Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

A vállalkozások most sokkal felkészültebbek a járványra, mint tavasszal voltak

Gazdaság

Március elején 78 százalék volt a gazdaság kapacitás-kihasználtsága, ez egy hónap alatt 55 százalékra csökkent, a cégek 12 százalékának nullára esett a tevékenysége. Kizárt hogy ez megismétlődjön

Rekordbővülést ért el a belföldi e-kereskedelem

Gazdaság

A kereslet nagy része a hagyományos üzletekből került át az online térbe, de az internetes vásárlást hajtotta a digitális oktatás, és a távmunka térnyerése is. Utóbbiak eredménye a számítástechnikai eszközök iránti kereslet 50 százalékot meghaladó növekedése.

Duna House: kedvezőbb árak, nagyobb kínálat az albérletpiacon

Gazdaság

A vidékről fővárosba költöző magyar egyetemisták kedvezőbb helyzetben vannak az eddigieknél, hiszen sok lakásból választhatnak és még alkudni is tudnak a meghirdetett árakhoz képest. Már a belvárosban is található 120-150 ezer forintos havi lakbérért kiadó lakás, amely eddig leginkább a külvárosi kerületekre volt jellemző.

Opten: romlott az induló magyar cégek túlélési rátája

Gazdaság

Romlott az elmúlt egy évben is az induló magyar cégek túlélési rátája, az 5 éves kort a cégeknek kevesebb mint 70 százaléka éri el, míg 10 éves korig a vállalkozások 46 százaléka jut el - közölte az Opten céginformációs szolgálató

Duna House: visszaerősödött az ingatlanpiac júniusra

Gazdaság

Az ingatlanpiac júniusban visszaerősödött a tavalyi szintre, júliusban pedig a hitelpiac is emelkedésnek indulhat - közölte a Duna House a saját adatain és szakmai becslése alapján

ITM: fellendülésben bíznak a gazdasági élet szereplő

Gazdaság

Bíznak a fellendülésben a gazdasági élet szereplői, a munkahelyvédelmi intézkedéseket a kihívással arányosnak tartják, és egyre kevesebben szorulnak állami segítségre - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

ITM: az év második felében növekedésnek indulhat az ipari termelés

Gazdaság

A KSH első becslése szerint 2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól Magyarországon. A visszaesés a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett termelésleállásokkal és rendeléscsökkenéssel magyarázható. A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

3 százalékos visszaeséssel számol a Pénzügyminisztérium

Gazdaság

A Pénzügyminisztérium (PM) által készített konvergenciaprogram - amelyet a tárca benyújtott az Európai Bizottsághoz - idén 3 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, míg jövőre a gazdaság teljesítménye 4,8 százalékkal erősödhet.

A használtautó-piac megtorpant, de az árak stabilak

Gazdaság

Az újautógyártás átmeneti felfüggesztése miatt is sokan fordulhatnak a már piacon lévő autók felé, ez pedig stabilizálhatja a másodkézből származó gépkocsik értékét. A 2008-2009-es válság idején sem esett a fiatal, nulla-hat év közötti korú használt autók értéke.

ÉVOSZ: az építőipari cégeknek is szükségük van támogatásra a munkahelyek megőrzéséhez

Gazdaság

Az ágazatban egyelőre nem csökken a foglalkoztatottak száma, bár a mikro- és a kisvállalkozásoknál előfordul, hogy elküldik munkavállalóikat, őket a közepes és nagyobb cégek továbbfoglalkoztatják. Az is jó hír az ágazat számára, hogy utóbbi hetekben több száz jó szakember tért vissza Magyarországra külföldről.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

Gazdaság

A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja

Zeneipari felmérés - A válaszadók 87 százaléka szerint nem kellett kollégákat elbocsátani

Gazdaság

Ahol mégis szükséges volt, 5 fő alatti leépítésről számoltak be. Ezt annak fényében is érdemes értelmezni, hogy a lemondott események 45,1 százalékán 10-50 főt, 20,2 százalékán 10 főnél kevesebbet, 15,9 százalék esetében pedig 50 és 100 fő közötti közreműködőt foglalkoztattak volna

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) felméri a tagság körében az ágazati problémákat

Gazdaság

A szövetség elnöke úgy látja, hogy az építőiparnak, a turizmusnak, és a testet érintő szolgáltatást - például fodrász, kozmetika - nyújtó vállalkozásoknak segítséget kell adni a járvány miatt várható visszaesés enyhítésére.

Továbbra is optimisták kisvállalkozások a K&H legutóbbi kutatása szerint

Gazdaság

Átlagosan 8,3 százalékkal több árbevételt és 5,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a kis- és középvállalkozások (kkv) erre az évre, a legoptimistábbak a középvállalkozások, a szektorok közül pedig a kereskedelmi cégek - derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi kutatásából.

KKV információbiztonsági kézikönyv és intézkedéscsomag rendelhető!

Gazdaság

Kiadványunk eszközöket és megoldásokat ad mikro, kis- és középvállalkozások számára üzleti titkaik hatékony megóvásához, továbbá az olyan pénzügyi és vagyoni veszteségek megelőzéséhez, amelyek adatkezelési gondatlanság vagy szervezetlenség, adatlopás, csalás, visszaélés miatt következhetnek be. Kiadványunk nem IT-szakembereknek szól, hanem a kis- és középvállalkozások tulajdonosainak, ügyvezetőinek, és munkavállalóinak. Az információbiztonsági intézkedéseket rendszerbe foglaljuk, adunk hozzá szabályzatot, szerződési és tájékoztatási formulákat, kockázatértékelés mintát. A kiadvány tevékenységétől függetlenül bármely vállalkozás számára használható. Ára 25.400,-Ft - de Ügyvezetők Klubja előfizetőknek 50% kedvezménnyel 12.700,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu

Lassulhat a lakásárak emelkedése idén

Gazdaság

Vidéken akár még árcsökkenés is előfordulhat a prognózis szerint, a fővárosban pedig elsősorban az olcsóbb kategóriájú lakásoknál van még tér az áremelkedésre. Budapesten az országosnál kicsit nagyobb, 2-5 százalékos lehet az áremelkedés, vidéken pedig 5 százalékos csökkenés és 5 százalékos növekedés közötti árváltozást várnak.

ÉVOSZ: idén a lakásépítési ágazatot kell helyzetbe hozni

Gazdaság

Az ÉVOSZ kidolgozott egy 10 pontból álló javaslatcsomagot, hogy a lakásépítések, lakásfelújítások lendülete 2020-2021-ben se törjön meg

A szerzői könyvkiadásról őszintén - Mi a könyv?

Gazdaság

Kevés olyan hatékony eszköz van a személyes márka kifejezésére, mint egy könyv megjelentetése önmagunkról, a küldetésünkről vagy éppen a cégünkről. Állandó szakértőnk, Kiss T. Anna, aki maga is több könyv szerzője, a könyvkiadás részleteit bemutató sorozatának első részében arról ír, miért olyan fontos, hogy legyen egy könyvünk, s hogyan induljunk el.

A megszűnő és az induló cégek száma idén megközelítheti egymást

Gazdaság

Tavaly 29 019 vállalkozás jött létre a cégbírósági adatok alapján. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, évről évre 5 százalék körüli a növekedés. A 29 ezer cégalapítás mellett tavaly közel 35 ezer cégtörlést tettek közzé, tehát a cégek száma csökkenőben van, de többségében az alvó vállalkozások szűnnek meg.

Meghirdették a 28. Magyar innovációs nagydíj pályázatot szerdán Budapesten.

Gazdaság

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje 2020. február 12-e 15 óra, az elismeréseket 2020. márciusában adják át. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, illetve szervezetek vehetnek részt, amelyek 2019-ben kiemelkedő műszaki, gazdasági teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.