Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Keresés az Ügyvezetők Klubja adatbázisában

Legfrissebb témák

Tovább nőtt a termőföld ára

Változásfigyelő

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest. A haszonbérleti díjak is emelkedtek, a szántóknál hektáronként évi 72 097 forintra, 13 százalékkal az előző évhez képest.

KSH: a bruttó kereset 11,4 százalékkal 367 800 forintra nőtt tavaly

Munkaügyek

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve, így a tavalyi, éves átlagkereset 367 800, a nettó 244 600 forint lett, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Adócsalás esettanulmányok - hajléktalant nevezett ki ügyvezetőnek

Vezetői felelősség

A céghálózat vezetője a fantomtársaságokat arra használta, hogy a külföldi árut adófizetés nélkül értékesíthesse tovább itthon, illetve, hogy a soron következő vállalkozásokat fiktív számlákkal kiszolgálja.

További híreink

Ügyvezetők Klubja prémium cikkek

Változásfigyelő
Tovább nőtt a termőföld áraÚJ

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest. A haszonbérleti díjak is emelkedtek, a szántóknál hektáronként évi 72 097 forintra, 13 százalékkal az előző évhez képest.

Tovább a cikkhez

Ösztönözné az osztatlan közös földtulajdon felszámolását az AMÚJ

A márciusban induló programban összesen 13 ezer darab, három hektár alatti ingatlan állami tulajdonrészét hirdetik meg eladásra, főként olyanokat, amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak. Az ingatlanok átlagos mérete 0,8 hektár. A jövő héten 6540 darab, mintegy 5 ezer hektárnyi ingatlant hirdetnek meg.

Tovább a cikkhez

Változott a kezelőszemélyzet nélküli automaták bírságolásához kapcsolódó szabályozás

A nem élelmiszert értékesítő, hanem az egyéb automataberendezések bejelentésének ellenőrzésekor azt tapasztalták a NAV revizorai, hogy az ilyen automatákat üzemeltető adózók jelentős része nem tünteti fel a regisztrációs számot a berendezéseken. A jogszabály módosítása következtében 2020. január 1. óta nemcsak az élelmiszert értékesítő, hanem az egyéb automataberendezés bejelentésének elmulasztásakor is, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 235. § b) pontja alapján mulasztási bírság szabható ki. Érdemes tehát az automatákat üzemeltetőknek figyelni arra, hogy a regisztrációs számot tüntessék fel a berendezéseken.

Tovább a cikkhez

Megjelent a szakképzési törvény végrehajtási rendelete

Az új szakképzési rendszerben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a Szakmajegyzék váltja fel, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 alapszakma szerepel. A Szakmajegyzékben feltüntetik az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot, a képzés idejét, a digitális kompetencia szintjét.

Tovább a cikkhez

Cégvezetés
Üzleti minősítési rendszert indított a Bridge Budapest és az Opten

A minősítési rendszerben alapszintet jelentő Vállalható Üzleti Szereplő címet az a vállalkozás kaphatja meg, amelyik a Bridge Budapest önellenőrző tesztjén legalább 80 százalékot elér, őket külön nem ellenőrzik, megbíznak a kitöltő szavában. A Minősített Vállalható Üzleti Szereplő cím megszerzéséhez az önellenőrzésen túl az Opten áttekinti a cég működését nyilvános adatok alapján.

Tovább a cikkhez

Fizess be sok adót! Mert ez azt jelenti jól megy a céged

Sok vállalkozó szívja a fogát huszadikán, hogy „Úristen! Mennyi ÁFA-t kell befizetni.” Hát, minél több adót fizetsz, annál több volt a bevételed. Ha sok ÁFA-t kell befizetned, akkor sok volt a bevételed. Akkor nem azon kéne gondolkodnod, hogy milyen jó lenne több ÁFA-t fizetned?

Tovább a cikkhez

EY: sok teendőjük van a magyar cégeknek a Brexit miatt

Várhatóan emelkedni fognak a készletezési és fuvarozási költségek is - különösen az átmeneti időszak végének közeledtével - és számolni kell majd az Egyesült Királyságból való beszerzések esetén az import áfa-finanszírozással is.

Tovább a cikkhez

Esettanulmány fiktív számlákra, fantom cégekre

Ez már a sokadig epizódja a számlagyár-sagának. Amúgy sokat - mindent - kockára tesz, aki ilyen "szolgáltatásokat" vesz igénybe. A strómanok által vezetett, láncolatba szervezett budapesti céget azért hozták létre, hogy valós teljesítés nélküli számlákat állítsanak ki vevőiknek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták. A számlagyár ügyfelei a fiktív szolgáltatások ellenértékét átutalták a bukó cégeknek, majd jutalék fejében visszakapták pénzüket.

Tovább a cikkhez

Pénzügyek
A határon átnyúló elektronikus kártyaszolgáltatások kockázatai

A magyar ügyfelek közt a nagy-britanniai központú Revolut Ltd, a szintén brit TransferWise Ltd, illetve a luxembourgi PayPal (Europe) S.á r.l. et Cie, S.C.A. vált mostanáig a legnépszerűbbé. Ezek egyike sem magyarországi székhelyű. A jegybankhoz érkezett ügyféljelzések és sajtóhírek szerint egyes fintech cégeknél előfordul, hogy bizonytalan időre - de akár több hónapra is - indoklás nélkül zárolják az ügyfél (akár nagyobb összeget is tartalmazó) számláját, s dokumentumokat kérnek be a blokkolás feloldására.

Tovább a cikkhez

MNB: a kriptovaluták fokozott befektetői kockázatot rejthetnek

A fizetésre használható virtuális eszközöknek (kriptovalutáknak) nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak a világ legtöbb országa hatósága, jegybankja - így az MNB - felügyelete alá sem. Jogi helyzetük még világszerte szabályozatlan, a sokszor előforduló fizetési probléma, visszaélés vagy lopás esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények.

Tovább a cikkhez

Elindította első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját az MFB Invest

Debrecen mellett Székesfehérváron indul városi tőkealap 5 milliárd forint keretösszeggel. 200 millió forint átlagos befektetési méret mellett mintegy 50 befektetésre számítanak az elkövetkező hét évben.

Tovább a cikkhez

Ismét nőtt a késve fizetések aránya a magyar vállalkozások körében

A késedelmes fizetés problémája legnagyobb arányban a 20-49, 50-99 és a több mint 250 főt foglalkoztató vállalatok körében, illetve az építőiparban és az egyéb gazdasági szolgáltatási szektorban jelenik meg.

Tovább a cikkhez

Támogatások
Még igényelhető támogatás erdők létesítésére

Az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek. A jövedelempótló támogatás összege az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett és igénybevételének időtartama minden fafaj esetében egységesen 12 évre nőtt.

Tovább a cikkhez

Változnak az uniós támogatások

A legtöbb gazdálkodót érintő változás, hogy a ma alaptámogatás és zöldítés jogcímen kapható, hektáronként mintegy 75 ezer forintos hozzájárulást a jövőben egy támogatási formában vehetik majd igénybe a termelők. 2014-ig is így volt ez, de ehhez az időszakhoz képest jelentős eltérés, hogy a teljes összeg erős zöldítési feltételek teljesítéséhez lesz kötve.

Tovább a cikkhez

50 kkv kerülhet be a Magyar multi programba

Olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek árbevétele, vagy az exportból származó bevétele jelentősen bővül. Támogatják a kiválasztott vállalkozások termék- és szolgáltatásfejlesztési elképzeléseit, márka- és arculatépítését, a külpiacra való kijutását, a humán erőforrást, továbbá stratégiai és pénzügyi tanácsadást biztosítanak számukra.

Tovább a cikkhez

Lehet jelentkezni az Irinyi tervre

A 2,5 milliárd forintos keretből a vissza nem térítendő támogatás legnagyobb összege 400 millió forint, a legalacsonyabb 100 millió forint, felső határa egységesen 35 százalék lehet.

Tovább a cikkhez

Marketing
A marketing és a válságok ÚJ

A cégeknek a hatékonyságukat, a hatékony munkavégzést folyamatosan figyelniük kell. Időről-időre érdemes felülvizsgálni az egyes munkafázisokat, folyamatokat, hogy azok még megfelelnek-e az elvárásoknak, eléggé jók-e az adott környezetben? Az a cég, amelyik ezt nem teszi meg, az sokat veszíthet, időben, energiában, akár alapanyagokban is.

Tovább a cikkhez

A gyermekeket megcélzó reklámokról tett közzé tájékoztatót a GVH

Gyermekeknek reklámot készíteni nem tilos, de a hirdetőknek meg kell gondolniuk, hogy valóban be kell-e vonniuk a legkisebbeket a reklámtevékenységbe

Tovább a cikkhez

A negatív reklám is reklám?

A negatív hírnek is van hírértéke, viszont igen erős kockázata is, és a mai – nagyon gyorsan terjedő információk világában – igen nehéz megjósolni, vagy karban tartani, hogy egy-egy hír hova jut/juthat el, és milyen további hangulatot eredményez. Mindenesetre, ha valaki azzal akar feltűnni, hogy önmagáról negatív híreket tesz közzé, vagy nagyon provokatív, a közvéleményt felkavaró kijelentéseket tesz, legyen tisztában vele, hogy 19-re húz lapot, azaz: dupla, vagy semmi játékot játszik, aminek kimenete nem tervezhető.

Tovább a cikkhez

Így tervezzen közösségi média és hírlevél stratégiát - Szombati Orsolya írása

A januári időszak sokak életében a tervezések időszaka. Sok cégvezető ilyenkor tervezi meg a vállalkozás éves stratégiáját, ide értve az értékesítési és marketing stratégiát is. Mivel ma már egy cég életében elengedhetetlen az online eszközök használata, és a közösségi oldalakon való megjelenés, a mai cikkünkben arról olvashat, hogyan érdemes a közösségi média és a hírlevél stratégiát összehangolni

Tovább a cikkhez

Munkaügyek
Mire jó a munkaerő-kölcsönzés?

A munkaerő-kölcsönzést alkalmazzák egyebek mellett akkor, ha magasan képzett munkavállalóra van szükség rövidebb időre, ezek általában középvezetői pozíciók átszervezés, válságkezelés vagy különböző projektek esetén. Alkalmazzák ugyanakkor alacsonyabban képzett munkavállalók esetében is, például betanított jellegű feladatok ellátására

Tovább a cikkhez

Hogyan nőnek a bérek?

2019 utolsó negyedévben 1203 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2019-ben átlagosan 7,3 százalék volt. 

Tovább a cikkhez

Képernyő előtti munkavégzés

Országos felmérés készült a képernyő előtti munkavégzés hatásairól és arról, hogy Magyarországon az irodai dolgozók és a munkaadóik mennyire vannak tisztában az ingyenesen igényelhető szemüveg lehetőségével

Tovább a cikkhez

Munkavédelmi esettanulmány - ne küldjük a dolgozókat a tetőre felkészületlenül

Nem jó dolog, ha a munkáltatói utasítás egy vádiratból köszön vissza: "a baleset azért következhetett be, mert a hűtőház üzemeltetéséért felelős és az épület műszaki kialakítását ismerő ágazatvezető a munkafeladat meghatározása és az utasítása kiadása során könnyelműen bízott a padlás teherbírásában. Nem adott megfelelő utasítást, valamint nem határozta meg megfelelően a feladat elvégzésének módszerét sem."

Tovább a cikkhez

Adózás
Személyes adónaptár online emlékeztetővel

Mihez kezdjen az az adózó, aki nem rendelkezik alapos adószakmai, jogi ismeretekkel? Honnan szerezzen információt a társaság vezetője, tulajdonosa, aki szeretné kézben tartani a cégét érintő adóügyeket?

Tovább a cikkhez

A VOSZ szerint időszerű változtatni az iparűzési adó szabályain

Ez az adónem nem veszi figyelembe az adott cég nyereségességét, másrészt az iparűzési adónál megmaradt a feltöltési kötelezettség, amely rosszul érinti a szezonális bevétellel rendelkező vállalatokat.

Tovább a cikkhez

A leltárkészítés szabályai

A könyvek üzleti év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához a gazdálkodóknak olyan leltárt kell összeállítaniuk, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérleg fordulónapján meglévő eszközöket és forrásokat mennyiségben és értékben. Háromévente, minden esetben kötelező a tételes leltárfelvétel

Tovább a cikkhez

Online számla: 2020 július 1-től minden vállalkozások közötti számlát jelenteni kell a NAV-nak

Az adóhatóság július elsejétől megkap minden, a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított számlát, 2021 január elsejétől pedig a magánszemélyeknek kiállított számlák adatait is be kell küldeni a hivatalnak.

Tovább a cikkhez

Jog
Webáruházak fogyasztóvédelmi hiányosságai

A fogyasztók jogairól szóló uniós irányelv értelmében online vásárlás esetén minden fogyasztónak joga van ahhoz, hogy egyértelmű, helytálló és közérthető tájékoztatást kapjon a kiszállítás módjáról, az elállási jogról és a termékhiba esetén igénybe vehető jogi garanciákról.

Tovább a cikkhez

GDPR - Így bírságolt az Adatvédelmi Hatóság 2019-ben

Magyarországon 30 millió forint volt a legmagasabb kiszabott bírság, ami a Sziget Fesztivál szervezőjét érintette, egy pénzintézet pedig 25 millió forintos bírságot kapott. A BKK 10 millió forintos, a DK pedig 11 milliós bírságot kapott, különleges adatok védelmének megsértése miatt.

Tovább a cikkhez

Az internetes elfeledtetés joga

A német alkotmánybíróság megerősítette az interneten nyilvánosan hozzáférhető személyes adatok töröltetéséhez fűződő jogot, döntése szerint az úgynevezett elfeledtetési jog súlyos bűncselekmények elkövetőit is megilleti, ha a törvénysértés a távoli múltban történt.

Tovább a cikkhez

A közjegyzői okirat növeli a fizetési hajlandóságot

Bár az elmúlt egy-két évben javult a vállalkozások fizetési morálja, még mindig komoly probléma a cégek közötti tartozás. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint a késedelmes teljesítések jelentős része megelőzhető lenne, ha a vállalkozások közjegyzői okiratban szerződnének egymással.

Tovább a cikkhez

Digitalizáció
Kétlépcsős azonosítás kell az internetes csalások ellen

A kétlépcsős azonosítás (kétfaktoros autentikáció) jelenthet megoldást az internetes csalásokkal szemben Ez azt jelenti, hogy a jelszó mellett egy másik - általában SMS-ben érkező - azonosítás is történik minden egyes belépésnél.

Tovább a cikkhez

Cisco: 2023-ra a mobilkapcsolatok több mint 10 százaléka 5G-s lesz

Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket.

Tovább a cikkhez

Új internetes technológiákat vezetnek be a felhasználói igények kielégítésére

A következő évtizedben a digitális élményeket keresik majd az emberek, amelyek megjelenítéséhez a szolgáltatók egyebek mellett a virtuális és kiterjesztett valóság technológiáját, a mesterséges intelligenciát, az 5G-t és az intelligens IoT-rendszereket veszik igénybe - derül ki a Cisco előrejelzéséből.

Tovább a cikkhez

Adatok tárolása, védelme blockchain technológiával

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. Ezért jelent biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak.

Tovább a cikkhez

Vezetői felelősség
Adócsalás esettanulmányok - hajléktalant nevezett ki ügyvezetőnekÚJ

A céghálózat vezetője a fantomtársaságokat arra használta, hogy a külföldi árut adófizetés nélkül értékesíthesse tovább itthon, illetve, hogy a soron következő vállalkozásokat fiktív számlákkal kiszolgálja.

Tovább a cikkhez

Kedves Ügyvezető! Ne fogadjon be fiktiv számlát! Hányszor kell ezt már elmondani?

Mindezt egy mai hír apropóján ajánljuk figyelmébe: Milliárdos áfacsalás gyanúsítottjai ellen javasol vádemelést a NAV. Ne kerteljünk, minden cégvezető a legvilágosabban tisztában van azzal, hogy mi az a fiktiv számla, nem kell ehhez sem jogásznak, sem adóellenőrnek lenni. Aki pedig mindezek ellenére azt hiszi, hogy ő védve van, játsszon el a gondolattal, mi van, ha mégsem? Olyan ez, mint a dohányzás, vagy az alkohol, vagy mint a kábitószer. Le kell jönni róla, el kell felejteni, és át kell állni az egészséges életvitelre - a cégben is. Hiányzik Önnek, hogy bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást elkövető bűnbanda tagjaként írjanak Önről az újságok? És zárolják a vagyonát? Ajánlunk egy tarápiás módszert: olvassa az alábbiakat úgy, mintha Önről szólna.

Tovább a cikkhez

Támogatási csalás esettanulmányok - fiktiv számlákkal még az áfát is

A vádlott három évvel ezelőtt határozta el, hogy cégei nevében uniós pályázatot nyújt be különböző gépek beszerzéséhez. Az ötven százalékos támogatási intenzitású pályázatokban azonban nem a gépek valós beszerzési árát tüntette fel, hanem két másik vállalkozástól hamis számlákat vásárolt, melyeken a húszmillió forintért vásárolt gépek értékét százmillió forintban tüntette fel. A két benyújtott pályázat révén 90 millió forint támogatást kapott

Tovább a cikkhez

Egy klasszikus támogatási csalás

Egy szlovák cégtől a valóságban 101 millió forint összértékű diagnosztikai eszközöket 466 millió forintos árat feltüntetve vásárolták meg. A külföldi cég a vételárból az egyik vádlott érdekeltségében álló Seychelles-szigeteki offshore céghez 364 millió forintot utalt át jutalék címén, amely összegből a vádlott a közös cégükhöz - színlelt kölcsönszerződés felhasználásával - 340 millió forintot juttatott.

Tovább a cikkhez

Kiállítás - Konferencia
Január elején rendezik meg az Educatio szakkiállítást Budapesten

A közlemény szerint a január 9-11-i kiállításon tizennyolc ország felsőoktatási intézményei és csaknem kétszáz kiállító mutatkozik be a Hungexpo "A" csarnokában, 20 ezer négyzetméteren.

Tovább a cikkhez

Automotive Hungary járműipari beszállító szakkiállítás 2019

A Hungexpo az idén hetedik alkalommal rendezi meg az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást. Vele egyidőben rendezik az Autótechnika-Autodiga szakkiállítást is, így az autógyártás teljes spektruma jelen van.

Tovább a cikkhez

Idén is megrendezik a hazai középvállalatok csúcstalálkozóját, a BÉT50 konferenciát

A szeptember 19-ei konferencián a tőzsdei cégek, illetve az idei új belépők mellett a korábbi BÉT50 kiadványokban szereplő cégek tulajdonosai, cégvezetői, hazai kereskedelmi bankok, brókercégek, tanácsadó cégek vezetői és külföldi előadók vesznek részt.

Tovább a cikkhez

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

A tanácskozáson bemutatták a portugáliai Alqueva duzzasztógát és Európa legnagyobb mesterséges tavának a mezőgazdaságra gyakorolt hatását. A 250 négyzetkilométeres vízfelületű tó az "öntözés csodája" lett, s a korábbi sivatagos térségben ma narancs- és olívaligetek zöldellnek

Tovább a cikkhez

Gazdaság
Az idén tovább lassul a lakásárak emelkedése

Az albérlet piacon is változásra lehet készülni, ugyanis a következő időszakban várható - főként Budapesten a VIII., IX., XI., XIII. kerületben - a befektetők által kiadás céljából korábban vásárolt lakások tömeges átadása. Mindez pedig túlkínálatot eredményez az albérlet piacon, amely vélhetően együtt jár majd a bérleti díjak mérséklésével.

Tovább a cikkhez

Opten: több mint ezer biztonsági cég tűnt el 2016 óta

A cégszám csökkenése mellett az alkalmazotti létszám dinamikus bővülése a legmarkánsabb trend: míg 2016-ban több mint 47 ezer foglalkoztatottat jelentettek be a cégek, 2019-ben már közel 60 ezret. A projektmenedzser úgy véli, a jelenség hátterében a szektor kifehéredése húzódhat meg.

Tovább a cikkhez

Lassulás az újlakás-projekteknél

Visszaesett az újlakás-projektek száma a fővárosban és a megyeszékhelyeken is az idén az első fél évben, ami a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint az új lakások vásárlásánál igénybe vehető 5 százalékos áfakulcs kivezetésével magyarázható.

Tovább a cikkhez

Még ezen a héten regisztrálhatnak a szállodák a turisztikai adatközlő rendszerbe

A regisztrációs időszak után, a szállodáknál július 1-től elindul a digitális adatszolgáltatás.

Tovább a cikkhez

Cégmenedzselés Cikkek

Kiemelt témák