálkodási törvény

Változásfigyelő

Az új jogszabály a hulladékot - a körforgásos gazdaságra átállás jegyében - nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve minél nagyobb arányban használják alapanyagként ott, ahol lehetséges

Megszűnik a fordított áfa a munkaerő-kölcsönzés szektorban

Változásfigyelő

2021. április 1-től csak azok a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások maradnak a fordított áfa hatálya alatt, amelyek építési-szerelési munkával létrehozott, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadásához, vagy ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, egyéb megváltoztatására irányuló építési szerelési és egyéb szerelési munkákhoz kapcsolódnak.

ITM: új eszköz a bejelentés nélkül foglalkoztatókkal szemben

Változásfigyelő

Idén tavasztól a jogsértésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Márciustól az üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket

Változásfigyelő

Az átláthatóság érdekében az egységes uniós szabályozás március 1-jével visszatér az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz, a változás oka a jelölési rendszer egyszerűbbé tétele.

Módosult az adósságfék rendelet

Változásfigyelő

A módosítás után az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számításakor az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecsléssel is megállapítható

Új szabályok a kedvtelésből tartott állatokkal kereskedéséről

Változásfigyelő

A Nébih számára lehetővé válik a tevékenység feltételekhez kötése, felfüggesztése vagy megtiltása. A mulasztás bírság kiszabásával szankcionálható, általánosságban a hatóság által kiszabható bírság alapösszege tizenötezer forint, amelyet a jogsértés körülményeitől függően akár többszörös szorzóval is megállapíthatnak.

Február 1-től hatályos az adótervek bejelentésének kötelezettsége

Változásfigyelő

Az adótanácsadók, adószakértők, könyvvizsgálók és ügyvédek eddig is partnerként közreműködtek az adóelkerülés elleni küzdelemben, most - 2021. február 1-étől - ez kiegészül bizonyos ügyletek jelentéstételi kötelezettségével. Ez a DAC6.

2021 nyarától minden termékhez kötelező lesz magyar nyelvű használati útmutatót adni

Változásfigyelő

A július végén hatályba lépő törvényi rendelkezések alapján a piacfelügyeleti hatóság egy több lépcsős eljárásban blokkolhatja a veszélyes termékeket forgalmazó honlapot. Súlyos kockázat esetén hatáskört kapnak a figyelmeztetés megjelenítésére az online felületen, ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül akár arról is határozatot hozhatnak, hogy korlátozzák a honlapra, applikációba való belépést.

Február 1-től jöhet az új minimálbér: 167 400,-Ft

Változásfigyelő

Az elfogadásra váró megállapodás-tervezet szerint február 1-jétől a minimálbér bruttó 167 400 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 219 ezer forintra emelkedhet, a 4 százalékos béremelés értelmében. Ezek szerint ez azt is jelenti (?), hogy egész 2021. évben a 2020-as 161 ezer forintos minimálbér lesz irányadó mindenhol, ahol az Szja törvény minimálbér-fogalmát kell alkalmazni. Az ugyanis is az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét jelenti. Meglehet, a Kormány éppen ezért nem sürgölődött év végén

Az új agrár-kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni

Változásfigyelő

Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium (AM)

Illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások

Változásfigyelő

Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lesz a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem.

Egyszerűsödtek a vállalati belső képzésekre vonatkozó szabályok

Változásfigyelő

A módosítás következtében nem tartoznak a vállalati belső képzések körébe - azaz semmilyen adminisztráció nem terheli - a hat óránál rövidebb képzések, valamint szintén kikerültek a törvény hatálya alól a munkavállalók számára nyújtott munka- és tűzvédelmi képzések.

Így változik az EKÁER-szabályozás 2021-ben

Változásfigyelő

A legfontosabb változások: kizárólag azokat a termékeket kell bejelenteni, amelyek az EKÁER működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet mellékleteiben szerepelnek, A megbízható minősítésű adózóknak nem kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk, és megszűnik a biztosítéknyújtási kötelezettség az 5 százalékos adómértékű termékeknél is

Az új szavatossági, jótállási szabályok a szakvéleménykészítést is

Változásfigyelő

Az új szabály szerint a 2021. január 1-jétől megvásárolt termékek vitatott meghibásodása esetén érdemi információkat is tartalmazó szakvéleményt kell készíttetni. A kötelező tartalmi elemeket jogszabály írja elő.

Elfogadták a jogszerű foglalkoztatásról szóló törvényt

Változásfigyelő

A törvénymódosítás lényege, hogy a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket. A foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája a zárva tartás idejére

Változásfigyelő

Az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja 27 százalékos áfával terhelt tétel. A vendéglátóhelyekre nem vonatkozik az este hét órás bezárás, onnan este 8 után is házhoz lehet szállítani az ételeket-italokat

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején

Változásfigyelő

A kormány rendelete számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz: ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.

Járvány elleni védekezésre is felhasználható a tao-támogatás

Változásfigyelő

A tao-támogatás teljes egészében felhasználható lesz például lázmérő, maszk, gumikesztyű, teszt, kézfertőtlenítő, egészségügyi védőruházat vásárlására vagy egészségügyi vizsgálat finanszírozására.

Készülhetnek a webáruházak, jönnek az új áfa szabályok

Változásfigyelő

A kormány által a parlamentnek benyújtott, 2021-re vonatkozó adócsomag tartalmazza az e-kereskedelemre vonatkozó új áfa szabályozást. A törvény elfogadása jövő héten várható, a jelentősebb módosítások többnyire 2021. július 1-jén lépnek hatályba.