Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Mit kell tudni a számla dátumáról?

Adózás

A számla dátuma egy fontos és érzékeny kérdés az adózó és partnere, illetve a NAV számára egyaránt. Fontos pontosan látni a különbséget a teljesítés időpontja és a számlakibocsátás kelte között.

Kisebb cégeknél 30 százalékos forgalombővülést hozott az online pénztárgép bevezetése

Adózás

A fehéredési hatás a közepes cégeknél is jelentős volt mind a két szektorban, a nagy cégek esetében viszont csak a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban találtak kapcsolatot az online pénztárgépek bevezetése és a bejelentett forgalom alakulása között

Adótraffipax - a minimálbér, garantált bérminimum betartását fogják ellenőrizni

Adózás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban közös ellenőrzéseket tartanak országszerte. A gazdálkodók tevékenységétől függetlenül ellenőrzik a 2019. január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását.

Nébih: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Adózás

Az élelmiszerlánc szereplői tavaly is május végéig készítették el élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallásukat. Az akkor megállapított összeg első részletét július 31-ig utalták el, míg a második részlet befizetési határideje idén január vége.

Egyre több kisvállalkozás választja a katát

Adózás

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát

Év végi adózási feladatok a cégben

Adózás

A november végén kihirdetett adócsomagban is számos olyan változás van, amely az eddigi működési keretek átgondolására és gyors döntésre készteti a cégvezetőket. De ezeken túl is van néhány fontos teendő a megszokott záráson túl.

Jövőre több fejlesztési tartalékot képezhetnek a vállalkozások

Adózás

A fejlesztésitartalék-képzés azt jelenti, hogy egy vállalat a tárgyi eszközökre még azok beszerzése előtt elszámolhatja azok értékcsökkenését/amortizációját adóalapcsökkentő tételként.

Megemelték az alanyi adómentesség határát és kitolták az új lakások áfakedvezményét

Adózás

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte a vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

NAV: a gazdálkodó szervezetek jövőre elektronikusan csak cégkapun intézhetik adóügyeiket

Adózás

A gazdálkodó szervezetek jövőre kizárólag a cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY) tárhelyet használhatják - közölte a NAV pénteken.

Átlépte a háromszázezret a katások száma

Adózás

Már majdnem minden harmadik cég ezt az adózási módot választja.

Adócsalás esettanulmányok - munkaerő-kölcsönzéssel

Adózás

A láncolat tetején lévő négy cég fővállalkozóként vagyonvédelmi és őrzésbiztonsági munkát vállalt szabályos alvállalkozói szerződések alapján. A feladatok elvégzéséhez a láncolat további cégeitől kölcsönöztek munkaerőt, és a megbízást közvetítő cégeken keresztül átszámlázták nekik.

Visszaszorulóban az adócsalás Magyarországon

Adózás

A pozitív fordulat többek között magyarázható azzal, hogy a magyar adóhatóság részéről megfigyelhető a törekvés az adózói kötelezettségek folyamatos bővítésére annak érdekében, hogy az áfacsalások minél inkább visszaszoríthatók legyenek.

Cafetéria - idén a magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88 százaléka részesül belőle

Adózás

A leggyakrabban adott cafeteria elem a helyi bérlet vagy más utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány

Munkavállaló kölcsönzése külföldi munkaerő-kölcsönző cégtől

Adózás

Rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség külföldi vállalkozástól bérbevett munkaerő alkalmazása esetén

A munkarend jelentősége a KATA alatt

Adózás

A feltételnek való megfelelés azokban az esetekben nem igazolható, amikor a kisadózó nem saját maga határozza meg a munkabeosztását, hanem a megrendelő osztja be, hogy mikor kell a munkát elvégeznie. Tipikusan ilyen az éjjeli őr tevékenysége, amikor a kisadózónak a megbízó által meghatározott napon kell a megbízó telephelyének védelmét biztosítania.

Jelentősen javult a forgalmi adók beszedésének hatékonysága

Adózás

A 2014-ben indult digitalizációs folyamatnak köszönhetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a valós idejű adatok beszerzésével nagyobb hangsúlyt tud fektetni a szürke gazdaság szereplőire, miközben a fehér gazdaságban szereplők kevesebb ellenőrzést, sőt segítséget is kaphatnak az adminisztrációs feladataik elvégzéséhez.

Felmérés: a munkáltatók további információt igényelnek a béren kívüli juttatásokról

Adózás

A vállalkozások többsége úgy szeretné megtartani a béren kívüli juttatás elemeit, hogy az adóterheket ne hárítsa át a munkavállalókra, a felelős döntéshez azonban részletesebb információkat és útbaigazítást várnak.

Kiállították a tízmilliomodik online számlát

Adózás

Varga Mihály pénzügyminiszter: az online számla bevezetésének egyik fő célja az volt, hogy az áfabevallási tervezetet is ki tudja majd ajánlani az adóhivatal, a kisebb értékű számlákat is érdemes bevonni az online számlarendszerbe

Az ingatlanfejlesztők átmeneti intézkedéseket, új áfa- és illetékrendszert javasolnak

Adózás

Átmeneti intézkedéseket, 2020-tól pedig új, fokozatos adóteher növelést eredményező, rugalmas áfa- és illetékszabályozást, köztük az eladói illeték bevezetését javasolják

Online számlaadat-szolgáltatás: közeledik a türelmi időszak vége

Adózás

A bírság alóli mentesüléshez azonban regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz. Eddig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben.