Az idén sem lesz tőkehiány a korai fázisú startup cégek finanszírozásában

Forrás: MTI

A Magyar Üzleti Angyal Egyesület (Hungarian Business Angel Network - HunBAN) felmérése szerint az idén sem lesz tőkehiány a korai fázisú startupok finanszírozásban, a kockázati tőkebefektetők, az úgynevezett üzleti angyalok továbbra is aktívak maradnak.

Csillag Péter, a HunBAN elnöke az MTI-nek elmondta, hogy egyre több startup veszi fel velük a kapcsolatot, tavaly 70 startup csapat keresett befektetőt a HunBAN közreműködésével, közülük 20-an mutathatták be ötletüket az angyalbefektetőknek. Ezek után 15 angyalbefektető döntött úgy, hogy befektet egy vagy több csapatba, a sikeres tárgyalások után 10 startup kapott 1 millió euró angyalbefektetést - mondta az elnök.

Hozzátette, a HunBAN felmérése szerint 2023-ban a tagok minimum 1-2, de a legaktívabbak akár 10-20 befektetést is terveznek 2023-ra.

A startup ökoszisztéma fejlődését támogató egyesület 2014-ben alakult, jelenleg 40 magánbefektető és vállalati tagja van. A non-profit szervezetként működő HunBAN lehetővé teszi tagjainak, hogy különböző platformokon rálássanak a korai fázisban tőkebefektetőt kereső startupokra.

Csillag Péter elmondta, hogy a közreműködésükben megvalósult befektetések megtérüléséről még nincsenek pontos adataik. Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy 1 dollár angyalbefektetés 2,3 dollárt eredményez, az egyesület célja, hogy ezt a megtérülést a magyarországi angyalbefektetők is elérjék.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra