Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

K&H: a kis és közepes vállalkozások 89 százaléka rendelkezik biztosítással

Pénzügyek

Legnagyobb mértékben, 94 százalékban az agrárvállalkozások biztosítják magukat, ami a közlemény szerint nem meglepő, hiszen a mezőgazdaságot rengeteg kockázat fenyegeti. Viszonylag magas, 91 százalékos a biztosított cégek aránya az építőiparban is.

Üzemanyag-kiskereskedők is kaphatnak kedvezményes hitelt Széchenyi kártyán keresztül

Pénzügyek

Azok pályázhatnak, akik legalább 2021. november 15. óta foglalkoznak üzemanyag-kiskereskedelemmel. Az igényelhető hitel felső határa 250 millió forint.

Emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma

Pénzügyek

Magyarországon 2015 és 2020 között látványosan javultak a vállalati fizetésképtelenségre vonatkozó mutatók, az eljárások száma kevesebb, mint felére, 9545-ről 4293-ra esett öt év alatt, ez a pozitív trend azonban megtörni látszik - közölte az Euler Hermes hitelbiztosító szerdán elemzésében.

Tagi kölcsön: a cégfinanszírozás időzített bombája

Pénzügyek

Tulajdonosi körben a legelterjedtebb cégfinanszírozási forma jelenleg a tagi kölcsön. De sokan elfelejtik, akármennyire is egyszerű egy tagi kölcsön nyújtása, az több időzített bombát rejt magában – mint arra egy friss kúriai döntés is ráerősít. Szerencsére, létezik már kockázatmentesebb tőkejuttatási lehetőség is.

MNB: elindult az Nhp Zöld Otthon Program

Pénzügyek

a feltételek szerint az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű, és energiafogyasztásának 25 százalékát megújuló energiából kell fedeznie. A program hozzájárulhat a zöld otthonok iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítéséhez is

A filmgyártással és a rendezvényekkel foglalkozó cégeket viselte meg a legjobban a válság

Pénzügyek

Tavaly a koronavírus-járvány hatására mélyrepülésbe kezdtek a filmes vállalkozások és a rendezvényekkel foglalkozó cégek, előbbiek árbevétele csaknem 40 százalékkal, utóbbiaké pedig 56 százalékkal esett vissza 2019-hez képest - derül ki az Opten és a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport közös elemzéséből.

Kavosz: már igényelhető a Széchenyi Lízing GO! konstrukció

Pénzügyek

A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi fix 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára, maximum 1 milliárd forintig, akár 10 éves futamidővel, és kezdő vállalkozások számára is igényelhető.

Szeptember 15-ig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást

Pénzügyek

Az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak 2021. szeptember 15-ig beérkezően kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást. A határidő a hozzájárulás Magyar Államkincstár számlájára történő beérkezésének határideje, nem az összeg feladásának vagy a befizetés kezdeményezésének időpontja - hívta fel a figyelmet közleményében az Agrárminisztérium (AM). 

Már a klímakockázatok elkerülésére készülnek a cégek

Pénzügyek

Egyre több vállalat foglalkozik az éghajlatváltozás hatásaival, azonban az erről szóló beszámolók még mindig nem elég részletesek – állapítja meg az EY legfrissebb klímakockázati barométere, ami 42 országból több mint 1100 cég pénzügyi jelentését elemezte.

Megállt a csökkenő trend a késedelmes fizetés terén

Pénzügyek

A vállalkozások 64 százalékának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2021 első fél évében, ami csökkenés az egy évvel korábbi 65 százalékhoz és a másfél évvel korábbi 68 százalékhoz képest, ugyanakkor 2 százalékpontos emelkedés a fél évvel korábbihoz viszonyítva - a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legújabb elemzése szerint

Indul a gazdaság újraindítását segítő állami viszontgarancia-program

Pénzügyek

A kormány célja a gazdaság gyors újraindítása, ennek egyik fontos eleme a vállalati fejlesztések és beruházások finanszírozásának erősítése. Az új viszontgarancia-program keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam

Klímaváltozás, hitelkockázat, kiberbiztonság – ettől tartanak igazán a bankok

Pénzügyek

A klímaváltozás jelenti a jövőben a legnagyobb kockázatot a bankok működésére – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös, nemzetközi kutatásából, amelyben 33 országból 88 pénzintézet vett részt. A döntéshozók rövid távon a hitelkockázatot és a kiberbiztonságot tartják az elsőszámú veszélyforrásnak.

Júliustól indul a vállalkozásokat segítő Széchenyi-kártya újraindítási program

Pénzügyek

A program újonnan bevezetett konstrukcióihoz a kormány kamattámogatást, kezelési költség támogatást, továbbá kezességi díjtámogatást és a Széchenyi turisztikai kártya újraindítási program keretében továbbra is költségtámogatást biztosít.

Bemutatkozik Püsök Zoltán, Inkasszó Csoport és az Inkasszó Akadémia

Pénzügyek

A cégvezetők nem igazán tudják azt, hogyan is kell viselkedniük, illetve pontosan mi is a teendőjük akkor, amikor az ügyfeleik késve vagy egyáltalán nem fizetnek, azaz hitelezői pozícióban vannak, vagy akár velük szemben folytatnak valamilyen eljárást, azaz adósi pozícióban vannak. Ezt a helyzetet/tényt felismerve létrehoztam az Inkasszó Csoportot és az Inkasszó Akadémiát, mert azt vallom, hogy az ilyen helyzeteket csak azok a szakemberek tudják a legjobban megoldani, akik kifejezetten ezen a területen és ilyen ügyekkel foglalkoznak nap mint nap, illetve kellő szakértelemmel és gyakorlattal rendelkeznek.

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön - új feltételekkel

Pénzügyek

A módosításnak köszönhetően minden olyan vállalkozás is jogosult a gyorskölcsön igénylésére, amely megfelel a feltétleknek: rendelkezik a 2020-as évre teljes, lezárt (12 hó) beszámolóval; 2020-as árbevétele nem haladja meg a 100 millió forintot; tavalyi éves átlagos állományi létszáma nem haladja meg a 25 főt, valamint a 2020. évi árbevétele minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019. évi.

Kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre

Pénzügyek

Ha valaki egész életében a minimálbérnek megfelelő összeget keresett, akkor a nyugdíja is ennek megfelelő lesz. Ez különösen a kisvállalkozók – és kiemelten a 420 ezer katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) adóalany – számára jelent gondot, mivel ők törvényesen fizetnek a minimálbér vagy még alacsonyabb összeg után járulékokat, miközben vállalkozásukból felvett osztalékból élnek. Az osztalék után nem fizetnek járulékot, és így nyugdíjra sem jogosultak azután

Digitalizáció a banki szolgáltatásokban

Pénzügyek

A digitalizációban legelőrehaladottabb bankok 40 százaléka építette be kínálatába az olyan ügyfél elkötelezettséget erősítő szolgáltatásokat, mint a pénzügyi célok kitűzése és ehhez kapcsolódó értesítések küldése, valamint a tranzakciós kategóriák kezelése. Az egyes keresztértékesítést támogató szolgáltatások 15 százalékuknál találhatók meg, ilyen például a pénzügyi állapot monitorozása, a pénzügyi előrejelzések készítése és az ezeket figyelembe vevő, személyre szabott ajánlatok küldése. Megtakarítási és befektetési tanácsot a vezető bankok 20 százaléka kínál.

A hitelszerződések sincsenek kőbe vésve

Pénzügyek

Általánosan elterjedt sztereotípia, hogy a banki szerződések nem tárgyalhatóak, az adós a szerződés tartalmába alig szólhat bele. Ez azonban nincs így, mint minden üzleti szereplő, a bank is tud kompromisszumot kötni. Eltérő azonban a banki rugalmasság függően attól, hogy ki, milyen területen és mikor próbál engedményt keresni.

MFB: már több mint 4500 vállalkozás igényelt kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt

Pénzügyek

Az igénylők leginkább a vendéglátás, a kiskereskedelem, illetve a turizmus területén működő vállalkozások közül kerülnek ki. A legfrissebb összesítések szerint a folyósított átlagos hitelösszeg 9 millió forint, és elsősorban a közép-magyarországi, a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióban tevékenykedő vállalkozások élnek a kedvezményes hitel nyújtotta lehetőséggel.

Agrárkamarai tagdíjhalasztás magánszemélyeknek

Pénzügyek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a magánszemélyeknél az év második felére halasztotta az idei kamarai tagdíj megállapítását és befizetését, a gazdálkodó szervezeteknek viszont 2021. június 15-ig kell leróniuk a kamarai tagdíjat