K&H: erősödött a vállalkozások foglalkoztatási szándéka

Forrás: MTI

Erősödött a vállalkozások foglalkoztatási szándéka, a cégek mintegy negyede tervez munkaerőfelvételt, miközben újra 10 százalék alatt van az elbocsátásban gondolkodók aránya - közölte a K&H  a legutóbbi kkv bizalmi index kutatása alapján.

A közleményben kiemelték, hogy a cégek átlagosan 11 százalékos fizetésemelésre készülnek, emellett javulás látható a tervezett béren kívüli juttatásoknál is, ez utóbbira minden második cégnél számíthatnak a munkavállalók.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző negyedévi, meglehetősen borús képhez képest most javulás látható a kkv-k foglalkoztatottsági hajlandóságában. Az előző negyedévi 16 százalékról 23 százalékra nőtt a létszámbővítést, és 11 százalékról 8 százalékra csökkent az elbocsátásban gondolkodó cégek aránya, ugyanakkor az elbocsátási arány az elmúlt 10 évet nézve még mindig magas. A cégek jelentős többsége, 68 százaléka nem tervez változtatni a dolgozók létszámán - tette hozzá szakember.

A közlemény szerint a foglalkoztatás látványosabb bővülésére elsősorban a szolgáltató szektorban és az iparban lehet számítani, míg a kereskedelemben és a mezőgazdaságban visszafogottabb mértékű létszámbővítés várható.

A cégméretet tekintve a kisvállalkozásoknál minden negyedik, míg a mikro- és középvállalkozásoknál minden ötödik cég tervez új munkaerőt elvenni. A cégek 73 százaléka tervez béremelést, szemben az előző negyedévi 66 százalékkal. Átlagosan 11 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak a kkv-k dolgozói a következő 12 hónapban - írják a közleményben.

A közleményben rámutattak arra is, hogy a béren kívüli juttatások között továbbra is a 13. havi fizetés, jutalom vagy bónusz áll az élen, ezt követi a közlekedési költségtérítés, és a SZÉP-kártya. Az utóbbi népszerűsége tovább emelkedhet az alszámlák megszűnésével, mivel így munkáltatói oldalról csökken az adminisztráció, a munkavállalóknak pedig egyszerűsödik a használat - mutattak rá a közleményben.  

A K&H Magyarországon 2004 óta folyamatosan készít negyedéves kkv bizalmi indexet. A legutóbbi kutatásban tavaly november 7-25. között kérdezték meg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra