GVH által kifogásolt értékesítési módszerek

Forrás: GVH

Címkék: értékesítés


Annak állításával, hogy a kínált termékek csak korlátozott ideig és folyamatosan csökkenő készletben állnak rendelkezésre a kedvezményesnek minősített áron, a fogyasztókat azonnali döntéshozatalra késztetik-e?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a több televíziós csatornán is sugárzott Ékszer Tv című műsor értékesítési módszerei miatt, mert valószínűsíthető, hogy ezek sértették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.
 
Több jelzés érkezett a Versenyhivatalhoz a műsorral kapcsolatban, amelyek értékelése után a hatóság versenyfelügyeleti eljárást indított az üzemeltető Emporia Style Kft.-vel szemben. 
 
A GVH az eljárás keretében megvizsgálja, hogy
■ a vállalkozás valóban értékesítette-e a reklámozott ékszereket az eredetiként feltüntetett áron – akár korábban, akár a műsort követően – vagy a kedvezményesnek hirdetett árakkal csak a vásárlókat kívánta vásárlásra ösztönözni;
■ a bemutatott termékek rendelkeznek-e a megjelölt tulajdonságokkal (pl. „a Pápa áldásával”);
■ a nézők számára élő adás benyomását keltő televíziós műsorban a telefonálóknak valódi hatásuk van-e az adás menetére – reakcióikkal ténylegesen befolyásolva a műsorban kínált termékek árát és készletét –, vagy előzetesen rögzített, meghatározott forgatókönyv szerint zajló felvételt látnak fogyasztók valódi bevonása nélkül;
■ annak állításával, hogy a kínált termékek csak korlátozott ideig és folyamatosan csökkenő készletben állnak rendelkezésre a kedvezményesnek minősített áron, a fogyasztókat azonnali döntéshozatalra késztetik-e, megfosztva őket a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól.
 
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra