Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

kiemelt témák: Változásfigyelő Bírságfigyelő Kiállítás-Konferencia Jelentések Én, mint ügyvezető Felelősségbiztosítás IT

Hírek

   

Az ingatlanfejlesztők átmeneti intézkedéseket, új áfa- és illetékrendszert javasolnak

Adózás

Átmeneti intézkedéseket, 2020-tól pedig új, fokozatos adóteher növelést eredményező, rugalmas áfa- és illetékszabályozást, köztük az eladói illeték bevezetését javasolják

Online számlaadat-szolgáltatás: közeledik a türelmi időszak vége

Adózás

A bírság alóli mentesüléshez azonban regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz. Eddig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben.

Elindult a vállalkozások számlakezelő felülete

Adózás

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak. 2018 július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla rendszer. A korábbi adatszolgáltatástól eltérően a legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlák adatainak kell beérkezniük a NAV-hoz egy olyan felületen keresztül, amely egyebek mellett ingyenes számlázó programmal is segíti a vállalkozásokat. Részletek a NAV Online Számla aloldalán: https://onlineszamla/nav.gov.hu (X)

NAV: több mint 120 ezren csatlakoztak már az adóhivatal online számlarendszeréhez

Adózás

A csatlakozási kötelezettség kézi számlakiállításra is kiterjed, de informatikai bonyodalmak leginkább a komplex vállalatirányítási rendszerekben adódhatnak, hiszen ezeknél a számlázást össze kell kötni például a könyveléssel vagy a készletnyilvántartással is

Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik Budapesten az OECD

Adózás

A 300 ezer, Magyarországon működő online pénztárgép évente megközelítőleg 3,7 milliárd adatot továbbít, vagyis naponta átlagosan 10 milliót.

PM: egy hét múlva élesben indul az online számlázás

Adózás

A számlázó programot használó vállalkozóknak ellenőrizniük kell, hogy az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra.

Szállodaszövetség: 30 százalékkal többet is fizethetnek SZÉP-kártyával jövőre

Adózás

A beterjesztett törvényjavaslat szerint jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Jövőre megszűnik a cafetéria és az egészségügyi hozzájárulás

Adózás

Ha valaki a minimálbér dupláját keresi, annak nem kell majd az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

Adózás

A www.onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio oldalon érhető el a felület. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet

július 1-jén indul az online számlázás

Adózás

A NAV várhatóan nem fogja rögtön indulás után a maximális bírságokat kiszabni, de előbb-utóbb várható a szigorú ellenőrzések és büntetések megjelenése, ezért érdemes mielőbb felkészülni a változásokra

Agrárkamara: július 2. a tagdíjbevallás határideje

Adózás

Nem kell tagdíjbevallást készíteniük azoknak az őstermelőknek, akiknek előző évi nettó árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot. Számukra a NAK postai csekket küldött a 2000 forintos tagdíjról, amelyet június 30-ig befizetve mentesülnek a tagdíjbevallási kötelezettség alól.

Május végéig lehet szankciómentesen bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Adózás

Az elektronikus bevallási felület új helyen, az ügyfélprofil menüpontban érhető el a hivatal honlapján, ahol az ügyfélkapus azonosítást és belépést követően megtalálhatók az előző években készült meghatalmazások is.

Sürgősen el kell költeni a Szép-kártyán levő összeget

Adózás

Akiknek a Szép-kártyáikra 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretüket. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

A nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás

Adózás

A támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

Adócsalás esettanulmányok - hibajavítóval és relével

Adózás

A gazdasági társaságok a bevallásaikban szereplő áfát fiktív számlákkal csökkentették. Az iratokon hazai beszerzést és jellemzően külföldi értékesítést színleltek, hogy az áfabevallásaikban szereplő adót csökkentsék.

Szja bevallási infók

Adózás

A NAV a munkáltatótól, kifizetőtől kapott adatok alapján készíti el a bevallási tervezetet, amit módosítani lehet, és az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is május 22-éig lehet dönteni.

A munkáltató által nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás szabályai

Adózás

Fontos változás, hogy 2018. január 1-jét követően az adómentesség már nem csak a határozatlan, hanem a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók esetén is alkalmazható. az adómentesség munkaerő-kölcsönzés esetén is alkalmazható

Számviteli politikai és szabályzatok 2018 - Ügyvezetők lapja előfizetőknek ingyenesen

Adózás

Elkészültek a 2018-as számviteli szabályzat mintáink! Számviteli politika, Értékelési szabályzat, Selejtezési szabályzat, Pénzkezelési szabályzat (Valutapénztári szabályokkal) - a Számviteli törvény 2018. évi szabályainak megfelelően, használati útmutatóval. Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő az Ügyvezetők lapjára 12. hóra 25.200,-Ft-ért és ingyenesen hozzájuthat szabályzatainkhoz. Előfizetés a számlázási és postázási cím megadásával: info@cegmenedzseles.hu

Nébih: január végéig kellett befizetni a felügyeleti díj második részletét

Adózás

A fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén (portal.nebih.gov.hu/ügyfélprofil) érhető el. A felügyeleti díj második részletét a Nébih elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Az éttermi szolgáltatások áfacsökkentése

Adózás

A hatályos áfatörvény alapján az éttermekben bizonyos szolgáltatások után csökkent 5 százalékra az áfa mértéke 2018. január 1-jétől, a helyben felszolgált ételek- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italokra. Az áfacsökkentési folyamat már 2017. január 1-jén elkezdődött, amikor 27 százalékról 18 százalékra csökkent a forgalmi adó mértéke a melegkonyhás vendéglátó szolgáltatások esetében.