kiemelt témák: Változásfigyelő Bírságfigyelő Kiállítás-Konferencia Jelentések Én, mint ügyvezető Felelősségbiztosítás IT

Hírek

   

Széfszolgáltatás jogosulatlanul

Pénzügyek

A társaságok a tulajdonukban álló, bárki számára elérhető üzlethelyiségükben - írásban kötött megállapodások alapján, díjfizetés fejében - a tulajdonukban álló széfeket bocsátottak ügyfeleik rendelkezésére. A trezorok bérlői vagyontárgyaikat maguk helyezhették el és vehették ki a trezorokból. Erre MNB engedély kellett volna - ami nem volt.

Hatékonyabb EU kkv-politikára dolgoz ki javaslatot a gazdasági és szociális bizottság

Pénzügyek

A kkv-k jelentős része nem tud bekapcsolódni a számukra kidolgozott uniós programokba, illetve nem tud élni a nekik szóló pénzügyi lehetőségekkel, mert túl bonyolultnak, nehezen hozzáférhetőnek tartják azokat. Szerinte ezen segítene az egyszerűbb, közérthetőbb, a kkv-k igényeihez igazodó feltételek kialakítása, egyablakos rendszer bevezetése, támogató szervezetek működtetése.

A cégek árbevételének 28 százaléka kiszámlázott, de még ki nem fizetett tétel

Pénzügyek

A magyar vállalatok kintlévősége átlagosan az éves bevételük több mint 28 százaléka. Mivel a cégek kintlévősége általánosságban 5-szörösen meghaladja nyereségüket, így könnyen belátható, hogy a számlák (vagy egy részük) tényleges kifizetésének elmaradása komolyan veszélyezteti az egyes cégek működését éppúgy, mint az egész gazdaságot.

FM: az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány segíti az agrárvállalkozásokat

Pénzügyek

Az AVHGA készfizető kezessége a teljes banki és takarékszövetkezeti szektor számára elérhető, és hitelt ad azoknak a kisebb agrárvállalkozásoknak is, amelyek nem tartoznak a pénzintézetek ügyfélkörébe.

Lízingszövetség: bővülhet a lízingpiac

Pénzügyek

Az alacsony kamatok a fogyasztók, a vállalkozások számára kedvezőek, de a lízingcégek számára ez mérsékelt kamatbevételt eredményez. Hozzátette: számos lehetőséget nyújt a most zajló, ipar 4.0-nak is nevezett technológiai forradalom, mert az eszközök tulajdonlása helyett a gépek használata lesz a jellemző az üzleti világban.

Az államkincstár lett Magyarországon a pénzügyi kifizetések központja

Pénzügyek

A Magyar Államkincstár lett Magyarországon a pénzügyi kifizetések központja, annak következtében, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) beolvadt az államkincstárba, a szervezeti változás ellenére a nyugdíjak kifizetésében semmi nem változik majd - mondta Mészáros József, a Magyar Államkincstár újonnan kinevezett elnöke

Kevés bank áll készen a PSD2-re és a nyílt bankolásra

Pénzügyek

A PwC új felmérése szerint kevés bank készült fel az Európai Unión belüli pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó módosított irányelv (PSD2) 2018 januárjában esedékes hatályba lépésére. Nyár elején a bankok 38%-a még csak az új irányelv várható hatásait kezdte el felmérni, ekkor mindössze 9%-uk tartott a PSD2 által előírt új követelmények bevezetésénél.

Támogatott hitel-lehetőségek Rákosmenti mikrovállalkozásoknak

Pénzügyek

A hitelek akár évi 2,4 %-os kamat mellett, pluszköltségek (pl. hitelbírálati díj, folyósítási jutalék) nélkül, 3-10 év futamidőre, iroda, telephely, üzlethelyiség vásárlására, építésére, átalakítására, felújításra, áru- vagy anyagkészlet, gépek, berendezések, gépjármű vásárlására, megrendelések, már megkötött szerződések teljesítésével kapcsolatban felmerült költségek előfinanszírozására vehetők igénybe.

NAV tájékoztató a pénzmosás elleni szabályzatokról

Pénzügyek

A tájékoztatás szerint tekintettel arra, hogy a szabályzat átdolgozásához szükséges NGM rendelet (Útmutató) még nem került közzétételre, a belső szabályzatot a rendelet megjelenését követően kérik átdolgozni, és ennek megtörténtéről csak ezt követően kell tájékoztni a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodát.

Lassan terjed az online bankolás a legkisebb cégek között egy kutatás szerint

Pénzügyek

A legkisebb cégek vezetői közül minden negyedik csak személyesen vagy telefonon intézkedik vállalati banki ügyekben, a kisvállalatoknál pedig 15 százalék sorolta magát ebbe a körbe.

Kiugróan nőttek az új kkv-hitelek az Erste Banknál

Pénzügyek

Kiemelkedően, 37 százalékkal növelte a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) nyújtott új hiteleinek összegét az Erste Bank az első fél évben 2016 hasonló időszakához képest, az idei közel 30 milliárd forintos új kihelyezés hatására a kkv-hitelállomány július végére már elérte a 153 milliárd forintot - közölte a hitelintézet

Budapest Bank: jól fogynak a vállalkozásoknak szánt uniós források

Pénzügyek

A vissza nem térítendő uniós támogatással kombinált kedvezményes hiteltermékekből 270 milliárd forintot igényeltek eddig a magyarországi cégek, ami a meghirdetett keretösszeg több mint fele - közölte a Budapest Bank (BB)

Hatékonyabb kkv-hitelezés az OTP és a Garantiqa megállapodása révén

Pénzügyek

Az együttműködés keretében a Garantiqa egyszerűsített eljárásban intézi az OTP 2020 fejlesztési hitelhez kapcsolódó kezességvállalást.

Rekord növekedést ért el a lízingpiac az első félévben

Pénzügyek

Az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el a lízingpiac: az idei első félévben 279,4 milliárd forintra, 19 százalékkal nőtt az új finanszírozott összeg az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Magyar Lízingszövetség (ML) hétfőn

Több mint 30 százalékkal emelték kkv-hitelezési vállalásukat a bankok

Pénzügyek

Több mint 30 százalékkal emelték kkv-hitelezési vállalásukat a hitelintézetek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderén csütörtökön - tette közzé a jegybank a honlapján.

Kedvezményes kezességvállalási díjat vezetett be a Garantiqa

Pénzügyek

Kedvezményes kezességvállalási díjat vezetett be a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a vállalkozások egy éven keresztül, egyes esetekben közel 30 százalékkal csökkentett díjakkal, beruházási hitelek esetében akár díjmentesen vehetik igénybe a kezességvállalási szolgáltatást.

Budapest Bank: a kkv-k ötöde tervez beruházást a következő egy évben

Pénzügyek

A kis- és középvállalkozások (kkv) ötöde tervez beruházást a következő egy évben, a legnagyobb beruházók pedig az agrárvállalkozások és a magasabb árbevétellel rendelkező kkv-k lesznek - derült ki a Budapest Bank országosan reprezentatív kutatásából.

MNB: tovább emelhetik a bankok a kkv-hitelezési vállalásaikat

Pénzügyek

A jegybank július 6-án tartja a piaci hitelprogram második szakaszához kapcsolódó hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tendert, a bankoknak ekkor nyílik lehetősége a jelenleg is érvényes, 2017. évi 170 milliárd forintnyi kis- és középvállalati hitelezési vállalásaik további emelésére - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán

K&H: nagyobb profitnövekedést várnak a kkv-k

Pénzügyek

A kis- és középvállalkozások (kkv) az előző negyedévi felméréshez hasonlóan 5,5 százalékos árbevétel-növekedésre, ugyanakkor az előző negyedévi 3,2 százaléknál nagyobb, 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben - derül ki a K&H kkv-bizalmi index csütörtökön közzétett legfrissebb adataiból.

Javult a cégek fizetési hajlandósága a hitelbiztosító felmérése szerint

Pénzügyek

Javult a cégek fizetési hajlandósága, gyorsabban egyenlítik ki a számlákat és a tavalyinál kevesebb a behajthatatlan követelés a vállalatok közötti értékesítésben az Atradius felmérése szerint.