Október közepén lesz a 81. OMÉK Budapesten

Forrás: MTI

Címkék: OMÉK


A szakmai programban az agrárgépészet és az  élelmiszeripar számos konferencián szerepel, emellett szakmai fórumot biztosítanak az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák

Október 20. és 22. között rendezi meg immár 81. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.

Farkas Sándor kiemelte: az agrárium szakmai seregszemléje a generációváltásra hívja fel a figyelmet az ágazat népszerűsítésével együtt, emellett a gazdaközösség ismereteinek bővítéséhez járul hozzá.

A gazdálkodók között a 60 és 69 év közöttiek adják az irányítók 27 százalékát, a statisztikai hivatal agrárcenzus adatai alapján folytatni kell a fiatal gazdálkodói kör kiemelt támogatását - húzta alá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tárca a 2023-ban indult új közös agrárpolitikában kiemelten kezeli a generációváltás elősegítését, új eszköz lesz a gazdaságok átadásának támogatása, ennek jogszabályi alapjait megteremtette a januárban életbe lépett törvény is.

A hosszú múltra visszatekintő rendezvény a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, a magyar föld ünnepe a gazdák ünnepe, és mindazoké, akik a mezőgazdaságot nap mint nap működtetik - mondta.

Az OMÉK célja az is, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszereket bemutassák, illetve, hogy a magyar agrártermékeknek mind belföldön, mind külföldön megfelelő felvevőpiaca legyen. Több száz négyzetméteren ismerkedhetnek meg a szakmai résztvevők a hazai vállalkozások külpiacra lépését, a magyar termékek nemzetközi színtéren való minél szélesebb megismertetését végző AMC tevékenységével. Reményeik szerint idén is több tízezren látogatnak el a háromnapos rendezvénysorozatra.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta: a magyar vidék, a magyar hagyomány egy szeletét mutatja be az OMÉK, amelyen az idén is lesz termelői vásár. A szakmai programban az agrárgépészet és az  élelmiszeripar számos konferencián szerepel, emellett szakmai fórumot biztosítanak az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák. Az OMÉK fontos feladata, hogy hozzájáruljon a felnövekő korosztály ismeretanyagának bővítéséhez, ezért mintegy tízezer szakiskolást látnak vendégül és a szakácsiskolák főzőversenyét is megtartják.

Az őshonos udvarban látható lesz a Magyarországon tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokasága, köztük a magyar szürke szarvasmarha, a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar parlagi szamár, a kovásznai sárgafejű berke, a gyimesi racka juh is.

A szervezők reményei szerint az idén legalább ötvenezer ember látogat majd ki a háromnapos rendezvényre, azzal együtt, hogy az OMÉK költségvetése a gazdasági helyzet miatt alacsonyabb lesz.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra