kiemelt témák: Változásfigyelő Bírságfigyelő Kiállítás-Konferencia Jelentések Én, mint ügyvezető Felelősségbiztosítás IT

Hírek

   

ÁSZ: javultak a munkaerőpiaci mutatók 2006 és 2016 között

HR, munkaügy

Az ÁSZ elemzése a foglalkoztatási mutatók javulásának főbb okai közé sorolja a nyugdíjkorhatár emelkedését, az idő előtti nyugdíjba vonulás lehetőségeinek korlátozását, a megváltozott munkaképességűek ellátó-rendszerének átalakítását

Randstad Award: a Mercedes-Benz lett a legvonzóbb hazai munkáltató

HR, munkaügy

A munkahelyválasztást befolyásoló legfontosabb tíz tényező sorrendje nem változott az előző évhez képest. A listavezetők továbbra is a fizetés (75 százalék), a munkahelyi légkör (64 százalék) és a biztos állás (58 százalék). Ugyanakkor leginkább a kellemes légkör, a rugalmas lehetőségek értékelődtek fel a munkavállalók szemében

A nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól az Európai Unióban

HR, munkaügy

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) a nemzetközi nőnaphoz időzített, szerdán közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a nők Európa-szerte 2016-ben, csakúgy mint az előző évben, átlagosan 16,1 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál.

Elemzők: mérsékeltebb ütemben folytatódhat a reálbérek növekedése

HR, munkaügy

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset már meghaladta a 300 ezer, míg a nettó átlagbér a 200 ezer forintot.

NGM: kedden kezdődik a januári bérek ellenőrzése

HR, munkaügy

Az ellenőrzés, amelyet az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal közösen végez, kiterjed arra is, hogy a munkáltatók a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat. Ellenőrzik továbbá, hogy a dolgozók megkapták-e a megemelt minimálbért, illetve a magasabb összegű garantált bérminimumot.

Itt a 2018-as Cafetéria szabályzat mintánk! Az Ügyvezetők lapja előfizetők díjmentesen letölthetik!

HR, munkaügy

Elkészítettük a 2018 évi szabályokat tartalmazó cafetéria szabályzat mintánkat, amely egy részletes útmutatót is tartalmaz. Előfizetőknek díjmentesen letölthető. Ha még nem előfizetőnk, ez egy jó alkalom arra, hogy előfizessen, mert sorra jönnek majd a további szabályzat-mintáink is - Ügyvezetők lapja előfizetés 12 hónapra 25.200,-Ft-ért: info@cegmenedzseles.hu

Kicsit lassabb ütemben idén is folytatódik a reálkeresetek emelkedése

HR, munkaügy

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete novemberben 323 000 forint volt, az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 222 700 forintra becsülhető. Az emelkedés hátterében az eddigi hónapokhoz hasonlóan továbbra is a munkaerőhiány, valamint az állami bérrendezések állnak

A diákvállalkozások szövetsége roadshowt indít a nyugdíjasoknak

HR, munkaügy

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével közös rendezvényeken arra biztatják majd a nyugdíjasokat, minél nagyobb számban éljenek a lehetőséggel, hogy a nyugdíjuk mellett rugalmas keretek között dolgozhatnak.

Minden nyolcadik munkavállaló kap magán-egészségbiztosítási juttatást a munkahelyén

HR, munkaügy

Míg 2012-ben az aktív korú lakosság 37 százaléka vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, ez az arány idén már 57 százalék volt. Az érintettek egy év alatt átlagosan 57 ezer forintot fizettek ki a különféle szakorvosi rendelőkben.

KSH: októberben 12,8 százalékkal nőttek a keresetek

HR, munkaügy

Októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt, 12,8 százalékkal több mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető.

Mit kell tudni az év végi „beragadt” szabadság kiadásáról?

HR, munkaügy

Elsőként a munkaviszony kezdetének időpontját kell megvizsgálni. Amennyiben az október elsején vagy azt követően kezdődött, úgy a munkáltató a szabadságot jogosult a következő év március 31-ig kiadni. Egyéb esetekben, ha a szabadság igénybevétele a tárgyévben megkezdődik és annak következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot, az a tárgyévben kiadottnak minősül. A szabadság kiadása során azonban figyelembe kell venni azt, hogy annak időpontját a munkavállalóval legkésőbb annak kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. A felek az utóbbi szabálytól egyébként eltérően is megállapodhatnak.

17 százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest

HR, munkaügy

A harmadik negyedévben a középvezetők körében is gyorsulni kezdett a bérnövekedési ütem. A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 17 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 734 forinthoz képest.

Emelkedett a munkavállalói bizalom

HR, munkaügy

A mérőszám azt fejezi ki, hogy egy 100 pontos skálán a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

Mennyi volt a bruttó átlagkereset az országban szeptemberben?

HR, munkaügy

Szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 292 900 forint volt. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 700 forintra becsülhető.

Foglalkoztatás közérdekű nyugdíjas szövetkezet útján

HR, munkaügy

2017. július 1-től léptek életbe az Szvt-ben a közérdekű nyugdíjas szövetkezetre (nyugdíjas szövetkezet) vonatkozó szabályok. Miután új szövetkezeti formáról van szó, érdemes egy kicsit részletesebben bepillantanunk a nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó szabályokba.

NGM: jövőre kiemelten ellenőrzik a minimálbér és a garantált bérminimum emelését

HR, munkaügy

A munkavédelemre vonatkozó szabályok betartása körében az első és a negyedik negyedévben a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeit ellenőrzik. A második és a harmadik negyedévben a mezőgazdaság kerül az ellenőrzések középpontjába. A szabályok megsértőire kiróható munkavédelmi bírság 50 ezertől 10 millió forintig, a munkaügyi bírság pedig 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.

Informatikusokat és villamosmérnököket keresett a cégek fele a Műegyetemi Állásbörzén.

HR, munkaügy

A börzén kiállító cégek több mint fele keres informatikusokat, villamosmérnököket és gépészmérnököket, de a mintegy 150 standon közgazdasági, jogi, pénzügyi, természettudományi, bölcsész és egyéb műszaki-, mechatronikai-, logisztikai-, közlekedési- és vegyészmérnöki pozíciót is kínáltak a kiállítók.

KSH: augusztusban 13,2 százalékkal nőttek a keresetek

HR, munkaügy

Augusztusban a vállalkozásoknál 300 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ami február óta a legalacsonyabb összegnek számít, ebből a rendszeres jövedelem 288 ezer forintra rúgott és az átlagosan 12,3 ezer forintos prémiummal együtt 199 ezer 600 forintos nettó kereset adódott belőle. Az elemzők szerint fennmaradhat a bérnövekedés

Az Európai Bizottság kezdeményezést fogadott el a gyakorlati képzések fellendítése érdekében

HR, munkaügy

Az Európai Bizottság a színvonalas és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések fellendítését célzó kezdeményezést fogadott el, amely hozzájárul a minőségi és befogadó oktatáshoz és képzéshez, valamint az egész életen át tartó tanuláshoz való jog biztosításához - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Enyhén javult a munkavédelmi szabályok betartása az első félévben

HR, munkaügy

Enyhe javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első félévben az előző év azonos időszakához képest Magyarországon, az ellenőrzött 7936 munkáltató 78,3 százalékánál, 2016 első félévéhez viszonyítva 6,3 százalékponttal kevesebbnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök - ismerteti jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján.