Üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszert fejlesztettek az SZTE közreműködésével

Forrás: MTI

Egy-egy cégcsoport vagy nagyobb vállalat menedzsmentje sokszor szembesül a vezetése alatt álló üzleti területek vagy különálló cégek mindennapi operatív irányítási teendőin túlmutató, jogi vagy pénzügyi optimalizálási feladattal. Ezek megoldásához nyújt segítséget a kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott, üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszer, amely előre rögzített szabályok alapján gyűjt információkat.

A cégcsoportok vagy nagyvállalatok menedzsmentjét pénzügyi és jogi területen segítő üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszert fejlesztett a Talentis Consulting Zrt. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak közreműködésével a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával - közölte a felsőoktatási intézmény.

A közlemény szerint a hároméves, 1,027 milliárd forintos projekt költségeiből mintegy 580 millió forintot fedezett a NKFIH támogatása.

Egy-egy cégcsoport vagy nagyobb vállalat menedzsmentje sokszor szembesül a vezetése alatt álló üzleti területek vagy különálló cégek mindennapi operatív irányítási teendőin túlmutató, jogi vagy pénzügyi optimalizálási feladattal. Ezek megoldásához nyújt segítséget a kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott, üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszer, amely előre rögzített szabályok alapján gyűjt információkat. Ezek elemzését követően magyar nyelven ad válaszokat a menedzsment szabad szöveges társalgás formájában feltett kérdéseire különböző befektetési, pénzügyi, számviteli és tenderezési területeken. Az új szoftver, csatlakozva a vállalatirányítási és más szakmai rendszerekhez, jogtárakhoz, különböző komplex pénzügyi problémák megoldásában és feladatok optimalizálásában segíti a cégcsoportok és nagyvállalatok vezetőségeit.

Az új döntéstámogató rendszer és vezetéstámogató módszertan alapja a pénzügyi, termelési területekhez értő, tanácsadó szakértők által létrehozott szabályrendszer, amely pénzügyi és jogi összefüggéseket tartalmaz. Az eredmények kiértékeléséhez szükséges paramétereket, pénzügyi adatokat a rendszer a felhasználó cégvezető által feltett konkrét kérdések feldolgozását követően egy adattárházból veszi át, majd üzleti intelligencia-alapú eszközök segítségével elemzi és megjeleníti.

Az SZTE kutatóinak feladata a döntések támogatására szolgáló algoritmusok kidolgozása volt. Ehhez különböző adatforrásokat felhasználva az egyetem szakemberei egységes céges adatbázist készítettek, és kialakították a lehetséges kérdések listáját. Ezek megválaszolására számos gépi tanulási és mesterséges intelligencián alapuló algoritmust tanítottak be, és a legjobb eredményt elérőt választották ki.

A gyorsan változó pénzügyi környezet támogatására lehetőség van az adatbázisban lévő adatok frissítésére, vagy további adatok felvételére is, így a felhasználók mindig megbízható és naprakész tanácsokat kapnak - áll a közleményben.

A Talentis Consulting Zrt. gazdasági, humánpolitikai, jogi, kereskedelmi és marketingmenedzsment szolgáltatásokkal, valamint informatikai és műszaki támogatás területeken tanácsadással, ügyintézéssel segíti partnereit. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2017-ben bejegyzett vállalkozás 2021-ben 112 alkalmazottat foglalkoztatott, értékesítésből származó 4,437 milliárd forintos nettó árbevétele 45 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég 2020-ban 646 millió, 2021-ben 810 millió forint adózott eredmény ért el.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra