Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A nyáron éledhet újra a hazai szállodaipar egy elemzés szerint

Gazdaság

A korlátozások fokozatos feloldásával várhatóan a nyári hónapokban éledhet újra a szállodaipar Magyarországon, azon belül először a vidéki szálláshelyek iránt térhet vissza a kereslet a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb iparági elemzése szerint; az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2019-es szintjét várhatóan csak a 2023-as szezonban érheti el az iparág.

Takarékbank: bizakodóbbak a gazdák, de az állattenyésztőkre nehéz év vár

Gazdaság

Javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a tavalyi negyedik negyedév végére az előző negyedévhez képest, de jellemzően a növénytermesztők optimisták, az állattenyésztők a magas gabonárak miatt a korábbinál pesszimistábban látják 2021-et - mondta a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója

A személyszállító vállalkozások bevételük jelentős részét elveszítették

Gazdaság

A koronavírus-járvány elhúzódó gazdasági hatásának kárvallottjai a személyszállító vállalkozások is, a buszos cégek az elmúlt háromnegyed évben bevételeik 70-100 százalékát veszítették el a járvány és az utazási korlátozások miatt - közölte az Új Média Kft. a buszos vállalkozások szakmai havi lapjának, a Busz Transz Magazinnak olvasói körében végzett felmérése alapján.

KSH: a szálláshelyek forgalma szeptemberben csökkent éves összevetésben, de nőtt a mélyponthoz képes

Gazdaság

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma szeptemberben 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 15-szörös volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Elemzők szerint a magyar ipar túljutott a válságon

Gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent első becslése szerint szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,0 százalékkal mérséklődött. Az előző hónaphoz képest 2,3 százalék volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított növekedés, áprilishoz képest pedig 61 százalék.

Kapacitásuk határát megközelítő szinten termelnek a Magyar Gépjárműipari Egyesület tagvállalatai

Gazdaság

A termelési szint a negyedik negyedévben összehasonlítható lesz a tavalyi év azonos időszakával. Tavasszal még sokkal rosszabbak voltak a kilátások

Ingatlan.com: a lakásfelújításoknak adhat lökést az állam januártól

Gazdaság

A program többféle élethelyzetben is segíthet, hiszen lehetőséget adhat például azoknak a gyermeket nevelő családoknak is, akik eddig azért halogatták az esetleges költözést, mert csak az olcsóbb, felújítandó lakásokra volt elegendő pénzük.

A vállalkozások most sokkal felkészültebbek a járványra, mint tavasszal voltak

Gazdaság

Március elején 78 százalék volt a gazdaság kapacitás-kihasználtsága, ez egy hónap alatt 55 százalékra csökkent, a cégek 12 százalékának nullára esett a tevékenysége. Kizárt hogy ez megismétlődjön

Rekordbővülést ért el a belföldi e-kereskedelem

Gazdaság

A kereslet nagy része a hagyományos üzletekből került át az online térbe, de az internetes vásárlást hajtotta a digitális oktatás, és a távmunka térnyerése is. Utóbbiak eredménye a számítástechnikai eszközök iránti kereslet 50 százalékot meghaladó növekedése.

Duna House: kedvezőbb árak, nagyobb kínálat az albérletpiacon

Gazdaság

A vidékről fővárosba költöző magyar egyetemisták kedvezőbb helyzetben vannak az eddigieknél, hiszen sok lakásból választhatnak és még alkudni is tudnak a meghirdetett árakhoz képest. Már a belvárosban is található 120-150 ezer forintos havi lakbérért kiadó lakás, amely eddig leginkább a külvárosi kerületekre volt jellemző.

Opten: romlott az induló magyar cégek túlélési rátája

Gazdaság

Romlott az elmúlt egy évben is az induló magyar cégek túlélési rátája, az 5 éves kort a cégeknek kevesebb mint 70 százaléka éri el, míg 10 éves korig a vállalkozások 46 százaléka jut el - közölte az Opten céginformációs szolgálató

Duna House: visszaerősödött az ingatlanpiac júniusra

Gazdaság

Az ingatlanpiac júniusban visszaerősödött a tavalyi szintre, júliusban pedig a hitelpiac is emelkedésnek indulhat - közölte a Duna House a saját adatain és szakmai becslése alapján

ITM: fellendülésben bíznak a gazdasági élet szereplő

Gazdaság

Bíznak a fellendülésben a gazdasági élet szereplői, a munkahelyvédelmi intézkedéseket a kihívással arányosnak tartják, és egyre kevesebben szorulnak állami segítségre - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

ITM: az év második felében növekedésnek indulhat az ipari termelés

Gazdaság

A KSH első becslése szerint 2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól Magyarországon. A visszaesés a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett termelésleállásokkal és rendeléscsökkenéssel magyarázható. A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

3 százalékos visszaeséssel számol a Pénzügyminisztérium

Gazdaság

A Pénzügyminisztérium (PM) által készített konvergenciaprogram - amelyet a tárca benyújtott az Európai Bizottsághoz - idén 3 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, míg jövőre a gazdaság teljesítménye 4,8 százalékkal erősödhet.

A használtautó-piac megtorpant, de az árak stabilak

Gazdaság

Az újautógyártás átmeneti felfüggesztése miatt is sokan fordulhatnak a már piacon lévő autók felé, ez pedig stabilizálhatja a másodkézből származó gépkocsik értékét. A 2008-2009-es válság idején sem esett a fiatal, nulla-hat év közötti korú használt autók értéke.

ÉVOSZ: az építőipari cégeknek is szükségük van támogatásra a munkahelyek megőrzéséhez

Gazdaság

Az ágazatban egyelőre nem csökken a foglalkoztatottak száma, bár a mikro- és a kisvállalkozásoknál előfordul, hogy elküldik munkavállalóikat, őket a közepes és nagyobb cégek továbbfoglalkoztatják. Az is jó hír az ágazat számára, hogy utóbbi hetekben több száz jó szakember tért vissza Magyarországra külföldről.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

Gazdaság

A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja

Zeneipari felmérés - A válaszadók 87 százaléka szerint nem kellett kollégákat elbocsátani

Gazdaság

Ahol mégis szükséges volt, 5 fő alatti leépítésről számoltak be. Ezt annak fényében is érdemes értelmezni, hogy a lemondott események 45,1 százalékán 10-50 főt, 20,2 százalékán 10 főnél kevesebbet, 15,9 százalék esetében pedig 50 és 100 fő közötti közreműködőt foglalkoztattak volna

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) felméri a tagság körében az ágazati problémákat

Gazdaság

A szövetség elnöke úgy látja, hogy az építőiparnak, a turizmusnak, és a testet érintő szolgáltatást - például fodrász, kozmetika - nyújtó vállalkozásoknak segítséget kell adni a járvány miatt várható visszaesés enyhítésére.