Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Prémium cikkek

   

Mennyi juttatás fizetendő március 8-tól az otthon maradó munkavállalóknak?

Munkaügyek

Milyen juttatásokra számíthatnak az üzletzárással közvetlenül érintett munkavállalók? ● Mi a helyzet a gyermekük felügyelete miatt otthon maradókkal?   

Március végéig lehet benyújtani a bértámogatási kérelmeket a márciusi bérekre

Munkaügyek

A program keretében a támogatás mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz havi bruttó 251 100 forint. A munkaadó vállalja, hogy a munkavállaló részére munkabért fizet, és a munkaviszonyt április 30-ig felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg.

kevesebb munkahelyi baleset történt 2020-ban

Munkaügyek

A hatósági ellenőrzések fő célja az idén változatlanul a munkahelyeken előforduló szabálytalanságok feltárása, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok megtartásának biztosítása. A szakemberek elsősorban olyan munkahelyeken vizsgálódnak, ahol veszélyes anyagokat, munkaeszközt és technológiát alkalmaznak, zajjal, rezgéssel vagy például biológiai kóroki tényezők jelenlétével járó tevékenységet folytatnak

A munkahelyi elégedettség nem sokat változott egy felmérés szerint

Munkaügyek

Az IT területén általános bővülés volt tapasztalható, és sok pozícióban bért is emeltek. Az otthoni munkavégzés kényszerűsége nyomást gyakorolt a cégek digitális átalakulására, azok a vállalatok is fejlesztették technológiájukat, amelyek eddig halogatták.

ITM: idén is fokozott ellenőrzések várhatók a munkaügyi hatóságtól

Munkaügyek

Az előző évek tapasztalatai alapján az építőipar felel a legtöbb munkavállaló bejelentésének elmulasztásáért, a legfertőzöttebb szektor a feketefoglalkoztatás szempontjából, éppen ezért végzi el a munkaügyi hatóság az ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát 2021 tavaszán.

Nem teheti kötelezővé a munkaadó a COVID-19 elleni védőoltást a munkavégzéshez

Munkaügyek

A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a munkáltatók számára, hogy kötelezővé tegyék dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást – hívják fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Simkovicz Benjámin, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői.

2021-ben is folytatódik az építőipar fokozott munkavédelmi ellenőrzése

Munkaügyek

Az ellenőrzött munkaeszközök közül a teheremelő gépek több mint 40 százaléka, a kisfeszültségű felvonulási berendezések közel negyede, a földmunkagépek ötöde szabálytalan körülmények közt üzemelt. Tízből kilenc munkáltató biztosított megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók közel harmada mégsem használta

Tavaly átlagosan tíz százalékkal nőttek a fizikai órabérek

Munkaügyek

A középvezetők körében 3 százalék alatt maradt az átlagos bérnövekedésA elmúlt év negyedik negyedévében 1322 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről

Munkaügyek

2021. február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forint, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forint. Ezt tartalmazza a Magyar Közlönyv 2021. január 28-i számában megjelent 20/2021. (I. 28.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról

Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér

Munkaügyek

Február 1-jétől a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, Amennyiben az év közben a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) a jelenlegi 15,5 százalékról 13,5 százalékra csökken, akkor a minimálbér automatikusan havi bruttó 169 ezer, míg a garantált bérminimum havi bruttó 221 100 forintra emelkedik.

A legtöbb iparágban a járvány eleji szintre nőtt a kölcsönzött munkavállalók száma

Munkaügyek

A kölcsönzött munkavállalók száma áprilisban a járvány miatt 120 ezer alá csökkent, júliustól azonban ismét megnőtt az igény irántuk, ezért abban bíznak, hogy a 2021-ben a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatásának volumene a korábbi évek dinamikája szerint tovább emelkedik.

Az otthoni munkavégzés alapvető információbiztonsági követelményei

Munkaügyek

A felhasználók alkalmazzanak erős jelszavakat, készítsenek biztonsági másolatokat és ne kattintsanak ismeretlen feladótól származó levélben érkező linkekre, mellékletekre.

Többen és tovább igényelhetik az ágazati bértámogatást

Munkaügyek

Hosszabbítás lesz, így decemberre és a januárra is jár az ágazati bértámogatás a munkáltatóknak. Bővül az érintettek köre is, az utazásszervezők és -közvetítők, a szálláshely szolgáltatás tevékenységet végzők is pályázhatnak.

A munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv a határon átnyúló szállításra is vonatkozik

Munkaügyek

A munkavállalók kiküldetéséről szóló uniós irányelvet minden olyan határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra alkalmazni kell, amely munkavállalók kiküldésével jár, így a közúti közlekedésre, különösen az árufuvarozási tevékenységre is, függetlenül attól, hogy az irányelv nem fogalmaz meg ezekre külön rendelkezéseket

Személyesen is bekopoghat a főnök ellenőrizni a távmunkát

Munkaügyek

A feltételek teljesülését a munkáltatónak ellenőriznie kell, és kötelező meggyőződnie arról, hogy adottak a távoli munkavégzéshez szükséges körülmények a beosztottak számára. Erről a foglalkoztató akár személyesen is megbizonyosodhat vagy kérhet a helyszínről fotókat.

Új szankciók jönnek a foglalkoztatási szabályok megszegése esetén

Munkaügyek

A törvényjavaslat értelmében a foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek a jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Az új rendelkezések 2021. március 1-jétől léphetnek életbe.

11 százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest

Munkaügyek

A középvezetők körében 4 százalékos volt az átlagos bérnövekedés. A harmadik negyedévben 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint.

Az európai munkavállalók többsége mozgásszervi panaszokkal küzd

Munkaügyek

„Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” címmel kétéves tájékoztató kampányt indít az Európai Munkavédelmi Ügynökség a munkavégzéssel kapcsolatos mozgásszervi betegségek megelőzéséről

Szabályos a tömeges lázmérés a munkahelyeken

Munkaügyek

A lázmérésre az adatkezelő tulajdonában vagy használatában álló területre történő beléptetés során kerülhet sor, a valamennyi belépni szándékozóra egységesen kiterjedő védelmi intézkedés (ún. “héjvédelem”) keretében. Az adatkezelés az érintettek azonosításához nem lehet köthető, és az nem járhat az adatok rögzítésével, tárolásával vagy továbbításával. 

KSH: 395 900 forint volt a bruttó átlagkereset január-júliusban

Munkaügyek

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,9 százalékos emelkedéssel 413 ezer 360 forintra nőtt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt, mindkettő 10,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).