Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Ha nem fizet az ügyfél - Magánnyomozók és poligráf az üzleti életben

Jog

Egy üzleti partnerünk felszívódott, nem fizet, és döntenünk kell: belefogunk-e egy hosszas jogi eljárásba a tulajdonos vagy az ügyvezető ellen?

Megjelent a Cégmegszüntetési segédlet 2022-es frissített kiadása

Jog

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok - a 2022-es szabályok szerint! További infó: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

Webáruházak adatkezelését vizsgálta a GVH

Jog

A vizsgálat feltárta, hogy a hazai webáruházak többsége jelenleg nem él az adatvagyonban rejlő lehetőségekkel, így annak hiánya önmagában nem jelent lényeges piacra lépési vagy terjeszkedési korlátot. Az eredmények alapján a fogyasztók keveset tudnak a webáruházak adatgyűjtési és adatkezelési gyakorlatáról, és jelentős hányaduk kifejezetten tart tőle, hogy visszaélnek az online vásárlás során megadott adataival.

Társasági jogi változások 2022

Jog

2022. január 1-től számos, a társaságok működését érintő Ptk. rendelkezés lépett életbe vagy módosul. Többek között az osztalék kifizetésére és az egy tag kezében összpontosuló üzletrészekre vonatkozó törvényi hivatkozás is változott, mint ahogy a pótbefizetés szabályai is eltérnek a korábbiaktól – mutat rá az act legal Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Több ezer vitás ügyet rendezett tavaly a Budapesti Békéltető Testület

Jog

A békéltetés Magyarországon az alternatív vitarendezés legsikeresebb ága, pozitív társadalmi hatása jelentős. Mindez a felek együttműködésén és autonómiáján, a testületi tagok szakmai hozzáértésén, méltányos és értő jogalkalmazásán, a testületi széles körű felvilágosító munkán alapszik

Az Európai Szabadalmi Hivatal központi rendszerében a magyar adatok is elérhetővé válnak

Jog

Hétfő estétől a Magyarországon hatályosított európai szabadalmak is elérhetőek lesznek az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) által létrehozott European Federated Patent Register (EFPR) szolgáltatásban: a rendszer segítséget nyújt az európai szabadalmak aktuális jogi státusza megismeréséhez - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Mire számíthatunk a GVH részéről 2022-ben? Következtetések a tavalyi év alapján

Jog

A Gazdasági Versenyhivatal közzétette a tavalyi évre vonatkozó tevékenységét összegző gyorsjelentését. A versenyhatóság az előző évinél csaknem 25 %-kal több, számszerűen 51 versenyfelügyeleti eljárást indított, 124 vállalkozással szemben és 42 eljárás zárult le 2021-ben. A jelentés részleteit és tanulságait a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértői mutatják be.

Az egész EU-ban gondok vannak a fogyasztói értékelésekkel

Jog

A kereskedők által alkalmazott értékelési rendszerek nagy része nem tükrözi hitelesen a fogyasztói véleményeket az online térben – állapította meg az európai versenyhatóságok közös vizsgálata, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal is részt vett.

Majdnem minden ötödik békéltető eljárás megegyezéssel zárult tavaly

Jog

A békéltető testületek 2021-ben is több mint tízezerszer biztosítottak ingyenes vitarendezési lehetőséget a kereskedőkkel panaszügyükben dűlőre jutni nem tudó fogyasztóknak. Az esetek több mint 19 százaléka a vállalkozás és vevő megegyezésével zárult. Az eljárásokon kívüli megállapodásokat, a visszavont kérelmeket is ideértve a megkeresések közel harmada a vásárlók megelégedésére megoldódott - ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A weboldalakon található értékelések többsége félrevezető és sérti az uniós jogot az Európai Bizotts

Jog

A fogyasztók védelme érdekében az interneten közzétett értékelések nagy többsége félrevezető, az ellenőrzött weboldalak 55 százaléka sérti az uniós jogot - derült ki az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok által készített és csütörtökön közzétett jelentésből.

Jótállási szabályok betartását ellenőrizte a fogyasztóvédelem

Jog

A jótállási jegyek kapcsán, az esetek hatvan százalékában tártak fel mulasztást. A jogsértési toplista élén e körben a jogszabály által előírt tartalmi elemek hiánya állt. A jótállási jegyek több mint harmada nem tükrözte megfelelően a 2021-től hatályos rendelkezéseket. Mintegy tizedükön nem tüntették fel a fogyasztói jogok érvényesíthetőségének feltételeit és hozzávetőleg ugyanennyiszer a termék árának megfelelő jótállási időt.

Bejelentési kötelezettség vonatkozik az állatgyógyászati készítményt árusító webáruházakra

Jog

2022. január 28-án lép hatályba az az Európai Uniós rendelet, amelynek értelmében minden kiskereskedőnek és közforgalmú gyógyszertának, amely webáruházban forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt, be kell jelentenie a tevékenységét a Nébih-hez.

A webáruházi ASZF-k hiányosak lehetnek

Jog

Gyakori a jótállás időtartamának rossz feltüntetése, és egyértelműen a fogyasztók hátrányára történik az eltérés. 2021. január 1-től változtak a kötelező jótállás előírásai. A jótállás időtartama a 10 ezer forintot elérő, de 100 ezer forintot meg nem haladó vételár esetén egy év, 100 ezer és 250 ezer forint között két év, 250 ezer forintos vételár felett pedig három év.

Fogyasztói vélemények megjelenítése a Webáruház honlapján

Jog

Ha a kereskedő lehetővé teszi (pl. foglalási kóddal vagy számlával) nem igazolt vásárlásból származó vélemények megjelenítését, akkor ezt jól érzékelhetően fel kell tüntetni a fogyasztói értékelésnél.

Itt lesznek fogyasztóvédelmi ellenőrzések 2022-ben

Jog

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) honlapján már publikálta a 2022-es évre kiadott fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzési és vizsgálati programját, az ún. egységes vizsgálati programot („EVP”). Idén a fogyasztóvédelmi hatóságok részéről a tavalyinál is nagyobb lendületre, és kettővel több – pontosan ötven - témavizsgálatra számíthatnak a vállalkozások. Hogy hol számíthatunk ellenőrzésekre, azt dr. Nagy Andrea Magdolna, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezetője fogalja össze.

Tovább erősödnek a fogyasztók jogai 2022-ben is

Jog

A fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében uniós irányelv alapján módosul az árfeltüntetés részletes szabályairól szóló rendelet. A 2022. május 28-tól alkalmazandó előírások egyértelműsítik, hogyan jelezhetik a kereskedők a leértékelések mértékét hirdetéseikben, a kirakatban, polcokon, katalógusokban, honlapjukon

Adóügy és büntetőügy – kéz a kézben

Jog

Az utóbbi időkben szemmel láthatólag megváltozott a NAV ellenőrzési gyakorlata. Míg korábban egy adóellenőrzés többnyire önmagában indult, addig mára már egyre többször kezd a NAV büntetőeljárást is az adóvizsgálat mellett. Különösen így van ez az áfát érintő fiktív számlás ügyletekben, a jövedéki ügyekben és egyes vámügyekben is. De mi áll e mögött? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megérteni.

ITM: nem szállít a külföldi webáruház? Egy kattintásnyira az ingyenes segítség!

Jog

A fogyasztók az interneten böngészve könnyen köthetnek ki külföldi székhelyű webáruházakban, ahol a hazai kínálatban akár el sem érhető termékekre találhatnak rá. Ezért is fontos tisztában lenniük a határon túlról rendelés kockázataival, és ismerniük a probléma esetén rendelkezésre álló megoldásokat.

Jogilag problémás, ha egy cég zöldebbnek mutatja magát a valóságosnál

Jog

A fogyasztók megtévesztésének minősülhet, ha a környezettudatosságukat megalapozatlanul emelik ki a vállalatok. A környezetvédelmi megfontolások ugyanakkor a versenykorlátozó együttműködéseknek is kedvezhetnek. A hatóságok fontosabbnak értékelhetik a versenyszempontoknál a fenntarthatósági előnyöket. Új termék fejlesztése vagy cégek egyesülése esetén egyaránt előfordulhat ilyen

Bonyolódik a fogyasztói szerződések szabályrendszere

Jog

Új szabályok érkeznek az áruk adásvételére és a digitális szolgáltatások nyújtására. Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2022. január 1-jétől az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintő fogyasztói szerződésekkel kapcsolatban. Szakértőink kielemezték a vonatkozó kormányrendelet legfontosabb elemeit.