Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

3+1 tanács hogyan kerülje el a lánctartozást

Jog

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett  – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve  megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.

Hamarosan változnak a cégjogi szabályok

Jog

Módosulnak a Polgári Törvénykönyv jogi személyeket érintő szabályai 2022. január 1-től. A módosítás olyan korrekciókat hajt végre a Ptk.-ban, amelyek egyrészt törvényi erőre emelik az elmúlt években kialakult joggyakorlatot, másrészt pedig a társasági jog stabilitását és versenyképességét hivatottak erősíteni

GVH: hatékonyabb versenyfelügyeletet hozott az új uniós irányelv

Jog

A hazai versenyfelügyeletre is kedvező hatással volt az uniós tagállamok versenyhatóságainak erősítését célzó irányelv - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)

MOKK: egyre többen kérik igazságügyi szakértő kirendelését építőipari jogvitákban

Jog

Az építkezések és felújítások gyakori velejárója a késedelem, a hibás teljesítés, a szavatossági probléma, és az azzal járó jogi, pénzügyi vita. Mivel az építőiparban sokszor nem egyszerű utólag megállapítani egy-egy probléma okát, a felek már a munkák során próbálnak bizonyítékot szerezni a maguk igazához.

Az építőanyag-forgalmazók közel kétharmadánál talált jogsértést a fogyasztóvédelem

Jog

A kifogásolási arány szempontjából a leggyengébben a TÜZÉP telepeken és a szaküzletek, barkácsáruházak teljesítettek, ezeknek több mint 60 százalékánál akadt probléma. A fatelepek felét, a vasudvarok több mint harmadát érték kisebb-nagyobb mulasztáson az ellenőrök.

Sok a tisztázatlan kérdés az építőipari korlátozások terén

Jog

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is.

Az új jótállási szabályok alkalmazásának tapasztalatai

Jog

Átfogóan megújult 2021 elejétől a legtöbb panaszt kiváltó jótállási ügyek bő másfél évtizede változatlan szabályozása. A fogyasztóvédelmi hatóság január óta ellenőrzi az előírások betartását az üzletekben és webáruházakban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos vizsgálat első féléves tapasztalatai szerint a boltok több mint fele nem alkalmazza megfelelően a vásárlók jogait erősítő rendelkezéseket

Az adósok többsége nem ismeri az áthidaló lehetőségeket

Jog

Mivel a követeléskezelők célja a megállapodás, ennek keretében részletfizetésre, bizonyos esetekben pedig a követelt összeg egy részének elengedésére is sor kerülhet.

Tévhitek a bizalmi vagyonkezelésről

Jog

Aki a bizalmi vagyonkezelést választja, az illegálisan szerzett vagyonát kívánja elrejteni? A bizalmi vagyonkezelés egyedüli előnye az anonimitás? A bizalmi vagyonkezelés csak a szupergazdagok játékszere? A vagyonkezelésbe adással a vagyonrendelő elveszíti a vagyon feletti kontrollt? A bizalmi vagyonkezelés örökre szól?

Ilyen egy üzleti csalás 2021-ben

Jog

A vádlott vissza nem térítendő támogatások megszerzése érdekében pályázatok írását és beruházási projektek intézését ígérte céges ügyfelei részére. Vállalatirányítási, informatikai és logisztikai rendszerek kialakítására, feldolgozóüzem létesítésére, továbbá hotel- és kikötőkomplexum megvalósítására irányuló pályázatok lebonyolítását vállalta. A bizalom megnyerése érdekében a megbízási szerződések aláírása és a megbízásidíj-előlegek átadása közjegyző előtt történt.

Új szerzői jogi szabályok lépnek hatályba

Jog

A mostani módosítás többek között átláthatóbbá teszi a szerzők és az előadóművészek díjazására vonatkozó szabályozást, és tisztázza az internetes platformok felelősségét a felületükre feltöltött szerzői jogi tartalmak felhasználásával kapcsolatban. Emellett lehetővé teszi, hogy a kulturális örökségvédelmi intézmények (például múzeumok, könyvtárak, levéltárak) a kereskedelmi forgalomban már nem elérhető műveket könnyebben tudják használni.

Ajánlásokkal segíti a Nébih a nyitásra készülő vendéglátósokat

Jog

Nyitás előtt mind az üzemi, mind a vendégforgalmi helyiségekben fertőtlenítőszeres takarításra van szükség, és az edényeket is át kell mosni. A raktárkészletet szükség esetén selejtezni kell, és az önellenőrzési rendszert is ajánlott felülvizsgálni. Ételt csak kifogástalan állapotú létesítményben, felkészült személyzettel lehet készíteni

Az üzletek több mint fele vét hibát a jótállásban

Jog

A hatóság 80 esetben (15 százalék) tapasztalt félrevezető tájékoztatást az igényérvényesítési határidőkről, ez a hiba fordult elő a leggyakrabban. Néhányszor megesett, hogy bár az új szabályok szerint már nem lehetne, a kereskedők mégis kérték az eredeti dobozt, csomagolást a garanciális ügyintézéshez.

Nem fizet a partnerem! Mit lehet tenni?

Jog

A koronavírus kiszámíthatatlan hatásai miatt legjobb, ha még a partnereink esetleges fizetési nehézségeinek felmerülése előtt ellenőrizzük és áttekintjük a partnereink által javunkra nyújtott biztosítékokat együttesen, illetőleg azokat külön-külön is. Ez lehet ugyanis az utolsó időpont, amikor a partnereink még hajlandóak lehetnek együttműködni! A fizetésképtelenné váló partnerrel szemben több lehetőségünk is van arra, hogy jogos követelésünkhöz hozzájuthassunk.

E-mail útján kötött szerződések megítélése

Jog

A hazai jogrendszer mind a mai napig hallgat arról, hogyan kell tekinteni az e-mailen kötött szerződésekre. Egy, a vírushelyzet kapcsán elfogadott jogszabály azonban most kifejezetten megengedi a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailes kommunikációt. Lehet, hogy ez az első lépés az e-mailek szélesebb körű jogi elfogadottságához?

Veszélyhelyzet miatti jogi változások, elektronikus lehetőségekkel kiegészülve

Jog

A veszélyhelyzet miatt újabb munka- és cégjogi változások léptek életbe – a 2020. április 10-én megjelent kormányrendelet alapján új szabályok alkalmazandók a munkaidőkeretre, illetőleg a jogi személyek működésére. Bár a március 18-án életbe lépett munkaidő-beosztást ért változásokat az áprilisi rendeletben kibővítették, azonban az újabb lehetőségek mellett vannak olyan szabályok, amiktől nem lehet eltérni.

Megkönnyített társasági döntéshozatal a járvány idején

Jog

A kijárási korlátozás alatt a döntéshozó szerv ülésére a rendelet alapján személyazonosításra alkalmas telefon-, vagy videokonferenciával, illetve ülés tartása nélkül írásbeli szavazással kerülhet sor. Ennek módját és részletes szabályait – például az igénybe vehető eszközt, a személyazonosítás módját, az írásbeli szavazás rendjét – a rendelet keretei között az ügyvezetésnek kell meghatároznia, amennyiben arról az alapító okirat nem rendelkezik vagy azt kizárja

Segédlet és iratminták gazdasági társaságok veszélyzet alatti működéséhez

Jog

Nagy szenvedés lesz a számviteli beszámoló elfogadása - legalábbis a taggyűlési részében, ha ezt a kiadványunkat nem tölti le. Elkészítettük azokat az iratmintákat, amelyek a koronavirus-járvány miatti veszélyhelyzetben feltétlenül szükségesek a gazdasági társaságok szabályszerű működéséhez, a taggyűlések elektronikus úton történő megtarrtásához, a tagokkal való e-mailes kapcsolattartáshoz. Ezek nélkül a társaság működésképtelen, még a számviteli beszámolját sem tudja szabályosan elfogadni. Ennek határidejét pedig nem halsztották el. A Segédletben megadjuk a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet magyarázatát, és bemutatjuk az AVDH szolgáltatás működését és használatát. Cégmenedzselés Ügyvezetők Klubja előfizetőknek ingyenes!

Hogyan fogadjuk el a számviteli beszámolókat ebben a veszélyhelyzetben?

Jog

Hát ülés tartás nélkül. Ha a létesítő okirat megnegedi így a határozathozatalt, akkor ez járható, de szerintünk ez módosítással is beemelhető a társasági szerződésbe, alapító okiratba. Gazdasági társaságok esetében a társasági szerződés minták tartamazták ezt a lehetőséget, csak az alapításkor be kellett jelölni. A meghívók, beszámolók szavazatok e-mailben történő - jogszerű - küldését is meg kell oldani, de megoldható. Mindenki nézze meg a társasági szerződését - rendelkezik-e ülés tartása nélküli határozathozatalról, elektronikus kapcsolattartásról. Újfent kiderült, hogy a Ptk. elvult - nem felel már meg korunk követelményeinek.

KKV információbiztonsági kézikönyv és intézkedéscsomag rendelhető!

Jog

Kiadványunk eszközöket és megoldásokat ad mikro, kis- és középvállalkozások számára üzleti titkaik hatékony megóvásához, továbbá az olyan pénzügyi és vagyoni veszteségek megelőzéséhez, amelyek adatkezelési gondatlanság vagy szervezetlenség, adatlopás, csalás, visszaélés miatt következhetnek be. Kiadványunk nem IT-szakembereknek szól, hanem a kis- és középvállalkozások tulajdonosainak, ügyvezetőinek, és munkavállalóinak. Az információbiztonsági intézkedéseket rendszerbe foglaljuk, adunk hozzá szabályzatot, szerződési és tájékoztatási formulákat, kockázatértékelés mintát. A kiadvány tevékenységétől függetlenül bármely vállalkozás számára használható. Ára 25.400,-Ft - de Ügyvezetők Klubja előfizetőknek 50% kedvezménnyel 12.700,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu