Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Keresés az Ügyvezetők Klubja adatbázisában

Legfrissebb témák

Különböző módon próbálnak alkalmazkodni a vállalkozók a helyzethez

Cégvezetés

A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

Gazdaság

A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja

ITM: e-ügyintézésre lesz lehetőségük a pályázóknak

Támogatások

A zökkenőmentes ügyintézés érdekében három hónappal meghosszabbítják a pályázati határidőket, és a támogatási szerződések módosítása is egyszerűsített módon történik majd. A veszélyhelyzettel érintett ágazatokban, a kormány 25-ról 50 százalékra emelte a támogatás előlegének mértékét, ezzel biztosítva egyfajta likviditást a pályázó cégeknek.

További híreink

Ügyvezetők Klubja prémium cikkek

Változásfigyelő
Új szabályok vonatkoznak a csomagküldésre és a veszélyhelyzeti közbeszerzésekre

Veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ezt a tevékenységet az ott meghatározott feltétellel a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.

Tovább a cikkhez

Kötelező lesz az etikai bejelentő rendszer az ötvennél több főt foglalkoztató vállalkozások számára

A közérdekű bejelentők megóvása érdekében ugyanis az eddiginél is szigorúbb kereteket vezet be egy új, európai uniós irányelv, amit 2021. decemberéig a magyar jogrendszerbe is át kell ültetni.A szabályozás célja, hogy minden eddiginél nagyobb védelmet adjon azoknak a személyeknek, akik szervezetükön belül visszaélést tapasztalnak és arról bejelentést tesznek.

Tovább a cikkhez

Tovább nőtt a termőföld ára

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest. A haszonbérleti díjak is emelkedtek, a szántóknál hektáronként évi 72 097 forintra, 13 százalékkal az előző évhez képest.

Tovább a cikkhez

Ösztönözné az osztatlan közös földtulajdon felszámolását az AM

A márciusban induló programban összesen 13 ezer darab, három hektár alatti ingatlan állami tulajdonrészét hirdetik meg eladásra, főként olyanokat, amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak. Az ingatlanok átlagos mérete 0,8 hektár. A jövő héten 6540 darab, mintegy 5 ezer hektárnyi ingatlant hirdetnek meg.

Tovább a cikkhez

Cégvezetés
Koronavírus - MKIK: a cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli helyzetét

A cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan, 37 százalékuk pedig nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számít a következő fél évben - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)

Tovább a cikkhez

Home office - Hogyan vezessük a céget, ha minden munkatárs otthonról dolgozik?

A járvány itt van, és ezzel nemcsak együtt kell élni, hanem valamilyen módon kezelni is kell, és arra is kell gondolni, hogy a válság után is lesz élet, és élni kell, most is, meg később is. Az alábbiakban csak néhány fontos gondolatot szedtem össze. Most egyetlen dologra fókuszálok, az otthoni munkavégzésre és kapcsolattartásra.

Tovább a cikkhez

ÉVOSZ: az építőipar lassulására, akár kivitelezések leállítására is számítani kell

Egyelőre ugyan nem okozott jelentős nehézséget az építőiparban a koronavírus-járvány, mivel azonban az ágazat élőmunkaigénye magas, a járvány terjedésével a szektor lassulására, termelési kiesésekre, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani. A vállalkozások elsősorban jogi iránymutatást várnak, különös tekintettel a foglalkoztatás területén

Tovább a cikkhez

Koronavírus - A német kormány felső korlát nélküli hitelprogramot indít

A szövetségi kormány minden eddigi válságkezelő programnál nagyobb szabású, "a legátfogóbb és a leghatékonyabb" segítségét és garanciavállalását kínálja fel. Az egyéni vállalkozóként dolgozó taxisofőröktől kezdve a kreatív gazdaság vállalkozásain át egészen a munkavállalók tízezreit foglalkoztató cégekig bármely rászoruló gazdasági szereplő kaphat támogatást

Tovább a cikkhez

Pénzügyek
A moratórium kihasználása mellett érvelnek az MNB szakértői

Az adósok szemszögéből nézve, fontos megérteni, hogy a pénznek időértéke van, ez tükröződik a kamatban, azaz a mostani 1 forint többet ér, mint a 10 év múlva ugyanannyi, hiszen a mostanit be lehet fektetni, kamatoztatni lehet és a kapott kamattal is ugyanez a helyzet. Ezért a jövőbeli törlesztések jelenértékét kell nézni! Szakmai hibát követnek el azok, akik a moratórium és anélküli törlesztések összegét hasonlítják össze időérték nélkül, mert almát hasonlítanak a körtével!

Tovább a cikkhez

MNB: 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció és elkerüljük a recessziót

A járvány elhúzódásával a kilátások is módosulhatnak, a gazdasági előrejelzések ezért bizonytalanok. Sokat jelenthet, ha a kulcsfontosságú ágazatok stagnálása a nyári hónapokra is áthúzódik, de a magyar gazdaság a legkedvezőtlenebb jegybanki előrejelzés szerint is elkerüli a recessziót 2020-ban.

Tovább a cikkhez

Több csatornán is jelezhetik az ügyfelek, ha nem kívánnak élni a hiteltörlesztési moratóriummal

Az MNB szakértői hangsúlyozták, hogy a törlesztőrészletek nem változnak a moratórium lejártát követően, a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

Tovább a cikkhez

Ágazati adókönnyítések, felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

A már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

Tovább a cikkhez

Támogatások
Idén is elindítja női vállalkozókat segítő programját a Hiventures

A programra a startupoknál dolgozó, saját vállalkozást működtető, annak beindításán gondolkodó, illetve a munka világába hosszabb szünet után visszatérő nők jelentkezhetnek április 17-ig. A projektek először egy előszűrésen esnek át, majd a szerencsések részt vehetnek egy ingyenes, kétszer egynapos képzésen.

Tovább a cikkhez

Kezdődik a Magyar multi program 2020-as előminősítési szakasza

Az Mmp második jelentkezési körében is a kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező, legfeljebb közepes méretű cégeket várják. A program 2020-ban körülbelül 50 új vállalkozást fogadhat be

Tovább a cikkhez

Még igényelhető támogatás erdők létesítésére

Az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek. A jövedelempótló támogatás összege az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett és igénybevételének időtartama minden fafaj esetében egységesen 12 évre nőtt.

Tovább a cikkhez

Változnak az uniós támogatások

A legtöbb gazdálkodót érintő változás, hogy a ma alaptámogatás és zöldítés jogcímen kapható, hektáronként mintegy 75 ezer forintos hozzájárulást a jövőben egy támogatási formában vehetik majd igénybe a termelők. 2014-ig is így volt ez, de ehhez az időszakhoz képest jelentős eltérés, hogy a teljes összeg erős zöldítési feltételek teljesítéséhez lesz kötve.

Tovább a cikkhez

Marketing
A marketing és a válságok

A cégeknek a hatékonyságukat, a hatékony munkavégzést folyamatosan figyelniük kell. Időről-időre érdemes felülvizsgálni az egyes munkafázisokat, folyamatokat, hogy azok még megfelelnek-e az elvárásoknak, eléggé jók-e az adott környezetben? Az a cég, amelyik ezt nem teszi meg, az sokat veszíthet, időben, energiában, akár alapanyagokban is.

Tovább a cikkhez

A gyermekeket megcélzó reklámokról tett közzé tájékoztatót a GVH

Gyermekeknek reklámot készíteni nem tilos, de a hirdetőknek meg kell gondolniuk, hogy valóban be kell-e vonniuk a legkisebbeket a reklámtevékenységbe

Tovább a cikkhez

A negatív reklám is reklám?

A negatív hírnek is van hírértéke, viszont igen erős kockázata is, és a mai – nagyon gyorsan terjedő információk világában – igen nehéz megjósolni, vagy karban tartani, hogy egy-egy hír hova jut/juthat el, és milyen további hangulatot eredményez. Mindenesetre, ha valaki azzal akar feltűnni, hogy önmagáról negatív híreket tesz közzé, vagy nagyon provokatív, a közvéleményt felkavaró kijelentéseket tesz, legyen tisztában vele, hogy 19-re húz lapot, azaz: dupla, vagy semmi játékot játszik, aminek kimenete nem tervezhető.

Tovább a cikkhez

Így tervezzen közösségi média és hírlevél stratégiát - Szombati Orsolya írása

A januári időszak sokak életében a tervezések időszaka. Sok cégvezető ilyenkor tervezi meg a vállalkozás éves stratégiáját, ide értve az értékesítési és marketing stratégiát is. Mivel ma már egy cég életében elengedhetetlen az online eszközök használata, és a közösségi oldalakon való megjelenés, a mai cikkünkben arról olvashat, hogyan érdemes a közösségi média és a hírlevél stratégiát összehangolni

Tovább a cikkhez

Munkaügyek
Nem csökkenti a produktivitást az otthoni munkavégzés

.. feltéve, hogy ésszerűen dolgoznak és rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyek szükségesek a kollégákkal való együttdolgozáshoz. Sokan úgy tapasztalják, sokkal több feladatot végeznek el otthon, ahol kevesebbszer szakítják meg őket a munkában.

Tovább a cikkhez

EY: a cégek nyitottak az alternatív foglalkoztatási formákra

A cégek többsége nyitott az alternatív foglalkoztatási formákra, a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben pedig egyre többen ismerik fel, hogy minél hamarabb konkrét lépéseket kell tenniük azért, hogy kollégáik otthonról vagy rövidített munkaidőben dolgozzanak

Tovább a cikkhez

Mit tehet a munkavállaló, ha a gyermeke iskolája bezár?

A Munka törvénykönyve szerint van lehetőség arra, hogy a munkavállaló mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól abban a rendkívüli esetben, amennyiben különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt távol kell maradnia a munkahelyétől. A távollét okáról köteles a munkavállaló haladéktalanul tájékoztatni a munkáltatót, megjelölve annak várható tartamát is. Ez azonban csak egy rövid távú megoldás lehet, hiszen ebben az esetben a távollét tartamára a munkavállaló nem jogosult díjazásra.

Tovább a cikkhez

Koronavírus - NAIH: bizonyos esetekben elfogadható a kérdőívek kitöltetése a munkavállalókkal

A kérdőívek kitöltése akkor elfogadható, ha a munkáltató előzetes kockázatértékelés alapján úgy véli, a módszer alkalmazása szükséges és arányos mértékben korlátozza a munkavállalók magánszférájához fűződő jogát

Tovább a cikkhez

Adózás
ÁSZ: mérlegelni kell a digitális kereskedelem megadóztatását

A digitális szolgáltatások esetében nehézséget jelent annak meghatározása, hogy az értékteremtés hol történik, sőt még az is, hogy a digitális tevékenység által létrehozott értéket hogyan lehet mérni. Ezt kihasználva, a digitális szolgáltatást nyújtó nemzetközi vállalatok ott adóznak, ahol ennek a feltételei a legkedvezőbbek, így a nyereségük arányában sokkal kevesebb adót fizetnek, mint a hagyományos gazdaság szereplői.

Tovább a cikkhez

Személyes adónaptár online emlékeztetővel

Mihez kezdjen az az adózó, aki nem rendelkezik alapos adószakmai, jogi ismeretekkel? Honnan szerezzen információt a társaság vezetője, tulajdonosa, aki szeretné kézben tartani a cégét érintő adóügyeket?

Tovább a cikkhez

A VOSZ szerint időszerű változtatni az iparűzési adó szabályain

Ez az adónem nem veszi figyelembe az adott cég nyereségességét, másrészt az iparűzési adónál megmaradt a feltöltési kötelezettség, amely rosszul érinti a szezonális bevétellel rendelkező vállalatokat.

Tovább a cikkhez

A leltárkészítés szabályai

A könyvek üzleti év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához a gazdálkodóknak olyan leltárt kell összeállítaniuk, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérleg fordulónapján meglévő eszközöket és forrásokat mennyiségben és értékben. Háromévente, minden esetben kötelező a tételes leltárfelvétel

Tovább a cikkhez

Jog
Vis maior vagy sem?

Mikor mentesülhet jogszerűen szerződéses kötelezettségei alól a koronavírus-járvány okozta fennakadások miatt?

Tovább a cikkhez

Megjelentek a közlönyben a fizetési moratórium részletszabályai

A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni Ha a hitelt továbbra is törlesztik, a teljesítést a szerződésnek a moratórium elrendelése előtt hatályos rendelkezései szerint kell jóváírni. A moratórium a munkáltatói kölcsönre is vonatkozik.

Tovább a cikkhez

Társasági szervek működése járvány idején

A magyar társasági szabályozás főszabályként megköveteli, hogy a döntéshozatali szervek tagjai - ideértve a részvényeseket és a vezető testületi tagokat - személyesen vegyenek részt a döntések meghozatalában. A törvény nem biztosít mentességet a kötelezettség alól, még olyan esetekben sem, amikor a vezető tisztségviselő vagy részvényes akadályoztatva van az ülésen való részvételben.

Tovább a cikkhez

Mi lesz a járvány miatt nem teljesíthető szerződésekkel?

A koronavírus terjedése és a további terjedés megakadályozása érdekében bevezetett hatósági intézkedések - utazási korlátozások és tilalmak, karanténok - jelentősen befolyásolhatják a szerződéses kötelezettségek teljesítését. A gazdasági szereplők már most szembesülnek egyes termékek, nyersanyagok szállításának késedelmével. A probléma érinti a magánszemélyeket is, elég csak a lemondott szállások és repülőjegyek után vissza nem térített összegekre gondolni. A szakértők figyelmeztetnek: ha valaki szabadulni szeretne a szerződéses kötelezettségek alól, várhatóan önmagában a vírusra való hivatkozás nem lesz elégséges.

Tovább a cikkhez

Digitalizáció
Elérhető az E-cég betekintő felület

Az E-cég betekintő felületre a belépéshez ügyfélkapus azonosítás szükséges, a letöltött cégiratok megtekintése az e-szignó alkalmazással lehetséges.

Tovább a cikkhez

Az adathalászat folyamatos fenyegetés

Soha senkinek nem javasolt megadni elektronikus üzenetben a bizalmas banki adatokat. Ezeket hivatalos vagy piaci intézmények, egyebek között a magyarországi bankok és a Magyar Nemzeti Bank sem kéri el soha elektronikus levélben. Ha egy ügyfél esetleg mégis kiadta banki azonosítót, célszerű azt haladéktalanul bejelentenie saját hitelintézetének.

Tovább a cikkhez

Kétlépcsős azonosítás kell az internetes csalások ellen

A kétlépcsős azonosítás (kétfaktoros autentikáció) jelenthet megoldást az internetes csalásokkal szemben Ez azt jelenti, hogy a jelszó mellett egy másik - általában SMS-ben érkező - azonosítás is történik minden egyes belépésnél.

Tovább a cikkhez

Cisco: 2023-ra a mobilkapcsolatok több mint 10 százaléka 5G-s lesz

Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket.

Tovább a cikkhez

Vezetői felelősség
Cégek fiktív adásvétele

Az elsőrendű vádlott 2009 és 2013 között - mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe fogott volna - köz-, illetve szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott. Országszerte újsághirdetésekben keresett megvételre "adóssággal terhelt" vállalkozásokat.

Tovább a cikkhez

Veszélyes vizeken - cégvezetés fizetésképtelen helyzetben

Hitelkérelmeit a pénzintézetek elutasították, mert a cég készpénzállománya alacsony volt és túlzottan eladósodott. A vállalkozás 2015. június végétől olyan tartozásokat halmozott fel, amelyeket már nem tudott kifizetni, ezért a tulajdonukban lévő, korábbi hitelek fedezetéül szolgáló ingóságokat értékesítettek. A fizetőképesség hiánya ellenére az alkalmazottakkal továbbra is köttettek szerződéseket gabonafelvásárlására. Mindezek miatt hárommilliárd forintos csalással vádolja a Tatabányai Járási Ügyészség egy tatabányai gabonakereskedő cég két vezetőjét,

Tovább a cikkhez

Adócsalás esettanulmányok - tejforgalmazás kétszintű céghálóval

Kétszintes céghálózatot hoztak létre. Az első szinten lévő gazdasági társaságok hiányosan, késve nyújtottak be adóbevallást, és költségeik ellentételezésére fiktív számlákat használtak föl. A második szinten lévő társaságok tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, szerepük pusztán az volt, hogy a tejet megvásárló, majd a multinacionális cégek felé továbbító, nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok közvetlenül ne az importáló vállalkozásokkal álljanak kapcsolatban. A cégeket névleges ügyvezetők vezették

Tovább a cikkhez

Adócsalás esettanulmányok - hajléktalant nevezett ki ügyvezetőnek

A céghálózat vezetője a fantomtársaságokat arra használta, hogy a külföldi árut adófizetés nélkül értékesíthesse tovább itthon, illetve, hogy a soron következő vállalkozásokat fiktív számlákkal kiszolgálja.

Tovább a cikkhez

Kiállítás - Konferencia
Január elején rendezik meg az Educatio szakkiállítást Budapesten

A közlemény szerint a január 9-11-i kiállításon tizennyolc ország felsőoktatási intézményei és csaknem kétszáz kiállító mutatkozik be a Hungexpo "A" csarnokában, 20 ezer négyzetméteren.

Tovább a cikkhez

Automotive Hungary járműipari beszállító szakkiállítás 2019

A Hungexpo az idén hetedik alkalommal rendezi meg az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást. Vele egyidőben rendezik az Autótechnika-Autodiga szakkiállítást is, így az autógyártás teljes spektruma jelen van.

Tovább a cikkhez

Idén is megrendezik a hazai középvállalatok csúcstalálkozóját, a BÉT50 konferenciát

A szeptember 19-ei konferencián a tőzsdei cégek, illetve az idei új belépők mellett a korábbi BÉT50 kiadványokban szereplő cégek tulajdonosai, cégvezetői, hazai kereskedelmi bankok, brókercégek, tanácsadó cégek vezetői és külföldi előadók vesznek részt.

Tovább a cikkhez

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

A tanácskozáson bemutatták a portugáliai Alqueva duzzasztógát és Európa legnagyobb mesterséges tavának a mezőgazdaságra gyakorolt hatását. A 250 négyzetkilométeres vízfelületű tó az "öntözés csodája" lett, s a korábbi sivatagos térségben ma narancs- és olívaligetek zöldellnek

Tovább a cikkhez

Gazdaság
Az idén tovább lassul a lakásárak emelkedése

Az albérlet piacon is változásra lehet készülni, ugyanis a következő időszakban várható - főként Budapesten a VIII., IX., XI., XIII. kerületben - a befektetők által kiadás céljából korábban vásárolt lakások tömeges átadása. Mindez pedig túlkínálatot eredményez az albérlet piacon, amely vélhetően együtt jár majd a bérleti díjak mérséklésével.

Tovább a cikkhez

Opten: több mint ezer biztonsági cég tűnt el 2016 óta

A cégszám csökkenése mellett az alkalmazotti létszám dinamikus bővülése a legmarkánsabb trend: míg 2016-ban több mint 47 ezer foglalkoztatottat jelentettek be a cégek, 2019-ben már közel 60 ezret. A projektmenedzser úgy véli, a jelenség hátterében a szektor kifehéredése húzódhat meg.

Tovább a cikkhez

Lassulás az újlakás-projekteknél

Visszaesett az újlakás-projektek száma a fővárosban és a megyeszékhelyeken is az idén az első fél évben, ami a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint az új lakások vásárlásánál igénybe vehető 5 százalékos áfakulcs kivezetésével magyarázható.

Tovább a cikkhez

Még ezen a héten regisztrálhatnak a szállodák a turisztikai adatközlő rendszerbe

A regisztrációs időszak után, a szállodáknál július 1-től elindul a digitális adatszolgáltatás.

Tovább a cikkhez

Cégmenedzselés Cikkek

Kiemelt témák