Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Keresés az Ügyvezetők Klubja adatbázisában

Legfrissebb témák

Fejlesztik az e-útdíj rendszert a tehergépjárművek környezetvédelmi besorolásának ellenőrzése miatt

Gazdaság

Az adatfeltöltési kötelezettségüket nem teljesítő ügyfeleknél az érintett járművet a korszerűsített rendszer a legrosszabb környezetvédelmi kategória szerinti útdíjfizetésre kötelezi majd. Ez a szankció addig áll fenn, amíg az ügyfél nem tölti fel a szükséges adatokat. A magyar tehergépjárműveket csak 2019 második felétől érinti.

Marad az erőteljes bérnövekedés idén az elemzők szerint

Munkaügyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt.

A robotok már a spájzodban vannak?

Digitalizáció

A Ford egy chatbothoz hasonló rendszert állított üzembe, ami a közösségi hálókon érdeklődő embereket elkezdte profilozni. Körülbelül 100 profilt hozott létre, majd elkezdett az emberekkel írásban kommunikálni.

További híreink

Ügyvezetők Klubja prémium cikkek

Változásfigyelő

Új szabályok a munkaügyi iratok őrzésére

Az íratőrzési idő a biztosítottra (munkavállalóra) irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséhez igazodik, onnan számítva 5 évig áll fenn. Így minden munkavállalóra eltérő iratőrzési idő vonatkozik. 2018. december 23-tól kell alkalmazni

Tovább a cikkhez

Megszűnik a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség

Csökken a vállalkozások adminisztrációval töltött ideje, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét

Tovább a cikkhez

Hatályba lépett a földforgalmi törvény módosítása

A módosítás eredményeként megszűnik annak a lehetősége, hogy a földterületek irreálisan magas áron cseréljenek gazdát, majd később azokat nem mezőgazdasági célra használják fel.

Tovább a cikkhez

További cikkek a rovatban

Cégvezetés

Mit és hogyan kell megszervezni a cégben?

Termelékenység, versenyképesség, hatékonyság, nyereségesség, növekedési és fejlődési képesség, exportképesség. Ezek azok a bűvös szavak, amikkel a jó állapotban lévő cégeket szokták leírni. Mi kell ahhoz, hogy ezeket elérjük.

Tovább a cikkhez

Cégkapu összefoglaló a PM-NAV-tól - Példákkal

A gazdálkodó szervezetek 2019. január 1-től továbbra is választhatnak, hogy a NAV előtt 1. meghatalmazott nélkül járnak el, vagy 2. nagykorú tagjuk, alkalmazottjukjár el meghatalmazottként, vagy 3. szakértelemmel rendelkező más személy / szervezet mint meghatalmazott segítségét veszik igénybe. A következők szerint...

Tovább a cikkhez

Cégkapu adminisztráció lépésről – Könyvelők, ügykezelők és jogosultságok felvitele

A legalapvetőbb és legsürgősebb cégkapu adminisztráció az ügykezelő felvitele és jogosultságainak szabályozása. A feladatot – amelytől január 1-től minden cégénél az adókötelezettségek teljesítésének zavartalansága függ – igazság szerint a cég ügyvezetőjének kell elvégeznie. Leírjuk az alapvető lépéseket.

Tovább a cikkhez

Pénzügyek

Az MFB finanszírozási programot indít a családi vállalkozások generációváltására

Az ilyen társaságok esetében az értékesítés elkerülhetetlen, a program célja, hogy társfinanszírozást nyújtson azoknak a befektetőknek, akik generációváltással érintett családi vállalkozást vásárolnának. Így valósulhat meg a vállalkozások rendezett értékesítése.

Tovább a cikkhez

MNB: a jövő nyáron indul a gyorsutalási banki rendszer

Az azonnali utalás magánszemélyek esetében 10 millió forint alatti összegeknél a nap 24 órájában és a hét minden napján, akár ünnepnapokon is működik majd.

Tovább a cikkhez

Megemelte az MFB a kkv-knak szóló hitel keretösszegét és meghosszabbította az igénylés határidejét

A hitelprogramra pályázhat minden (nem agrár) kis- és középvállalkozás, a hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlanberuházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéséhez, illetve a beruházáshoz kapcsolódó vagy önálló forgóeszköz-finanszírozáshoz

Tovább a cikkhez

További cikkek a rovatban

Támogatások

Megjelent a Pest megyei kkv-k eszközberuházásait támogató pályázat

A vállalkozások a támogatásokat új eszközök beszerzésére igényelhetik, így például gyártósor, gépsor, informatikai eszköz vásárlására, termékek tárolására, illetve anyagmozgatásra szolgáló tárgyi eszközökre. A pályázaton gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések, valamint információs technológia-fejlesztések is elszámolhatók. A támogatási kérelmek február 20-tól nyújthatók be.

Tovább a cikkhez

Pályázat víziközmű cégeknek

Az elnyert forrásokból a szolgáltatók kicserélhetik a nem megfelelő hatásfokú szivattyúkat, szennyvíztisztító-telepi fúvóberendezéseket, szennyvíziszap-víztelenítő berendezéseket és egyéb speciális eszközöket. A támogatási igényt a pályázók 2019. február 1-től 2019. február 28-ig adhatják be.

Tovább a cikkhez

Új vállalkozásra pályázhatnak fiatalok és álláskeresők

Az érdeklődők a www.ginop519.hu oldalon keresztül férhetnek hozzá a már élő régiós előregisztrációs felületekhez a hamarosan induló képzésekre

Tovább a cikkhez

Marketing

Mit tud az igazságügyi szakértő a marketing-reklám-piackutatás, kommunikáció terén?

Az elhelyezett hirdetések értékének megállapítása • Sportszponzoráció indokoltsága, vagy nem indokoltsága • Fénykép felhasználási joga és díjai • MLM rendszer, vagy pilótajáték? kérdésének eldöntése • Kreatív ötletek szerzői joga, plagizálás kérdése • Hitelrontás témája • Marketing stratégia hasznossága és használhatósága ...

Tovább a cikkhez

Versenyfelügyeleti eljárás Black Friday-akció miatt

Nem piskóta: a webáruház a Black Friday napján 2,7 millió egyedi látogatóval rendelkezett, a rendelések összértéke pedig 6,8 milliárd forintot tett ki. Az a gyanú, hogy a vállalkozás nem megfelelően alakította ki és ellenőrizte 2018. novemberi Black Friday akciója feltételeit, árazását, illetve kedvezményrendszerét, és tévesen mérte fel a szükséges készletmennyiséget

Tovább a cikkhez

Hogyan válasszunk tanácsadót? Kívülről jobban látszik?

A marketing területén is igencsak jól jön a külső szakértő, tanácsadó, hiszen nem lehet valaki piackutatásban éppen annyira jártas, mint mondjuk az Instagram profil kezelésében, vagy az FB posztok megírásában, gondozásában. A tanácsadó választás szempontjai

Tovább a cikkhez

További cikkek a rovatban

Munkaügyek

A megváltozott munkaképességű személyek utáni szocho kedvezmény szabályai

2019. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek után kizárólag a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 13. §-ában szabályozott kedvezmény érvényesíthető

Tovább a cikkhez

Túlmunka: elfogadták a munka törvénykönyve módosítását

Az a szabály nem változik, amely szerint évi 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, viszont rögzítik, hogy ezt meghaladóan a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján naptári évenként elrendelhető legfeljebb 150 óra rendkívüli munkaidő. A törvény ezt hívja önként vállalt túlmunkának.

Tovább a cikkhez

Munkabalesetek a mezőgazdaságban

A legtöbb balesetet traktorokkal és egyéb önjáró mezőgazdasági gépekkel okozták az elmúlt években, ezért ezeket az eszközöket kiemelten ellenőrzi a munkavédelmi hatóság - jelezte. A balesetek fő oka az ismerethiány, és az előírások be nem tartása.

Tovább a cikkhez

Adózás

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességének megszűnése átmeneti szabályai

2019. január 1-től nem adható adómentesen a munkáltatói lakáscélú támogatás. Ugyanakkor, ha a munkáltató úgy dönt, hogy a jövőben ilyen jogcímen kíván támogatást nyújtani a munkavállalójának, abban az esetben a juttatás bérjövedelemként viseli a közterheket.

Tovább a cikkhez

Azt új szocho törvény hatályba lépése és az eho megszűnése kérdései

NAV tájékoztató a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény hatályba lépéséről és az egészségügyi hozzájárulás kötelezettség megszűnéséről

Tovább a cikkhez

Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes ellenőrizniük adószámlájukat, és az esetleges adótartozást célszerű még idén rendezniük. Az a katás ugyanis, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát. Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

Tovább a cikkhez

További cikkek a rovatban

Jog

Esettanulmány támogatási csalásra

A cég nyertes uniós pályázatában arra vállalkozott, hogy ipari vészhelyzetek előrejelzésére kifejleszt egy mesterséges intelligenciával támogatott informatikai rendszert. A projekt azonban nem jött létre, mert a budapesti csoport célja kizárólag az volt, hogy a vissza nem térítendő támogatást öncélúan használja fel.

Tovább a cikkhez

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát bevallásaikban belföldi vásárlásként tüntették fel, és az általános forgalmi adót (áfát) visszaigényelték utána. Az áru ténylegesen nem járt a cégeknél, hanem a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Tovább a cikkhez

Így korlátozza az árversenyt egy országos szövetség díjszabása

Az árversenyt korlátozó - ajánlott vagy szakmai minimum árak meghirdetése, áremelések összehangolása -, illetve a piac területi vagy más felosztását eredményező döntések mind a magyar, mind az uniós jog versenykorlátozást tiltó szabályaiba ütközhetnek.

Tovább a cikkhez

További cikkek a rovatban

Digitalizáció

Adathalászat - Esettanulmány csaló e-mailekre

A megtévesztő e-mailekben több hivatkozás is valós oldalra vezet, ami az átverési kísérletet különösen hihetővé teszi. Az e-mailben szereplő linkek közül egyedül a fizetés indítására megadott link vezet a csalók fizetési felületére, amely megtévesztésig hasonlít az igazira. E-mailben megadott linkről ne indítsunk átutalást.

Tovább a cikkhez

Automatizáció és a digitalizáció a kintlévőség-kezelésben

Rendkívül lényeges, hogy a késedelmes kintlévőségeket minél korábbi fázisban kezdjük kezelni, mert ilyenkor még jobbak a kilátások, mint egy korosabb követelés esetén.

Tovább a cikkhez

Nem tesznek eleget a cégek az adathalászat kivédéséért

A három legértékesebb adattípus az ügyféllel kapcsolatos és pénzügyi információk, valamint a stratégiai tervek a vállalatok számára. Az ezeket érő legnagyobb fenyegetések legvalószínűbb forrása a gondatlan vagy rosszindulatú alkalmazott.

Tovább a cikkhez

Vezetői felelősség

Esettanulmány támogatási csalásra - túlárazás

A baromfitelepen a pályázatban feltüntetett technológia helyett olcsóbbat építettek be, így megtévesztve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH), azaz túlárazták a beruházást.

Tovább a cikkhez

Esettanulmány támogatási csalásról - új gép beszerzés igazolása fiktív számlákkal

Egy cégcsoport tényleges irányítója elhatározta: jogosulatlanul hazai és uniós támogatást szerez úgy, hogy a cégcsoport üzemeiben működő papírzacskógyártó gépeket valótlanul új beszerzésként tünteti fel, így megfelelnek a pályázati kiírásoknak. Ennek érdekében a pályázati eljárások során az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú árajánlatot, számlát és egyéb okiratokat készített és használt fel. 6 évet ért.

Tovább a cikkhez

Gazdaság

Termőföld infók a KSH-tól

2017-ben a szántó átlagára 1 millió 350 ezer 600 forint volt hektáronként. Egy hektár szántó éves bérleti díja 52 300 forint volt

Tovább a cikkhez

Cégmenedzselés Cikkek

Kiállítás - Konferencia

További cikkek a rovatban

Kiemelt témák