Makronóm Intézet: a kkv-k 95 százaléka rendelkezik külső forrással

Forrás: MTI

Az idén a cégek 44 százalékának lejár az adóssága, közülük 62,5 százalék tervezi, hogy még idén újabb külső forrást vonjon be. Forgóeszköz finanszírozási céllal a megkérdezettek 46 százaléka, a napi likviditás biztosítására a cégek egyharmada, energiahatékonysági beruházásra 34 százalék vonna be külső forrásokat.

A kis- és középvállalkozások 95 százaléka rendelkezik külső forrással, ami elsődlegesen, 67 százalékban bankhitelt jelent - közölte a Makronóm Intézet legfrissebb vállalati kutatása alapján

Kiemelték: a Magyar Fejlesztési Banktól vagy az uniótól előleget a cégek 52 százaléka kapott, a Növekedési hitelprogram forrásait 37 százalék, a Széchenyi kártya program MAX finanszírozását a megkérdezettek 35 százaléka nyerte el.

Az idén a cégek 44 százalékának lejár az adóssága, közülük 62,5 százalék tervezi, hogy még idén újabb külső forrást vonjon be  - derül ki a felmérésből. Forgóeszköz finanszírozási céllal a megkérdezettek 46 százaléka, a napi likviditás biztosítására a cégek egyharmada, energiahatékonysági beruházásra 34 százalék vonna be külső forrásokat.

A felmérés szerint a cégek mintegy fele legalább 200 millió forint forrásbevonást tervez, 35 százalék 400 millió forintnál nagyobb összeggel tervez.

A megkérdezettek a legfőbb problémának a magas kamatokat látják, új forinthitelekre a válaszadók 80 százaléka 5 százalék alatti kamatot tartana elfogadhatónak.

A cégek fele - 54 százalék - a finanszírozási költségek mérsékelt emelkedésére számít 2023-ban, ezzel együtt is, a vállalkozások többsége  kezelhetőnek tartja a problémát.

Az intézet 100 magyarországi vállalkozás vezetőjével készített telefonos interjút idén februárban, többségében feldolgozóipari, 1-5 milliárd forintos árbevételű, 21-50 főt foglalkoztató cégeket kerestek meg.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra