Deloitte: felére esett vissza a tranzakciószám a régió biztosítási piacán


Az orosz-ukrán háború okozta növekvő bizonytalanság miatt felére esett vissza a tranzakciók száma a biztosítási piacon a régióban: 2022-ben összesen 9 tranzakció zajlott le, amelyből 7 le is zárult, szemben az egy évvel azelőtti 18-cal, illetve 17-tel - derül ki a Deloitte tanulmányából.

A tanulmány szerint az elmúlt öt évben a legtöbb tranzakció, összesen 20 darab a legnagyobb biztosítási piaccal rendelkező Lengyelországban történt. Magyarországon ebben az időintervallumban 7 ügyet regisztráltak, ami - Bulgáriával együtt - a harmadik legmagasabb; a második helyre Csehország került 12 eladással.

A régió legaktívabb felvásárlója az elmúlt közel öt évben a VIG volt, amely 9 felvásárlásban szerepelt vevőként, de emellett a Generali és Allianz is jelentősen aktív szereplők voltak összesen 5-5 tranzakcióval. A régió legjelentősebb eladója összesen 8 tranzakcióval a Munich RE / ERGO csoport, illetve 6-tal az Aegon csoport volt.

Az elemzésben szerepel, hogy az elmúlt évek egyik legjelentősebb tranzakciója az Aegon magyarországi üzleteinek értékesítése volt a VIG számára, amelynek során a magyar állam kisebbségi részedést szerzett a VIG magyar biztosítóiban, azaz az Union Biztosítóban és az egykori Aegon Magyarországban.

Régiós szinten a bruttó díjelőírások 2021-ben az élet és a nem-élet szegmensben is emelkedtek: az élet szegmensben az előző évhez képest 7,1 százalékkal, a járvány előtti, azaz a 2018-as szinthez képest pedig 0,4 százalékkal; a nem élet szegmensben 10,8 és 5,2 százalékkal - összegezték.

A tanulmányból az is kiderül, hogy 2022 harmadik negyedéves adatai alapján a régió legnagyobb piacai tovább emelkedtek, de a díjnövekedés hátterében már az elszabaduló infláció állt. Magyarországon a bruttó díjelőírások tavaly a harmadik negyedévben 2619 millió eurót tettek ki szemben a 2021-es év azonos időszakában mért 2777 millió euróval; helyi devizában Magyarországon is növekedés volt megfigyelhető.

A könyvvizsgáló szakértői megállapították, hogy a régiós biztosítói piac fragmentált, további piaci konszolidációk várhatók. A legtöbb biztosító, 37 Lengyelországban működik, amelyet Bulgária és Bosznia-Hercegovina követ 25 társasággal, majd Csehország következik 23 és Magyarország 21 céggel. Litvániában és Szlovéniában 17 biztosító, Romániában, Horvátországban és Észtországban 15, Szerbiában 14, Lettországban 13, Szlovákiában és Észak-Macedóniában 11, Albániában 9 céget regisztrálnak.

Vajda Zsolt, a pénzügyi tanácsadási üzletág partnere a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az utóbbi három évben "hullámvasúton" ment át a gazdaság, a Covid miatti óriási visszaesést visszapattanás követte a biztosítási piacon is, majd a háború, az energiaárak, az infláció és a gazdasági "visszaesés réme" befolyásolta a szektort. Hozzáfűzte: eltűnt a gazdasági környezet kiszámíthatósága, ami a társaságokat - így a biztosítókat is - az akut problémák kezelésére készteti, a hosszú távú döntések, mint például az akvizíciók is, sok esetben a háttérbe szorulnak.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra