Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Prémium cikkek

   

Folyamatosan drágul a termőföld

Gazdaság

A járvány sem törte meg a termőföld árának mintegy harminc éve tartó emelkedését Magyarországon: tavaly a hektáronkénti piaci átlagár 1,727 millió forint volt, 7,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A haszonbérleti díjak is emelkedtek tavaly, a szántónál az éves átlagos hektáronkénti díj 75 003 forint volt, 4 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Világgzadaság: a fellendülés nyomán rekordütemű növekedés várható

Gazdaság

Az előrejelzések szerint a világgazdaság 2021-ben piaci árfolyamon számítva hozzávetőleg 5 százalékkal – a 21. században az eddigi leggyorsabb ütemben – bővülhet, vagyis a világgazdaság teljesítménye 2021 végére vagy 2022 elejére összességében elérheti a világjárvány előtti szintet.

Javultak a mezőgazdaság kilátásai a Takarékbank szerint

Gazdaság

A javulás annak köszönhető, hogy az érintettek az új körülményekhez alkalmazkodva stabilizálták a helyzetüket, kedvezően hatott rájuk a vendéglátás, és az idegenforgalom fellendülése a nyári hónapokban, és összességében a forint euróval szembeni gyengülése is előnyükre vált, hiszen javította a külföldi értékesítés jövedelmezőségét.

A fővárosi irodapiac kínálati oldala bővül, a keresleti azonban visszaesett

Gazdaság

A bérleti díj változások várhatóan külön irányt vesznek a korábban épült irodaházaknál - különösen ott, ahol nagyobb területek akár albérletként is elérhetőek -, és az új projekteknél, ahol bár az építési költségek emelkedése lefékeződött, de a gyengülő forint drágítja az import építőanyagok beszerzését.

Helyreállt az ingatlanforgalom a harmadik negyedévben

Gazdaság

Szeptemberben ugyan elmaradt az ingatlanforgalom az egy évvel korábbihoz képest mintegy 5 százalékkal, de az egész negyedévet nézve már nyoma sem volt a korábbi visszaesésnek, és a piac az egy évvel ezelőtti intenzitást mutatja.

Az építőipari cégek szakemberhiánnyal és a megrendelések elmaradásával küzdenek

Gazdaság

A megkérdezett 400 építőipari kivitelező, tervező vállalkozás 48 százaléka számolt be arról, hogy árbevételük csökkent az első fél évben az előző hat hónaphoz képest, míg 23 százalékuk stagnálást, 29 százalékuk pedig növekedést jelzett.

Visszatértek a vásárlók a használt autók piacára

Gazdaság

A drágább modelleknél előfordulnak csökkenések, de az eladók zöme kitart az árak mellett, már csak azért is, mert az utánpótlás sem lesz olcsó. Az új autók piacán és az import terén ugyanis tartós árnövelő tényező a 350 forint fölött ragadt euró

Budapesten harmadáron lehet belvárosi lakást bérelni Zürichhez képest

Gazdaság

A közép-európai nagyvárosok listáját Bécs vezeti (310 ezer forint havonta) a kétszobás belvárosi lakások bérleti piacán, Pozsony árszintje a budapestinek felel meg (220 ezer forint havonta), Kassán kisebb (174 ezer forint havonta) az átlagár. Prágában már nagyobb kiadást jelent a bérlés (300 ezer forint havonta), míg Varsó a budapesti árszint körüli (227 ezer forint havonta).

Estek az árak a budapesti albérletpiacon, a kínálat bővült

Gazdaság

A budai oldalon az egyszobás lakásokat 110-140 ezer forintért, kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg a 3-4 szobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott egyszobás lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt.

Júniusban már a tavalyi szinten volt az ingatlanpiac a Duna House elemzése szerint

Gazdaság

A második negyedévben értékesített ingatlanok adatai alapján a keleti és nyugati részeken az átlagos értékesítési ár a tégla otthonok esetében 14 és 8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, míg a paneleké 1-1 százalékot csökkent.

Árcsökkenésre számítanak az ingatlanközvetítők az albérletpiacon

Gazdaság

A Otthon Centrum saját adatain alapuló felmérése szerint 2020 második negyedévében a Budapesten bérbe adott lakások átlagos egy négyzetméterre vetített havi bérleti díja 3030 forint volt, 13,5 százalékkal kevesebb 2019 negyedik negyedévéhez képest.

Elemzők: megindult a kilábalás az iparban is

Gazdaság

A járvány miatti hátrány ledolgozása azonban hosszabb folyamat lesz. A koronavírus esetleges újabb hulláma érdemben hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt már nem számítunk az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra.

Nébih: a vészhelyzet alatt felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege

Gazdaság

A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek - állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Marketing és Kereskedelem Intézete és a TÉT Platform járványügyi helyzet élelmiszerfogyasztásra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatása.

Ingatlan.com: átrendezte az ingatlanpiacot a járvány

Gazdaság

Az olcsóbb ingatlanok részesedése főképp a budapesti kínálatban emelkedik. A 30 millió forint alatti lakások aránya tavaly májushoz képest 18 százalékról 24 százalékra nőtt a fővárosban, de kisebb mértékben a vidéki megyeszékhelyeken is hasonló változás látható. A négyzetméterárak ugyanakkor még nem változtak jelentős mértékben, ami arra utal, hogy az eladók még kivárnak.

ÉVOSZ: az építőiparnak szüksége van állami megrendelésekre

Gazdaság

Márciusban és áprilisban az idáig megkötött új szerződések volumene a vártnak csak mintegy 65-70 százalékát érhette el, ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az ágazatnak jelentős kormányzati vagy önkormányzati megrendelésekre van szüksége, mert ezek hiányában az építőipar megrendelési állománya zuhanásszerűen csökkenhet - közölte a szakszövetség

Opten: egyelőre töretlen a hazai cégalapítási trend

Gazdaság

A járvány hatása folyamatosan fog begyűrűzni a céginformációs statisztikákba, mivel a cégalapítás mind üzleti tervezés, mind adminisztratív szempontból hosszabb folyamat, másrészt sok magánszemély éppen a válság hatására kezd majd vélhetően új vállalkozásba.

Az idén tovább lassul a lakásárak emelkedése

Gazdaság

Az albérlet piacon is változásra lehet készülni, ugyanis a következő időszakban várható - főként Budapesten a VIII., IX., XI., XIII. kerületben - a befektetők által kiadás céljából korábban vásárolt lakások tömeges átadása. Mindez pedig túlkínálatot eredményez az albérlet piacon, amely vélhetően együtt jár majd a bérleti díjak mérséklésével.

Opten: több mint ezer biztonsági cég tűnt el 2016 óta

Gazdaság

A cégszám csökkenése mellett az alkalmazotti létszám dinamikus bővülése a legmarkánsabb trend: míg 2016-ban több mint 47 ezer foglalkoztatottat jelentettek be a cégek, 2019-ben már közel 60 ezret. A projektmenedzser úgy véli, a jelenség hátterében a szektor kifehéredése húzódhat meg.

Lassulás az újlakás-projekteknél

Gazdaság

Visszaesett az újlakás-projektek száma a fővárosban és a megyeszékhelyeken is az idén az első fél évben, ami a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint az új lakások vásárlásánál igénybe vehető 5 százalékos áfakulcs kivezetésével magyarázható.

Még ezen a héten regisztrálhatnak a szállodák a turisztikai adatközlő rendszerbe

Gazdaság

A regisztrációs időszak után, a szállodáknál július 1-től elindul a digitális adatszolgáltatás.